ΔΙΚΤΥΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, τεύχος 4, Μάρτιος-Απρίλιος 2008

Τεύχος 4, Μάρτιος-Απρίλιος 2008

Όταν είμαστε ενωμένοι, έχουμε αποτελέσματα!

Σχολεία με κενά μέχρι το Γενάρη… αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών κάτω του επίσημου πληθωρισμού… εικόνες διάλυσης σε πολλά σχολεία λόγω της κυβερνητικής “μεταρρύθμισης”, είτε στα ολοήμερα, είτε λόγω των νέων βιβλίων, είτε από την εφόρμηση των “γαλάζιων” στελεχών στη διοίκηση της εκπαίδευσης… Και σαν να μη μας έφταναν όλα αυτά, ο Στυλιανίδης εξαγγέλλει το “έξυπνο σχολείο”!!! Ή έχεις όραμα για την παιδεία ή δεν έχεις…

Δίπλα και παράλληλα με τη διάλυση του δημόσιου σχολείου εξελίσσεται η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. Οι “ανεξάρτητοι” συνδικαλιστές της δεξιάς δεν βγάζουν μιλιά μήπως και γίνουν Ζαχόπουλοι στη θέση του Ζαχόπουλου (όχι στο σκέλος της αυτοκτονίας, στα “άλλα”…). Οι επίσης “ανεξάρτητοι” συνδικαλιστές της πράσινης δεξιάς κάνουν τα πάντα για να μην ακούγεται τίποτα για το νόμο Ρέππα, που ήδη μειώνει τις συντάξεις! Κάτι περιμένουν κι αυτοί. Οι υπόλοιποι τι κάνουμε; Η κινητοποίηση στις 12 Δεκέμβρη, αλλά και στις 13 Φλεβάρη, έδειξαν ότι μπορεί να οικοδομηθεί ένα μέτωπο για τη δημόσια ασφάλιση. Όπως και οι περσινές κινητοποιήσεις στην παιδεία έδειξαν ότι μπορεί να οικοδομηθεί ένα μέτωπο για τη δημόσια παιδεία.

 

Γιατί “Δίκτυο Κριτικής και Δράσης στην Παιδεία”

Δίκτυο, γιατί έχουμε ανάγκη από κάτι νέο που να προσπαθεί να ενώσει όλες τις εκδοχές του εκπαιδευτικού κόσμου που βρίσκονται κατακερματισμένες σε όλη την Ελλάδα. Από την Πρωτοβάθμια μέχρι και τη Δευτεροβάθμια, από τον αδιόριστο στον ευέλικτο εργαζόμενο του φροντιστηρίου, από το “φροντιστηριάρχη” της συνοικιακής ή της αγροτικής περιοχής μέχρι τον ωρομίσθιο σε κάποιο τμήμα της εκπαίδευσης και από τον αναπληρωτή μέχρι το μόνιμο. Γιατί αυτό που λείπει από το χώρο της παιδείας δεν είναι μία ακόμα παράταξη, αλλά ένας χώρος διαλόγου, προβληματισμού, ενημέρωσης, πρωτοβουλιών και δράσης. Γιατί έχουμε ανάγκη νέες μορφές που να φέρνουν πιο κοντά στις ιδέες της συλλογικής δράσης και συμμετοχής, ειδικά των νέων εκπαιδευτικών.

Κριτικής στις πολιτικές των δυνάμεων του δικομματισμού που διαμορφώνουν το νεοφιλελεύθερο σχολείο, στο ρόλο που καλείται να έχει σήμερα ο εκπαιδευτικός, στις παγιωμένες αντιλήψεις που καθιστούν αναποτελεσματικό το συνδικαλιστικό κίνημα.

Δράσης στα συγκεκριμένα καθημερινά προβλήματα μέσα στους χώρους της εκπαίδευσης αλλά και στις κεντρικές μάχες της παιδείας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Με τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων αλλά και με τους γονείς και τους μαθητές, στο σχολείο αλλά και στη γειτονιά.

 

Επικοινωνία:
Στείλε μας στην ανοιχτή λίστα e-mail diktyopaideias@yahoogroups.com

  • νέα και ενημερώσεις από το χώρο δουλειάς σου
  • την άποψή σου πάνω στα ζητήματα που απασχολούν το χώρο της εκπαίδευσης
  • την κριτική σου για το έντυπο του Δικτύου

Τηλέφωνα:
Αθήνα και κεντρική Ελλάδα: 6972878054
Βόρεια Ελλάδα: 6937425768
Δυτική Ελλάδα: 6945002709
Κρήτη: 6945675151