Σε νέα επιτήρηση η ελληνική οικονομία από την ΕΕ, του Σπύρου Παναγιώτου

Η πρόσφατη σύνοδος των υπουργών Οικονομίας των κρατών μελών της ΕΕ πέταξε στο καλάθι των αχρήστων το “Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας” του Γ. Παπαθανασίου και της κυβέρνησης της ΝΔ. Ούτε η “φίλη καγκελάριος Μέρκελ”, ούτε η ελληνική υπόσχεση προς τον Μπαρόζο ότι θα τον… βοηθήσουμε να εξασφαλίσει άλλη μια θητεία στο τιμόνι της ΕΕ (όπως διέρρεε ο αστικός Τύπος), στάθηκαν ικανά να αποτρέψουν εκείνα που ήταν παραπάνω από φανερά. Η κυβέρνηση της ΝΔ, ανενόχλητη, με την ουσιαστική στήριξη του ΠΑΣΟΚ και την εργασιακή ειρήνη που της εξασφάλισε ο υποταγμένος συνδικαλισμός (ενώ ο Καραμανλής επιδίδεται στην πιο ωμή αντεργατική πολιτική που γνώρισε ο τόπος στην πρόσφατη ιστορία του), κατάφερε να οδηγήσει για δεύτερη φορά τη χώρα σε καθεστώς οικονομικής επιτήρησης από τους νεοφιλελεύθερους ταλιμπάν των Βρυξελλών!

Το ECOFIN απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης για περιορισμό του ελλείμματος κάτω από το 3% σε βάθος τριετίας. Κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την τήρηση των κανόνων του Μάαστριχτ και επέβαλε καθεστώς επιτήρησης για την επίτευξη αυτών των στόχων μέχρι το τέλος του 2010. Σύμφωνα με το πόρισμα των αποφάσεων του Συμβουλίου Οικονομικών, που είδε το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση καλείται άμεσα να προχωρήσει:

  • Στην ενίσχυση της “δημοσιονομικής σταθεροποίησης” της Ελλάδας, με άμεσα και μόνιμου χαρακτήρα μέτρα μέσα στο 2009.
  • Στη βελτίωση και αποτελεσματικότητα των μηχανισμών είσπραξης φόρων (όχι όμως από το μεγάλο κεφάλαιο!) και στον έλεγχο και περιορισμό των κρατικών δαπανών.
  • Στη λήψη πρόσθετων μέτρων (δηλαδή περαιτέρω διάλυσης) στους τομείς της υγείας και συνταξιοδότησης.
  • Παράλληλα, το συμβούλιο των υπουργών απαιτεί από την κυβέρνηση:
  • Να προχωρήσει στον “εκσυγχρονισμό” της νομοθεσίας για την απασχόληση, ενσωματώνοντας άμεσα τις κοινοτικές οδηγίες για την “ευελιξία και ασφάλεια” της εργασίας.
  • Να μειώσει το έμμεσο κόστος εργασίας για τη “βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων”, μειώνοντας κι άλλο τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών.
  • Να επισπεύσει την “υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της εκπαίδευσης και κατάρτισης”, και να “αυξήσει τη συμμετοχή στη διά βίου μάθηση”…

Πάγωμα μισθών – Φορολογική επιδρομή

Με βάση το περιβάλλον που διαμορφώνουν οι προκλητικές αποφάσεις του ECOFIN και με πρόσχημα την οικονομική κρίση, η κυβέρνηση της ΝΔ είναι “υποχρεωμένη” να επιταχύνει τη νεοφιλελεύθερη επίθεσή της σε βάρος των εργαζόμενων. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου, ότι “ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα συνεχίσουν και θα πράξουν αυτό που πρέπει, ανεξάρτητα από το αν υπάρξει συναίνεση ή όχι, διότι η κυβέρνηση κυβερνά”.

Ήδη έχει εξαγγελθεί το πάγωμα των μισθών στο δημόσιο τομέα στο ύψος του επίσημου πληθωρισμού. Πρόκειται για νέα σημαντική συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζόμενων, καθώς ο επίσημος πληθωρισμός σε τίποτα δεν σχετίζεται με το όργιο κερδοσκοπίας που έχει επιβληθεί στην αγορά από τα καρτέλ των πολυεθνικών που την ελέγχουν.

Μετά τις ευρωεκλογές, ετοιμάζεται τεράστια φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα. Ήδη μιλούν για επιβολή νέων φόρων στα ακίνητα με πρόσχημα τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και των αυθαιρέτων, ενώ δεν αποκλείονται σενάρια για νέα αύξηση στο φόρο καυσίμων, τα τέλη κυκλοφορίας, ακόμα και το ΦΠΑ. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να συγκεντρώσει την επόμενη τριετία πρόσθετους φόρους ύψους 28 δισ. ευρώ – δηλαδή όσο και το πακέτο-χάρισμα στο τραπεζικό κεφάλαιο! Και όλα αυτά όταν πέρυσι απέτυχε να μαζέψει βεβαιωμένους φόρους εκατοντάδων εκατομμυρίων και ενώ ανθεί το όργιο της εισφοροδιαφυγής, των χαριστικών ρυθμίσεων των εισφορών στο ΙΚΑ και των φοροαπαλλαγών για το μεγάλο κεφάλαιο.

Στα σχέδια της κυβέρνησης παραμένει η σαρωτική αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων, τον περιορισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, την επιμήκυνση του εργάσιμου βίου. Ήδη θεωρείται νόμιμη η εργασία τριών ημερών στην οικοδομή και στις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ το δημόσιο και οι ΟΤΑ πρωταγωνιστούν στις προσλήψεις μερικής και πρόσκαιρης απασχόλησης, στις ενοικιάσεις εργαζομένων και στην απασχόληση με τα προγράμματα stage. Οι περικοπές των δαπανών για τη δημόσια Υγεία, Παιδεία και Κοινωνική Ασφάλιση αποτελούν το μόνιμο συμπλήρωμα αυτών των αντιλαϊκών ρυθμίσεων, που οδηγούν στην απελπισία εκατομμύρια εργαζομένων.

Οι προχτεσινές κυβερνητικές αποφάσεις για “αυξήσεις” υπό μορφή προσωρινών επιδομάτων-ψίχουλων, για απαλλαγή των τραπεζιτών και των μεγαλοεπιχειρηματιών από τα “έκτακτα” χαράτσια και για πάγωμα (δηλαδή περαιτέρω μείωση) των ήδη εξευτελιστικών μεροκάματων, μισθών και συντάξεων δείχνουν πού το πάει η κυβέρνηση Καραμανλή. Πιστός εφαρμοστής της μαύρης πολιτικής των Βρυξελλών, που βαθαίνει την κρίση…

Σπύρος Παναγιώτου