ΒΕΤΟ στους εμπρηστές των Βαλκανίων

ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Σφίγγει ο κλοιός σε όλα τα επίπεδα. Αυτή η διαπίστωση ανταποκρίνεται πλήρως στη συνολική κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μας, στη γειτονιά μας και σ’ όλο τον κόσμο. Διαμορφώνεται μια όλο και πιο ασφυκτική πραγματικότητα, που αποκαλύπτει τις αντιλαϊκές κυβερνητικές προθέσεις, και ταυτόχρονα δείχνει ξεκάθαρα τους στόχους του ιμπεριαλισμού και το ρόλο του εθνικισμού, του σοβινισμού και των αντιδραστικών κυβερνήσεων στην ευρύτερη περιοχή, την ώρα, μάλιστα, που η παγκόσμια οικονομική κρίση βαθαίνει όλο και περισσότερο.

Μιλώντας για την Ελλάδα, το χαρακτηριστικό της περιόδου είναι η κρίση του δικομματισμού και η προσπάθεια του Καραμανλή για φυγή προς τα "εμπρός", η οποία, όμως, αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες εξαιτίας των μεγάλων κινητοποιήσεων, αλλά και της αποστροφής όλο και πλατύτερων στρωμάτων απέναντι σε ό,τι εκπροσωπούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Στη γειτονιά μας, η ανακήρυξη της "ανεξαρτησίας" του Κοσόβου έρχεται να υπενθυμίσει με τον πιο κυνικό τρόπο τις πρακτικές του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια. Επίσης, οι απροκάλυπτες πιέσεις των ΗΠΑ για να κλείσει το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και οι εξελίξεις που προοιωνίζονται για το Κυπριακό διαμορφώνουν έναν ασφυκτικό και επικίνδυνο κλοιό.

Σε αυτό το πλαίσιο οι αγώνες των λαών για ανεξαρτησία, αναπόσπαστα δεμένοι με τις μαζικές κινητοποιήσεις για απόκρουση του νεοφιλελευθερισμού, είναι επιτακτικοί. Και ανεξαρτησία σημαίνει οριστική ρήξη με τον ιμπεριαλισμό και τους υπηρέτες του.

Άλλο ανεξαρτησία, άλλο προτεκτοράτο

Κάθε προτεκτοράτο πρέπει να έχει και το σύμβολό του, τη σημαία του, άσχετα αν αυτή δεν εκφράζει κανέναν. Στη σειρά έχουμε τρεις σημαίες: αριστερά την καινούρια του Κοσόβου (όμως όλοι οι Κοσοβάροι ανεμίζουν την αλβανική και την αμερικάνικη), στο κέντρο τη σημαία της Βοσνίας-Ερζαγοβίνης, της "εθνότητας" των μουσουλμάνων της Γιουγκοσλαβίας, και δεξιά την πρόταση για σημαία της Κύπρου, στην περίπτωση που θα γινόταν δεκτό το σχέδιο Ανάν…