12. ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΕ, τ.236, 8/2/2008

Συμπληρώθηκαν το Γενάρη πέντε χρόνια από την ίδρυση της ΚΟΕ. Σε αυτά τα πέντε χρόνια ύπαρξης και δράσης της έχει διανυθεί μια σημαντική πορεία, έχει παραχθεί ένα πλούσιο έργο. Η οργάνωσή μας παρακολούθησε συστηματικά και πραγματοποίησε παρεμβάσεις σε όλες τις κινητοποιήσεις, σε όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του λαού, της νεολαίας και του τόπου. Τα μέλη, οι φίλοι της, τα στελέχη της έδωσαν απλόχερα το χρόνο τους για να συνδεθούν με τους εργαζόμενους και τη νεολαία, να γνωρίσουν βαθύτερα τα προβλήματα σε κάθε χώρο που βρεθήκαμε και δρούμε, να κάνουν πιο ουσιαστική, βαθύτερα πολιτική τη σχέση που οικοδομήθηκε.

Στα πέντε χρόνια ύπαρξης και δράσης της η ΚΟΕ διατύπωσε με σαφήνεια την ταυτότητά της, την αναφορά της στην κομμουνιστική προοπτική, τοποθετήθηκε για τη σημασία και τις ατέλειες των επαναστάσεων του 20ού αιώνα. Παρακολούθησε με προσοχή τις διεθνείς εξελίξεις και τα νέα κινήματα που αναπτύχθηκαν, συνδέθηκε με τα σημαντικότερα κινήματα των λαών σε όλο τον κόσμο, πρόβαλε το έργο και τη δράση τους. Πήρε πρωτοβουλίες και συμμετείχε σε προσπάθειες για το διεθνή συντονισμό των αγώνων των λαών.

Όποιος παρακολουθεί την πορεία των πέντε χρόνων ύπαρξης και δράσης της ΚΟΕ μπορεί να διαπιστώσει μια σημαντική αύξηση της επιρροής και της εμβέλειάς της. Δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Είναι αποτέλεσμα της συστηματικής δοκιμασίας μια πολιτικής γραμμής που προβάλλει την ανάγκη και τη δυνατότητα να αλλάξουν τα πράγματα στην κοινωνία, τη χώρα, την Αριστερά. Είναι αποτέλεσμα τακτικών επιλογών, της συστηματικής, δηλαδή, προσπάθειας για την ενότητα δράσης της Αριστεράς ώστε να αποκρουστούν οι συνέπειες της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας που προωθούν οι δυνάμεις του δικομματισμού. Προβάλλουμε και στηρίζουμε την ανάγκη συγκρότησης μιας Αριστεράς χρήσιμης στο λαό και τον τόπο, ανταγωνιστικής σε κάθε έκφραση της αστικής πολιτικής. Θέλουμε να κριθούμε με βάση αυτή μας την επιλογή.

Αφιερώνουμε την πρώτη έκδοση αυτής της χρονιάς του ένθετου της εφημερίδας μας στα πέντε χρόνια ύπαρξης και δράσης της ΚΟΕ. Στα κείμενα που ακολουθούν παρουσιάζονται ορισμένες πλευρές αυτής της πορείας.

 

Aπό την ίδρυσή της η KOE έστρεψε τις πρωτοβουλίες της και τον πολιτικό της λόγο στην προσπάθεια να ανατραπούν οι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί. Aπό το καλοκαίρι του 2000, η τότε πολιτική οργάνωση A/συνεχεια και, από το Γενάρη του 2003, η KOE μιλά για τον αριστερό πόλο και καθοδηγείται από τη γραμμή «να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα, την κοινωνία, την αριστερά».

H KOE αναδεικνύει την κεντρικότητα της πολιτικής γραμμής, την ανάγκη να καθορίζεται η δράση και η παρέμβαση της αριστεράς όχι από μια διασκορπισμένη και τυχαία ατζέντα, αλλά από τη δική της πολιτική κατεύθυνση. H αριστερά οφείλει να είναι χρήσιμη για το λαό και επικίνδυνη για το σύστημα.

Περισσότερα...

Στα πέντε χρόνια από την ίδρυση της Kομμουνιστικής Oργάνωσης Eλλάδας, είναι πολύ «φυσικό» να μιλήσουμε για το ζήτημα της οργάνωσης. Όχι για να «ευλογήσουμε τα γένια μας» –ο καθένας κρίνεται περισσότερο από το τι οικοδομεί και λιγότερο από το τι γράφει–, αλλά γιατί το ζήτημα της οργάνωσης βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο της συζήτησης για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε την επίθεση που δεχόμαστε. Σε κάθε συζήτηση που αφορά το κίνημα και την προοπτική του, το ζήτημα της οργάνωσης, στις διάφορες μορφές της, ανακύπτει και απασχολεί, και όχι άδικα.

Περισσότερα...

Bασικό στοιχείο γνωριμίας με μια κομμουνιστική οργάνωση, μια οργάνωση η οποία θέλει να αλλάξει τα πράγματα, είναι η τοποθέτηση για την εποχή στην οποία υπάρχει και κινείται. Θα το κάνουμε χρησιμοποιώντας τρεις έννοιες που δεν είναι δικές μας. Προέρχονται από τον αντίπαλο οι δύο και από το κίνημα η τρίτη, αλλά κυριαρχούν, καθορίζουν τα πράγματα και εμείς προσπαθούμε να τους δώσουμε τη δική μας σημασία.

Περισσότερα...

αναζήτηση

Πανελλαδικό Σώμα 2017

Πανελλαδικό Σώμα 2017

εφημερίδα

Βρείτε μας στα Social Media

  • Facebook Page: 23080895907
  • Twitter: KOEgr
  • YouTube: koe2003

εκδόσεις