Πολιτική απόφαση του συνεδρίου της ΚΟΕ

Αθήνα, 30 Απριλίου 2023

Το συνέδριο της ΚΟΕ πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 29-30 Απριλίου μετά από μια πολύμηνη διαδικασία διαλόγου.

Το συνέδριο εγκρίνει το κείμενο θέσεων που πλέον αποτελούν Θέσεις της ΚΟΕ σχετικά με α) τον απολογισμό της ΚΟΕ, β) τη νέα ιστορική φάση, γ) τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και δ) τις κατευθύνσεις της ΚΟΕ.

Το συνέδριο εγκρίνει επίσης την εισήγηση που παρουσιάστηκε στην έναρξη της διαδικασίας.

Όσα παράξαμε μέσα από την 20ετή πορεία μας, αυτά που επισημάναμε ως βασικά στοιχεία της νέας ιστορικής φάσης, τα καθήκοντα που απορρέουν από το «διάβασμα» της εποχής μας, οδηγούν στο συμπέρασμα της συνέχισης της αυτόνομης ύπαρξης της συλλογικότητάς μας, ως ιδιαίτερης υποκειμενοποιητικής διαδικασίας, και στην επιβεβαίωση της επιλογής να υπάρξουμε ως πολιτικός οργανισμός συμβολής, αναζήτησης, και συμμετοχής σε ενδιαφέροντα εγχειρήματα.

Η κεντρική κατεύθυνση της ΚΟΕ για τα επόμενα χρόνια είναι να αναζητήσει με πολύμορφους τρόπους μια νέα είσοδο στη πολιτική, στο πολιτικό πεδίο, στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Αυτή η κατεύθυνση προκύπτει από την ιδιαίτερη ανάλυση για την νέα ιστορική φάση, την ανάγκη αντίστασης και νέας συνείδησης όπως έχει οριστεί, και σημαίνει έναν πιο ενεργό τύπο δραστηριοποίησης της ΚΟΕ που θα πρέπει να βρει την θέση της και να δει τον εαυτό της ως μέρος αυτής της διαδικασίας.

Η ΚΟΕ παλεύει για ένα κίνημα με εθνικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Για ένα πολιτικό κίνημα με στόχο τη διέξοδο της χώρας, για μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική αλλαγή.

Η ΚΟΕ παλεύει:

  • Ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον καπιταλισμό, την παγκοσμιοποίηση, τον πόλεμο, την καταπίεση και την εκμετάλλευση κάθε μορφής.
  • Ώστε να συμβάλλει στη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου κινήματος κοινωνικής απελευθέρωσης.
  • Για να αναδυθεί στις συνθήκες της νέας ιστορικής φάσης και του πολυπολικού κόσμου, ο πόλος των λαών, των αντιστάσεων και κινημάτων, των ελεύθερων χωρών.
  • Ενάντια στην ευρωκρατία και τον ευρωατλαντισμό, για μια δημοκρατική επανάσταση στην Ευρώπη.
  • Για μια Ελλάδα με πραγματική δημοκρατία, ελευθερία, δικαιοσύνη, συμμετοχή του λαού σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής.
  • Για την ανάκτηση βαθμών κυριαρχίας της χώρας, για ουδετερότητα της χώρας, ενάντια στη ΝΑΤΟφροσύνη.
  • Για άμυνα και αποτροπή κάθε επιθετικής ενέργειας σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Να ηττηθεί ο τουρκικός επεκτατισμός. Όχι στις «Πρέσπες του Αιγαίου» που επιδιώκει το «κόμμα της Χάγης» και το πολιτικό σύστημα.
  • Ενάντια στην εμπορευματοποίηση, την ιδιωτικοποίηση και διάλυση των υποδομών, της παιδείας και της υγείας, του πολιτισμού, την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Πιο συγκεκριμένα, το συνέδριο αποφασίζει:

  • Να επιδειχθεί το επόμενο διάστημα ιδιαίτερη φροντίδα για το θέμα της νεολαίας, ξεκινώντας από μια τοποθέτηση για το ζήτημα των νέων σήμερα στην Ελλάδα, αποκτώντας και αξιοποιώντας όλες τις επαφές και σχέσεις με νέους ανθρώπους. Στόχος η εμπλοκή περισσότερων νέων ηλικιακά ανθρώπων στο εγχείρημά μας.
  • Να προχωρήσει μέσα στους επόμενους μήνες μια διαδικασία προτάσεων, αλλαγών και βελτιώσεων στην οργανωτική συγκρότηση και την πολιτική λειτουργία της ΚΟΕ. Για μια πιο παραγωγική και ενδιαφέρουσα εσωτερική ζωή με έμφαση στα λειτουργικά στοιχεία, με επιτροπές και ομάδες σε διάφορους τομείς. Αυτή η διαδικασία μπορεί να κατασταλάξει σε ένα εξάμηνο περίπου.
  • Την συνέχιση στήριξη, αξιοποίηση και αναβάθμιση των εγχειρημάτων του Δρόμου, του Resistance, αλλά και όλων των άλλων δραστηριοτήτων όπως εκδόσεις, social media, λέσχες κ.λπ. Πιο ειδικά, θα διερευνηθούν άμεσα οι δυνατότητες και θα προσπαθήσουμε να διοργανώσουμε το φεστιβάλ Resistance στα τέλη Ιουνίου και ένα κάμπινγκ στα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο.
  • Να καλυτερεύσουμε με διάφορους τρόπους την κατάσταση στον οικονομικό τομέα με στόχο την αυτονομία της ΚΟΕ και τη δυνατότητά της να σταθεί στα πόδια της, ώστε να προωθηθεί ιδιαίτερα το καθήκον της εμπλοκής με τα πολιτικά πράγματα και της αναβάθμισης των εγχειρημάτων στα οποία παίρνει μέρος.
  • Σχετικά με τις εκλογές, εγκρίνεται η πρόταση για τη στάση της ΚΟΕ. Καταψηφίζουμε τα συστημικά κόμματα που με διάφορες παραλλαγές κυβερνούν τα τελευταία χρόνια, όπως και τα διάφορα ακροδεξιά ψηφοδέλτια. Δεν στηρίζουμε τα κόμματα που τοποθετούνται στον χώρο της Αριστεράς χωρίς να αντιμετωπίζουν τα κρίσιμα ζητήματα και χωρίς να αποτελούν –ή να συμβάλουν σε– ενδιαφέροντα εγχειρήματα. Πρακτικά προτείνεται η στάση του λευκού – άκυρου, όχι ως θέση αρχής ή «μη συμμετοχής» αλλά με βάση τα δεδομένα σήμερα. Προβάλουμε, με αφορμή τις εκλογές, τις θέσεις μας για τις εξελίξεις, για τη χώρα, για το τι λείπει και τι χρειάζεται σήμερα.