Εξαπλώνεται η ανεργία και η ευελιξία λόγω της κρίσης

Θεσσαλονίκη: Όλοι στην απεργία της 2 Απρίλη

Να δώσουμε δυναμική απάντηση στα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης!

Δήλωση του Δημήτρη Μοσχοτόγλου, εργαζόμενου στις εργολαβίες στο ΑΠΘ

“Εδώ και μέρες, φημολογείται ότι θα μειωθεί το ποσό που διατίθεται για τις εργολαβίες. Οποιαδήποτε προσπάθεια των εργολάβων να μειώσουν προσωπικό ή αμοιβές των εργαζόμενων θα μας βρει αντιμέτωπους. Ήδη πραγματοποιήσαμε μια μαζική συνέλευση, που αποφάσισε στάσεις εργασίας γι’ αυτή την εβδομάδα και νέα γενική συνέλευση την επόμενη, στις 23/3. Εμείς έχουμε πρόταση: Αν είναι να υπάρξει μείωση, ας μειωθεί το εργολαβικό κέρδος!”

Λαναράς

Οι εργαζόμενοι/ες (1.100 στον αριθμό σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Νάουσα, Πέλλα, Χαλκίδα, Οινόφυτα, Αθήνα) δίνουν εδώ και μήνες έναν αγώνα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την καταβολή των δεδουλευμένων. Μέχρι σήμερα πληρώθηκαν 6 μηνιάτικα, που οφείλονταν, και υπολείπονται άλλα 3. Ωστόσο, δεν έχει ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση από τις τράπεζες, την οποία είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, ούτε υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο για να ξεκινήσει με όρους βιωσιμότητας η λειτουργία των επιχειρήσεων. Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο από πολλές απόψεις και μόνο με την ένταση των αγώνων μπορεί να υπάρξει προοπτική.

ΕΛΒΟ

Ο κατήφορος της εταιρίας, η οποία εγκαταλείφθηκε από το μεγαλομέτοχο και κάτοχο του μάνατζμεντ Μυτηλιναίο αλλά και από τις κυβερνήσεις διαχρονικά, συνεχίζεται. Κάποιες μικρές παραγγελίες δεν είναι ικανές να λύσουν το συνολικό πρόβλημα της επιχείρησης και να τη βάλουν σε τροχιά ανάπτυξης. Οι εργαζόμενοι δεν θα ανεχτούν την περαιτέρω υποβάθμιση, που ουσιαστικά θα σημάνει “λουκέτο” και 650 απολύσεις. Έχουν δώσει κάποιες μάχες και, από δω και πέρα, δεν πρέπει να υπάρχει καμία λογική αναμονής.

Φιλκεράμ Τζόνσον

Έχουν ξεκινήσει οι “νόμιμες” απολύσεις με το 2% κάθε μήνα. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν και δεν περιμένουν σαν πρόβατα επί σφαγή τη σειρά τους. Ήδη πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Η περιοχή της ανατολικής εισόδου της Θεσσαλονίκης πρέπει, σύμφωνα με ορισμένα σχέδια, να γίνει “Μονακό”, με εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία. Ήδη “καθάρισε” από τη Siemens και τη Βιαμύλ (φημολογείται ότι στη θέση του εργοστασίου θα χτιστεί Hilton). Σειρά έχει η Φιλκεράμ, εκτός κι αν οι εργαζόμενοι αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη.

Μονάδες ψυχικής υγείας

Απλήρωτοι για χρονικό διάστημα έως και έξι μηνών παραμένουν οι εργαζόμενοι στα εν λόγω κέντρα. Όταν η στρόφιγγα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων έκλεισε, άρχισε η μη καταβολή των μισθών των εργαζομένων. Η ιδιωτική πρωτοβουλία νοιάζεται για την ψυχική υγεία και για τους εργαζόμενους στις μονάδες αποκατάστασης μόνο όταν έχει να λαμβάνει από τα παχυλά ευρωπαϊκά κονδύλια. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν καταβολή των δεδουλευμένων – και έχουν λάβει διαβεβαίωση από την κυβέρνηση γι’ αυτό. Αλλά καμιά ουσιαστική ψυχιατρική μεταρρύθμιση και αποϊδρυματοποίηση ούτε πραγματική διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων μπορεί να υπάρξει όσο ολόκληρα κομμάτια της υγείας παραδίνονται στους ιδιώτες.

Αλουμίλ

Με εκβιασμό (μείωση μισθού κατά 20% ή απολύσεις) φορτώνει την κρίση στους 1.300 και πάνω εργαζόμενους ο Γιώργος Μυλωνάς, ιδιοκτήτης της Alumil και πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας. Με δικαιολογίες, όπως “προσωρινό μέτρο”, “οι εργαζόμενοι συναινούν” “και εγώ χάνω μέσα στην κρίση” και με απολύσεις σε όποιον αρνείται τα νέα δεδομένα –ήδη απολύθηκαν 3 εργαζόμενοι–, ο Μυλωνάς του ΣΒΒΕ δίνει το σάλπισμα για ισοπέδωση οποιουδήποτε δικαιώματος. Σημειώνεται ότι στον ίδιο χορό χορεύουν δεκάδες (!) επιχειρήσεις στο χώρο του μετάλλου.

Ν.Ν.