ΔΙΚΤΥΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, τεύχος 4, Μάρτιος-Απρίλιος 2008

Ταινιοκριτική:
Οι συγγραφείς της ελευθερίας
(Freedom Writers)

Σε συνέχεια μιας μακράς παράδοσης χολιγουντιανών ταινιών, που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση και τις δυσκολίες που κάνουν ήρωες τόσο τους δασκάλους, που κάνουν τη δουλειά τους, όσο και τους μαθητές, που ανταποκρίνονται, ήρθε και προστέθηκε στις αρχές του 2007 η ιστορία της Έριν Γκρούγουελ με τον τίτλο “Οι Συγγραφείς της Ελευθερίας” (The Freedom Writers).

Η ταινία αφηγείται μια αληθινή ιστορία μέσα από τα πραγματικά ημερολόγια των μαθητών του Λυκείου Wοdrow Wilson στο Long Beach της Καλιφόρνια, όπως γράφτηκαν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων της εν λόγω δασκάλας, που διορίστηκε εκεί σε ηλικία 24 μόλις χρονών και αμέσως μετά τις ταραχές που συγκλόνισαν το Λος Άντζελες το 1994.

Η νεαρή δασκάλα έρχεται αντιμέτωπη με μαθητές που ανήκουν τόσο σε διαφορετικές εθνοτικές ομάδες όσο και στην κατηγορία των μαθητών για τους οποίους κανένας δεν μπορεί να κάνει κάτι, στους ανεπίδεκτους, αλλά τους αντιμετωπίζει με τρόπο που ποτέ πριν δεν τους είχε αντιμετωπίσει κανένας ενήλικος, ως αυτό, που πράγματι είναι, δηλαδή ως νεαρούς μικροεγκληματίες, χρήστες ναρκωτικών, θύματα και θύτες, που προσπαθούν απλώς να ζήσουν μία ακόμα μέρα σε έναν κόσμο που βρήκαν έτσι από καταβολής. Και σε αυτή της την προσπάθεια, βρίσκει το εργαλείο του ημερολογίου ως πιο κατάλληλου για να καταφέρει να κάνει τους μαθητές της να γράψουν και να εκφραστούν.

Στις προσπάθειές της η Έριν Γκρούγουελ, φυσικά, “βρίσκει σε τοίχο” σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο διοικητικό προσωπικό, αλλά αντιμετωπίζει και προβλήματα σε προσωπικό επίπεδο (πράγμα που δεν γνωρίζουμε αν απηχεί την πραγματικότητα). Επιπλέον, στήνει έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό μαζί με τους μαθητές της, το 1997, και συνεχίζει το έργο της προωθώντας τη μέθοδό της σε εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, εκδίδει ένα βιβλίο με τις προσπάθειες τις δικές της και των μαθητών της, μαζί με τους οποίους οργώνει τις ΗΠΑ και προωθεί αυτή τη νέα εκπαιδευτική μέθοδο. Κάποιες πολιτείες την έχουν εντάξει στο σχολικό τους σύστημα, ενώ αλλού κάνουν παρουσιάσεις και συναντούν αντιδράσεις. Το ίδρυμα της Γκρούγουελ προσπαθεί να μειώσει τον αριθμό των παιδιών που σταματούν το σχολείο στις ΗΠΑ, μέσω της αντιγραφής και της ανάπτυξης της Μεθόδου των Συγγραφέων της Ελευθερίας.

Αδαμαντία Μπαμπούλα,
καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας