2ο Συνέδριο ΚΟΕ

Σπόρτινγκ: Εκδληλωση για το 2ο Συνέδριο της ΚΟΕ

Σπόρτινγκ: Εκδληλωση για το 2ο Συνέδριο της ΚΟΕΜε τη Διεθνή Κοινότητα των Λαών,
για την ενότητα της Αριστεράς,
στο δρόμο της Κομμουνιστικής Αριστεράς!

 

Το 2ο Συνέδριο της ΚΟΕ πραγματοποιήθηκε στις 22, 23 και 24 Ιουνίου 2007. Οι εργασίες του συνέδριου ξεκίνησαν με μια ιδιαίτερα μαζική και ελπιδοφόρα εκδήλωση στο γήπεδο του Σπόρτινγκ την Παρασκευή 22 Ιουνίου και συνεχίστηκαν τις επόμενες δύο ημέρες στη Γεωπονική Σχολή της Αθήνας.

 

Όλο το προηγούμενο διάστημα, από τον Απρίλη που δημοσιεύτηκαν οι Θέσεις μέχρι τη διεξαγωγή του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συγκεντρώσεις κι εκδηλώσεις, όπου παρουσιάστηκαν οι θέσεις, οι εκτιμήσεις και οι κατευθύνσεις της ΚΟΕ, και ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε πλούσια προσυνεδριακή συζήτηση στους κόλπους της οργάνωσης.

 

Διαβάστε:

Τις θέσεις της ΚΟΕ που υιοθετήθηκαν από το 2ο Συνέδριο

Το καταστατικό της ΚΟΕ όπως τροποποιήθηκε στο 2ο Συνέδριο

Τις ιδεολογικές, πολιτικές και οργανωτικές κατευθύνσεις όπως ψηφίστηκαν στο 2ο Συνέδριο

 Τον απολογισμό της ΚΟΕ όπως εγκρίθηκε στο 2ο Συνέδριο

Δείτε επίσης:

Την εισήγηση του σ.Ρούντι Ρινάλντι που άνοιξε τις διαδικασίες του Συνεδρίου

Την ομιλία του σ.Νίκου Γαλάνη στην εκδήλωση του Σπόρτινγκ

Την ομιλία του σ.Χρίστου Κατσούλα στην εκδήλωση του Σπόρτινγκ

Το ψήφισμα του Συνεδρίου για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα

Τον χαιρετισμό του Μανόλη Γλέζου στην εκδήλωση του Σπόρτινγκ

Τον χαιρετισμό του Αλέκου Αλαβάνου, προέδρου του ΣΥΝ, στην εκδήλωση του Σπόρτινγκ

Τους χαιρετισμούς από κόμματα, κινήματα, οργανώσεις από όλο τον κόσμο

Τον κατάλογο κομμάτων και οργανώσεων που έστειλαν μηνύματα προς το 2ο Συνέδριο της ΚΟΕ

 

 


Το συνέδριο και η προσυνεδριακή διαδικασία συνέβαλε στην παραπέρα πολιτική και ιδεολογική συγκρότηση και ισχυροποίηση της ΚΟΕ, συνοψίζοντας τη μέχρι τώρα εμπειρία της οργάνωσης, εξετάζοντας τη σημερινή πολιτική κατάσταση και τους συσχετισμούς δύναμης ελλαδικά και παγκόσμια, χαράσσοντας θέσεις και κατευθύνσεις για το επόμενο διάστημα.

Το κεντρικό σύνθημα του 2ου Συνέδριου, «Mε τη Διεθνή Kοινότητα των Λαών, για την ενότητα στη δράση της Aριστεράς, στο δρόμο της Κομμουνιστικής Aριστεράς», αποτυπώνει κωδικά τις κατευθύνσεις οπτικής, γραμμής, παρέμβασης και οικοδόμησης της ΚΟΕ για τη συγκεκριμένη διεθνή και ελλαδική πραγματικότητα. Υποδηλώνει ότι η Διεθνής Kοινότητα των Λαών, ο υπό διαμόρφωση πόλος των αντιστάσεων στη Nέα Tάξη Πραγμάτων και τον ιμπεριαλισμό είναι μια υπαρκτή κατάσταση και όχι ένας στόχος του κοντινού ή απώτερου μέλλοντος. Είναι μια θέση που στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα, στην εκτίμηση του σημερινού συσχετισμού δύναμης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το συνέδριο άνοιξε με την κεντρική εκδήλωση στο γήπεδο του Σπόρτινγκ όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες σύντροφοι και φίλοι από όλη την Ελλάδα, δίνοντας ένα δυναμικό «παρών» και διαγράφοντας ένα υποσχόμενο μέλλον. Ο ενθουσιασμός ήταν έκδηλος σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, με τα συνθήματα να δίνουν τον τόνο. Την εκδήλωση άνοιξε με μια σύντομη ομιλία ο σ. Ρούντι Ρινάλντι και ακολούθησαν οι μαγνητοσκοπημένοι χαιρετισμοί σημαντικών κινημάτων, οργανώσεων και κομμάτων από το εξωτερικό. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η παρουσία και ο χαιρετισμός του Μεξικανού δασκάλου από την εξεγερμένη Οαχάκα, ο οποίος έστειλε μήνυμα ενότητας για τα κινήματα όλου του κόσμου. Ακολούθησαν οι ομιλίες των σ. Νίκου Γαλάνη και Χρίστου Κατσούλα, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην πορεία της ΚΟΕ από το ιδρυτικό συνέδριο μέχρι σήμερα, στην πραγματικότητα που βιώνει ο λαός από τη νεοφιλελεύθερη επίθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της κυβέρνησης και του κεφάλαιου, αλλά και στα καθήκοντα που η περίοδος και η πραγματικότητα βάζουν σε μια κομμουνιστική οργάνωση όπως είναι η ΚΟΕ. Τέλος, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι από τα υπόλοιπα κόμματα και οργανώσεις της αριστεράς στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους οι: Μανώλης Γλέζος, Αλέκος Αλαβάνος πρόεδρος του ΣΥΝ, εκπρόσωποι της ΑΚΟΑ, του ΝΑΡ, της ΔΕΑ, του Κόκκινου, της ΚΕΔΑ.

Το σώμα των αντιπροσώπων συνήλθε στις 23 και 24 Ιούνη σε αίθουσα της Γεωπονικής Σχολής. Η σύνθεση του σώματος αντιπροσώπευε διαφορετικές γενιές. Από αγωνιστές της προδικτατορικής περιόδου, της αντιδικτατορικής πάλης και της μεταπολίτευσης, μέχρι νεολαίους που δραστηριοποιήθηκαν στο αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα και τους πρόσφατους αγώνες του φοιτητικού κινήματος. Από νέους 20άρηδες, μέχρι ασπρομάλληδες 80 χρονών, που ενώνονταν στα κοινά ιδανικά του κομμουνισμού, στην κοινή πεποίθηση ότι είναι εφικτός ένας άλλος κόσμος, στην κοινή θέληση να παλέψουμε για να γίνουν πράξη αυτά τα ιδανικά.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με την εκλογή προεδρείου και ακολούθησε η εισήγηση του απερχόμενου καθοδηγητικού οργάνου και οι τοποθετήσεις των αντιπροσώπων. Μετά από μια δημοκρατική συζήτηση όπου οι σύνεδροι εξέφρασαν τις απόψεις τους, το συνέδριο ολοκληρώθηκε με τη διαδικασία των αποφάσεων και της εκλογής του νέου Καθοδηγητικού Οργάνου και της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου.