Εκλογές 2009: Υποψήφιοι της ΚΟΕ

Μαρία Νικηφοράκη

υποψήφια βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, Ηράκλειο

Ο κόσμος έχει κουραστεί από την εναλλαγή του δικομματισμού στην εξουσία και είναι λογικό η δυσαρέσκειά του αυτή, όταν εκφράζεται, να αφορά και την Αριστερά, που συχνά στο παρελθόν δεν επιβεβαίωσε ότι δεν είναι συμπληρωματική δύναμη του δικομματισμού, ότι “δεν είναι όλοι το ίδιο”. Άρα ο κόσμος θέλει μια Αριστερά ενωτική, χρήσιμη, μαχητική, μια Αριστερά συνολικά αντίθετη και αντίπαλη στο δικομματισμό. Που θα συγκρούεται με τα συμφέροντα και θ’ αγωνίζεται σ’ όλα τα μικρά και μεγάλα μέτωπα. Που θα μιλάει απλά, χωρίς να γενικολογεί για το μέλλον. Που θα πασχίζει να οργανώσει τις αντιστάσεις εδώ και τώρα αλλά και με το όραμα μιας άλλης κοινωνίας, του σοσιαλισμού. Που θα κατανοεί πως το κύριο τούτη τη στιγμή είναι να μην πληρώσει ο λαός κι η νεολαία την κρίση του συστήματος. Και πάνω απ’ όλα, μια Αριστερά που δε θα απογοητεύσει τις ελπίδες χιλιάδων ανθρώπων. Τέτοια Αριστερά θέλουμε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεσμεύομαι να αγωνιστώ ενάντια στις δικομματικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές και επιπλέον να κάνω ό,τι μπορώ για να λυθούν στον ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά, με τον καλύτερο και πιο δημιουργικό τρόπο, όλα τα ζητήματα, για έναν ΣΥΡΙΖΑ αντισυστημικό, αγωνιστικό, με δικές του δομές και μέλη, έναν ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά επικίνδυνο.


Η Μαρία Νικηφοράκη γεννήθηκε το 1977 και έζησε τα πρώτα της χρόνια στο Καστέλι Πεδιάδος. Κόρη του Μανόλη Νικηφοράκη, συνταξιούχου της Αγροτικής Τράπεζας και τέως επιθεωρητή Συνεταιρισμών από το Οροπέδιο Λασιθίου, και της Δανάης Κόμη, συνταξιούχου καθηγήτριας από τη Βιάννο Ηρακλείου.

Αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Ηρακλείου. Σπούδασε Μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου απέκτησε και μεταπτυχιακό τίτλο με ειδίκευση στα Θεωρητικά Μαθηματικά. Δούλεψε ωρομίσθια καθηγήτρια σε σχολεία του Ηρακλείου και από το 2004 εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα στο Ηράκλειο.

Μέλος της Α/συνεχεια από το 1996 και στη συνέχεια της ΚΟΕ. Στα φοιτητικά της χρόνια συμμετείχε ενεργά με τα Αριστερά Σχήματα στους νεολαιίστικους αγώνες ενάντια στη διάλυση της εκπαίδευσης. Αργότερα, ως μέλος του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, συμμετείχε στο κίνημα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και τον πόλεμο, ενώ είχε σημαντική παρουσία στις κινητοποιήσεις του 2005 για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων. Συμμετέχει στη Δημοτική Κίνηση Ανθρώπινη Πόλη, στις επιτροπές “Ακρίβεια-STOP” και στην ομάδα “Δικαίωμα” για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των ημιαπασχολούμενων και των ανέργων. Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Αδιόριστων Εκπαιδευτικών Ηρακλείου, δραστηριοποιείται στον ΣΥΡΙΖΑ και ήταν υποψήφιά του στο Ηράκλειο και το 2007.