Εξαπλώνεται η ανεργία και η ευελιξία λόγω της κρίσης

Σύγχρονο εργασιακό φακέλωμα

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι 40 κατασκευαστικές εταιρίες της Βρετανίας, διατηρούσαν μαύρες λίστες. Τα στοιχεία τα αγόραζαν μυστικά από εταιρία η οποία δρούσε από το 1991, συλλέγοντας στοιχεία και διατηρώντας φακέλους για χιλιάδες εργάτες. Οι χαρακτηρισμοί των φακελωμένων δεν χρήζουν περαιτέρω σχολιασμού: “συνδικαλιστής”, “μέλος του Κ.Κ.”, “τεμπέλης και ταραχοποιός”, “οργανώνει απεργίες”…

Η ύπαρξη αυτών των λιστών καταγγέλλονταν εδώ και χρόνια από τα συνδικάτα, αλλά η κυβέρνηση των Εργατικών αρνούνταν να πάρει μέτρα λόγω “έλλειψης στοιχείων”. Ο νόμος (υπόδειγμα υποκρισίας) που ψήφισαν οι Εργατικοί ορίζει παράνομη όχι τη “συγκέντρωση και αρχειοθέτηση πληροφοριών” αλλά την… πώλησή τους χωρίς τη συγκατάθεση των φακελωμένων! Το σημείο αυτό αποκαλύπτει πώς προσπαθούν να διευθετήσουν νομικά το δικαίωμα χρήσης των πληροφοριών που συγκεντρώνουν και διαδικτυακοί παροχείς υπηρεσιών (ειδικά τα facebook, myspace κ.λπ.). Εκείνο δηλαδή που προστατεύεται είναι το δικαίωμα “συναλλαγής” μεταξύ των εταιριών με την ανοχή του χρήστη, και όχι τα ατομικά δικαιώματα του τελευταίου ενάντια στις ορέξεις των εταιριών!

Η πιο συνήθης πρακτική είναι να αναζητούν τα ηλεκτρονικά προφίλ ενδιαφερόμενων για προκηρυχθείσες θέσεις εργασίας και να τους επιλέγουν με βάση τα στοιχεία που βρίσκουν σε αυτά. Επιλέγουν λοιπόν αυτούς που θέλουν πριν τη στιγμή της συνέντευξης, στην οποία οι απορριπτόμενοι δεν φτάνουν καν.

Άλλη διευρυμένη πρακτική είναι ο έλεγχος των ηλεκτρονικών προφίλ των ήδη εργαζομένων. Η τακτική αυτή έχει κοστίσει τη θέση πολλών εργαζόμενων λόγω αρνητικών σχολιασμών για την εταιρία που δουλεύουν. Στα τέλη Φλεβάρη π.χ. μια Αγγλίδα που προσλήφθηκε ως γραμματέας σε λογιστική εταιρία απολύθηκε, επειδή χαρακτήρισε τη δουλειά της βαρετή. Επίσης εργαζόμενοι στην Ιαπωνία, που έστησαν ένα μπλογκ για να συζητάνε τα προβλήματα της δουλειάς τους, απολύθηκαν ομαδικά.

Χ.Γ.