Ανακοίνωση της ΚΟΕ για το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου

Και μόνο η εικόνα με το ασφυκτικά γεμάτο σαπιοκάραβο, θα έπρεπε να είχε κινητοποιήσει κάθε διαθέσιμη δύναμη για να σωθούν οι άνθρωποι αυτοί. Μπροστά στην εικόνα αυτή δεν θα έπρεπε να απασχολούν και πολύ, οι «επικράτειες», τα «διεθνή ύδατα», οι «τεχνικές δυσκολίες». Για την Ελλάδα, η διάσωση τους θα ήταν και μια έμπρακτη καταγγελία όσων έχουν αποφασίσει να μετατρέψουν τις χώρες εισόδου στην Ε.Ε. σε φράχτη και αποθήκη ψυχών, όσων με την πολιτική τους κάνουν την Μεσόγειο «ομαδικό τάφο».

Δυστυχώς, FRONTEX, ιταλικό και ελληνικό κράτος, επέλεξαν για μέρες να παίζουν καθυστερήσεις, και τώρα όλοι μαζί χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, με τους Ευρωπαίους να δείχνουν την Αθήνα ως μοναδικό υπεύθυνο, σε μια προσπάθεια αποποίησης των δικών τους ευθυνών.

Στη χώρα μας, παίζουμε μικροπολιτικό «εμφύλιο» για ένα ακόμη ζήτημα και για μια ακόμη φορά. «Φταίνε αποκλειστικά οι διακινητές» και «κάναμε ότι μπορούσαμε» από τη μια. «Φταίει ο φράχτης στον Έβρο» και «No Border» από την άλλη.

Έχουμε ένα έγκλημα προδιαγεγραμμένο. Στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, ως μέρος της κρίσης της παγκοσμιοποίησης και των γεωπολιτικών αναδασμών, δεν είναι απάντηση η λογική της «Ευρώπης φρούριο» (όπου Ευρώπη βλέπε βασικά Ευρωπαϊκός Βορράς). Απάντηση δεν είναι επίσης η παρουσίαση της μετανάστευσης σαν κάτι που συμβαίνει αντικειμενικά, «συνέβαινε πάντα» ή και είναι επιθυμητή. Απάντηση δεν είναι τα «ανοιχτά σύνορα» προς την Ελλάδα αλλά στη συνέχεια κλειστά προς τις χώρες όπου οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να μετακινηθούν. Γιατί αυτό σημαίνει η χώρα μας να μετατραπεί σε φυλακή προσφύγων και μεταναστών, επωμιζόμενη δυσανάλογα ένα ακόμα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα, δίπλα στα ήδη συσσωρευμένα αδιέξοδα.

Καμία λύση δεν θα υπάρξει αν δεν καταδειχθούν και δεν ηττηθούν οι υπεύθυνοι. Όσοι σπέρνουν χάος σε ολόκληρες περιοχές για να τις ελέγξουν γεωπολιτικά. Όσοι ανατίναξαν τη Μ. Ανατολή, την υποσαχάρια Αφρική, τη Λιβύη (βλ. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε.) με βομβαρδισμούς και οικονομική αφαίμαξη, και τώρα συνεργάζονται και χρηματοδοτούν (βλ. Ε.Ε.) τα σύγχρονα δουλεμπορικά δίκτυα και τις χώρες που τα οργανώνουν (βλ. Τουρκία) για να ελέγξουν τις ροές των ξεριζωμένων.

– Να μη συνηθίσουμε τις εκατόμβες και την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής.

– Να μην αποδεχτούμε να γίνει η Ελλάδα χώρος εγκλωβισμού, φυλακή και νεκροταφείο, στο όνομα της κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Μετανάστευσης.

– Να αγωνιστούμε για έναν κόσμο όπου οι λαοί θα ζουν ελεύθεροι σε ελεύθερες πατρίδες.

Φωτ: Σκίτσο του ababa asteriou