Εκλογές 2009: Δηλώσεις και συνεντεύξεις υποψηφίων

Λυμπέρης Πανούσης

υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (ΚΕΔΑ), Β’ Αθηνών

Ηπρόωρη προσφυγή στις κάλπες αντανακλά από τη μία την πλήρη χρεοκοπία της πολιτικής της ΝΔ και, από την άλλη, την αδυναμία σταθερής πολιτικής εκπροσώπησης των αστικών συμφερόντων, ιδιαίτερα σήμερα, σε συνθήκες κρίσης του καπιταλισμού. Οι καπιταλιστές γνωρίζουν ότι η σημερινή κρίση είναι βαθύτερη του 1929 λόγω του γοργού ρυθμού διεθνοποίησης της οικονομίας και του αντίστοιχου ρυθμού συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης κεφαλαίου, γεγονός που δεν καταργεί αλλά αδυνατίζει σημαντικά τις εθνικές πολιτικές, και ακυρώνει το χαρτί του κεϋνσιανισμού. Σ’ αυτό το πλαίσιο ο νεοφιλελευθερισμός φαντάζει μονόδρομος για το σύστημα, αλλά αυτό ισοδυναμεί με το βάθεμα της κρίσης. Φαύλος κύκλος δηλαδή, που οδηγεί συν τοις άλλοις σε ρευστό πολιτικό πεδίο και όξυνση της ταξικής πάλης, αλλά και καταδεικνύει ότι η πάλη ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό συνδέεται άμεσα με πάλη για τον σοσιαλισμό.

Αυτοδυναμία ΠΑΣΟΚ. Και μετά;

Οι μετρήσεις δείχνουν αυτοδυναμία ΠΑΣΟΚ, αλλά η ομιλία Παπανδρέου δεν αφήνει περιθώρια για παρεξηγήσεις. Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των ΜΜΕ να κάνουν την τρίχα τριχιά, όσο λιγοστεύουν οι μέρες για την κάλπη όλα στρογγυλεύονται. Αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού (0,8%), νέες θέσεις εργασίας που συνοδεύονται από νέες θέσεις ανεργίας μέσω επιδότησης της ασφαλιστικής εισφοράς των εργοδοτών, λέξη για τις εργασιακές σχέσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, αοριστίες για το ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα έχει μειωμένο χρόνο ανοχής γιατί η αυτοδυναμία του δεν εκφράζει την πολιτική ταύτιση της κοινωνίας. Με αυτή την έννοια, ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την καλύτερη παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται.

Γιατί ΣΥΡΙΖΑ;

Γιατί απέδειξε ότι η ενότητα των δυνάμεων της Αριστεράς και εφικτή και αποτελεσματική είναι.

Γιατί βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα σε όλα τα μέτωπα υπερασπιζόμενος τον κόσμο της δουλειάς.

Γιατί ήταν η πιο συνεπής δύναμη ενάντια στον ρατσισμό και την ακροδεξιά.

Γιατί έσωσε τη χαμένη τιμή της Αριστεράς στην εξέγερση της νεολαίας και πρωτοστάτησε στους αγώνες των φοιτητών για το άρθρο 16.

Γιατί η πολιτική του πρόταση δίνει και άμεσες λύσεις για τους εργαζόμενους και προοπτική για το κίνημα.

Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει αδύνατη κυβέρνηση.

Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν. Είναι στο χέρι μας.