Εκλογές 2009: Δηλώσεις και συνεντεύξεις υποψηφίων

Ελένη Πορτάλιου

υποψήφια βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ (ΑΚΟΑ), Α’ Αθήνας

Δύσκολες εκλογές! Γιατί ενώ έχει τεθεί με τέτοια σαφήνεια το μείζον κοινωνικό και πολιτικό επίδικο, που αφορά στο ερώτημα: ποια διέξοδος από την κρίση, ο φορέας της ριζοσπαστικής Αριστεράς –ο ΣΥΡΙΖΑ– δεν είναι σε θέση να ξεδιπλώσει με μαζικούς όρους τη δυναμική μιας μαχητικής αντιπολίτευσης.

Παρ’ όλα αυτά, όσοι και όσες έχουμε στρατευτεί στα κοινωνικά μέτωπα και στο στοίχημα της δημιουργίας της Αριστεράς του 21ου αιώνα παρακινημένοι από το ασίγαστο πάθος της αλλαγής του κόσμου και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των πολλών σήμερα, δεν παραιτούμαστε από καμιά μάχη. Άλλωστε, στη θέση που βρισκόμαστε δεν μας όρισαν ούτε μηχανισμοί ούτε μιντιακά κατεστημένα. Μόνο η συνείδησή μας και η ιστορία των εκατομμυρίων αριστερών και κομμουνιστών, ανδρών και γυναικών, που άνοιξαν και συνεχίζουν στο δρόμο της ανθρώπινης χειραφέτησης.

Στις εκλογές αυτές αναμετρώνται δύο σχέδια διεξόδου από την κρίση. Από τη μία, παρουσιάζεται το νεοφιλελεύθερο σχέδιο –με κυνικό ή ομιχλώδες πρόσωπο– των αστικών κομμάτων που εναλλάσσονται στην εξουσία. Από την άλλη, υπάρχει το πολιτικό σχέδιο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, όπως διαμορφώθηκε σωρευτικά μέσα στις επείγουσες κοινωνικές ανάγκες και τους αγώνες, με αλληλένδετες την οικονομική, την κοινωνική και την οικολογική διάσταση. Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή των πολιτικών που συντρίβουν τον κόσμο της εργασίας. Αγωνιζόμαστε σήμερα στον εκλογικό αγώνα και αύριο στα κοινωνικά μέτωπα που είναι ήδη ανοιχτά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σπατάλησε μια ιστορική ευκαιρία, αλλά ο κόσμος του που πίστεψε στη δυνατότητα μιας άλλης Αριστεράς, βαθιά δημοκρατικής, αντιεξουσιαστικής, στηριγμένης στην ισοτιμία και την πρωτοβουλία των μελών της, παραμένει παρών και για την επόμενη μέρα.