Εξαπλώνεται η ανεργία και η ευελιξία λόγω της κρίσης

ΜΜΕ: Αλλεπάλληλα κύματα απολύσεων

Ο κόσμος της ενημέρωσης δέχεται το πρώτο τρίμηνο του έτους μια συντονισμένη επίθεση από την πλευρά της εργοδοσίας, με πογκρόμ απολύσεων, περικοπών μισθών, πίεση για “εθελούσιες εξόδους” προσωπικού, κόψιμο των εργαζόμενων με δελτίο παροχής υπηρεσιών, σοβαρούς περιορισμούς του υποστηρικτικού προσωπικού (τεχνικοί Τύπου, τεχνικοί τηλεόρασης, εξωτερικές ζεύξεις κ.λπ.) και κυρίως εργασιακή τρομοκρατία.

Μεγάλα συγκροτήματα, όπως ο όμιλος Alpha, ο όμιλος Antenna (από πλευράς ραδιοτηλεοπτικών), το “Έθνος”, ο “Ελεύθερος Τύπος”, η “Ναυτεμπορική” κ.ά. (από πλευράς εφημερίδων), αλλά και όμιλοι περιοδικών, όπως ο Περιοδικός Τύπος, η Mototech, ο όμιλος Λυμπέρη κ.ά. έχουν δημιουργήσει, από τις αρχές του χρόνου, μια ιδιότυπη κατάσταση εργασιακής ομηρίας για χιλιάδες εργαζόμενους συντάκτες, τεχνικούς, επιμελητές κ.λπ., οι οποίοι εργάζονται απλήρωτοι, καθώς οι καταβολές δεδουλευμένων καθυστερούν μήνες, είτε εξαναγκάζονται σε περικοπές μισθού για να μην απολυθούν, είτε εν τέλει βλέπουν την πόρτα της εξόδου με συνοπτικές διαδικασίες. Η κατάσταση φαίνεται να γίνεται ακόμη πιο ζοφερή όταν περνά κανείς τα όρια της Αττικής, με τα ΜΜΕ της περιφέρειας να ζουν σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Μπροστά στην αντεργατική λαίλαπα που τα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν, οι λέξεις “συμβάσεις εργασίας”, “ωράριο”, “ασφαλιστικές εισφορές” φαντάζουν ανέκδοτο.

Η κατάσταση αυτή είναι πλέον εμφανές ότι υποθάλπεται και υποβοηθείται από τη συνδικαλιστική πολυδιάσπαση του κλάδου και τη –χρόνια τώρα– λογική του εργοδοτικού συνδικαλισμού και της συνδιαχείρισης. Σωματεία που δεν κάνουν τίποτα παραπάνω από το να βγάζουν ανακοινώσεις μετά την απόλυση εργαζομένων, σωματεία που αποκλείουν εργαζόμενους και πλειοψηφίες στα ΔΣ, που σε ευθεία συναλλαγή με κυβερνήσεις και εργοδότες διαχειρίζονται και μοιράζουν την ανεργία και τη φτώχεια.

Για ακόμα μία φορά αποκαλύπτεται περίτρανα η τακτική τους, με την πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) κυριολεκτικά στη ζούλα να κηρύσσει μόλις 3ωρη στάση για τις 2 Απριλίου, όταν όλο το εργατικό κίνημα θα βρίσκεται στους δρόμους. Μάλλον το κράξιμο που έφαγε ο Σόμπολος από εκατοντάδες εργαζόμενους για μια αντίστοιχη μεθόδευσή του σε παλιότερη απεργία δεν κατάλαβε ότι έχει ουσιαστική σημασία.

Γενική απεργία στα ΜΜΕ στις 2 Απριλίου με συντονισμένες απεργιακές συνελεύσεις σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης, προβολή απεργιακών δελτίων ειδήσεων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δεν μπορεί και δεν πρέπει να διαχωρίζονται από το υπόλοιπο εργατικό κίνημα.

Πλατιά συμμετοχή όλων των εργαζομένων στα Μέσα στην απεργία με την κάλυψη της ΠΟΕΣΥ και της διασωματειακής επιτροπής.

Να απαντήσουμε δυνατά και αγωνιστικά στον εργασιακό μεσαίωνα που μας επιβάλλουν, γιατί η ενημέρωση δεν είναι εμπόρευμα και οι εργαζόμενοι στα Μέσα δεν είναι αναλώσιμοι!

Μ.Ε.