Η σύμβαση ασπίδα για τους εργαζόμενους της WIND, του Στέφανου Μάλαμα

Εδώ και δύο περίπου μήνες, η διαπραγμάτευση της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης (ΕΣΣ) στη WIND για το 2008 έχει μεταφερθεί στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), μετά από τις επανειλημμένες αρνήσεις της διοίκησης της εταιρείας να προσεγγίσει στο ελάχιστο την πρόταση του σωματείου. Στο τελευταίο υπόμνημά της, η διοίκηση επισημοποίησε –για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια!– τη θέση της απέναντι στα αιτήματά μας. Ποια είναι αυτή; Η WIND είναι "προβληματική"! Πρόκειται για εμπαιγμό. Ως Δ.Σ., ως σωματείο, ως εργαζόμενοι δεν δεχθήκαμε τα περί "προβληματικής" WIND. Τα ίδια ακούνε οι συνάδελφοί μας στη Vodafone, για να δικαιολογηθούν οι μαζικές μειώσεις προσωπικού, στη Lannet, που μένουν απλήρωτοι για μήνες, στην Altec, κοκ. Σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις προσπαθούν να φορτώσουν στους εργαζόμενους την οικονομική κρίση, η ΕΣΣ του 2008 είναι μια ασπίδα προστασίας των μισθών και των εργασιακών συνθηκών μας. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με σκοπό να ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβρη.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στις 26/11 θα γίνει η δίκη για μηνυτήρια αναφορά που έχει ασκηθεί στο πρόσωπό μου από προϊστάμενο της εταιρείας. Συγκεκριμένα, το Γενάρη του 2008 δέχθηκα απειλητικό τηλεφώνημα από τον υπεύθυνο των καταστημάτων στη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος απείλησε και εξύβρισε τόσο εμένα προσωπικά, όσο και το σωματείο.

Η αιτία ήταν η αποκάλυψη της μη τοποθέτησης καθισμάτων για την ανάπαυση των εργαζομένων στο κατάστημα της οδού Τσιμισκή. Αυτή η δραστηριότητα ήρθε σε αντίθεση με τις αντιλήψεις του συγκεκριμένου προϊσταμένου για τα εργασιακά δικαιώματα και τον συνδικαλισμό. Η εταιρεία ωστόσο λίγο μετά το συμβάν αποφάσισε και μετάθεσε τον συγκεκριμένο προϊστάμενο επιβεβαιώνοντας έμμεσα τις λανθασμένες αντιλήψεις και αποφάσεις του.

Παρόλα αυτά, πρόσφατα κατατέθηκε μήνυση εναντίον μου από τον ίδιο τον προϊστάμενο αναδεικνύοντας πρακτικές και νοοτροπίες που έχουν ως σκοπό να τρομοκρατήσουν. Με αφορμή τη μήνυση αλλά και το θέμα της συλλογικής σύμβασης, πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουλίου για πρώτη φορά στάση εργασίας από το σωματείο. Η συμμετοχή των συναδέλφων ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική και ενθαρρυντική.

Ο Στέφανος Μάλαμας είναι μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Σωματείου TIM(WIND)