Εκλογές 2009: Υποψήφιοι της ΚΟΕ

Ελένη Σωτηρίου

υποψήφια βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, Αττική

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις 4 Οκτώβρη, έχει να αναμετρηθεί με τη συνέχιση της οικονομικής κρίσης άρα και με τις συνέπειες που αυτή θα συνεχίσει να έχει για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Η όποια κυβέρνηση στην Ελλάδα, είτε είναι ΠΑΣΟΚ είτε ΝΔ, θα συνεχίσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική-επίθεση στο όνομα των “διαρθρωτικών” αλλαγών και των εντολών της ΕΕ και του ΔΝΤ: πάγωμα μισθών και συντάξεων, συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, φορολογία των φτωχών και χαριστικές ρυθμίσεις στους πλούσιους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις 4 Οκτώβρη, έχει να αναμετρηθεί με τους επαγγελματίες των μηχανισμών, δηλαδή με εκείνες τις δυνάμεις που, ενώ τυπικά αναφέρονται στην Αριστερά, στην πραγματικότητα πασχίζουν να είναι εντός του συστήματος είτε με τις “υπεύθυνες εποικοδομητικές” προτάσεις τους είτε με τη συμμετοχή τους σε κεντροαριστερές κυβερνήσεις συνεργασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις 4 Οκτώβρη, έχει να αναμετρηθεί με το αν θα αποτελέσει τελικά την ενωτική ριζοσπαστική Αριστερά, που αγωνίζεται ενάντια στις συνέπειες της κρίσης, που οικοδομεί το κοινωνικό μέτωπο ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και το δικομματισμό, που ενώνει το λαό και οργανώνει την αντίστασή του.


Η Ελένη Σωτηρίου γεννήθηκε στις Ερυθρές Αττικής το 1972. Είναι μοναχοπαίδι και από τους γονείς της, που είναι αγρότες και ανήκουν στην Αριστερά, πήρε τις πρώτες πολιτικές της κατευθύνσεις. Σπούδασε στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και, όπως οι περισσότεροι πτυχιούχοι, ετεροαπασχολείται ως υπάλληλος σε τεχνική εταιρία. Η οργανωμένη σχέση της με την Αριστερά ξεκινά από τα φοιτητικά της χρόνια και το φοιτητικό σύλλογο. Από τότε, συμμετέχει ενεργά σε όλες τις εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις μέχρι σήμερα. Από το 1993 είναι μέλος της Α/συνεχεια και, από το 2003, ιδρυτικό μέλος της ΚΟΕ. Από το 2004 είναι μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Επίσης, είναι μέλος του τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Στις βουλευτικές εκλογές, το Σεπτέμβρη του 2007, ως υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Αττικής κατέλαβε την τρίτη θέση, συγκεντρώνοντας 4.022 σταυρούς. Στις ευρωεκλογές του 2009 κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.