Δημόσια δωρεάν παιδεία, αλλά τα βιβλία θα τα πληρώνεις, του Γιώργου Πασσαλίδη

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στις αρχές Οκτώβρη ξεκίνησε το νέο ακαδημαϊκό έτος σε όλα (ή σχεδόν σε όλα) τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας. Ένα ακαδημαϊκό έτος που πριν καλά καλά ξεκινήσει παρουσιάζονται προβλήματα, αδυναμίες, τα αδιέξοδα του εκπαιδευτικού συστήματος. Αιτία, η επίμονη προσπάθεια της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις της για να ξεμπερδεύει μια και καλή με τη δημόσια δωρεάν παιδεία.

Όλοι θυμούνται όταν στις 8/3/07, κι ενώ έξω από τη Βουλή χιλιάδες φοιτητές και εκπαιδευτικοί χτυπιόνταν με μανία από τους πραίτορες του κ. Πολύδωρα, η κυβέρνηση με την ισχνή κοινοβουλευτική της πλειοψηφία ψήφιζε τον περίφημο νόμο-πλαίσιο που θα έβαζε τάξη στο χάος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα ανέβαζε την ποιότητα και το κύρος των ελληνικών ιδρυμάτων κ.λπ. Ο νόμος (που σωστά χαρακτηρίστηκε έκτρωμα) παραδίνει το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο στις ορέξεις των κάθε λογής ιδιωτών, αναγκάζοντάς το να βρει πόρους, ξεμπερδεύει με την έννοια του ασύλου, εισάγει managers και ορίζει τη λειτουργία με βάση τις ανάγκες και τους νόμους της αγοράς, και όχι της κοινωνίας. Από τότε μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να υλοποιήσει διάφορες διατάξεις του νόμου αυτού, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών από καθηγητές και φοιτητές.

Τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ της εφαρμογής του νόμου είναι ο νέος τρόπος με τον οποίο θα διανέμονται τα συγγράμματα από φέτος στους φοιτητές. Ουσιαστικά ο νέος τρόπος διανομής συγγραμμάτων (με βάση το προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως 20/11/07) προβλέπει:

  1. Να μην υπάρχει ένα σύγγραμμα ανά μάθημα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, αλλά για κάθε μάθημα να προτείνονται από την κάθε σχολή δύο ή περισσότερα συγγράμματα (η περίφημη λίστα συγγραμμάτων) κι ο φοιτητής να επιλέγει ποιο θέλει να λάβει δωρεάν. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν είναι υποχρεωτικό το κάθε σύγγραμμα να περιλαμβάνει όλη την ύλη του διδασκόμενου μαθήματος, αλλά κάποιο κομμάτι της, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι φοιτητές (αν χρειάζονται επιπλέον συγγράμματα, για να καλύψουν την ύλη) να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού δικαιούνται μόνο ένα σύγγραμμα δωρεάν.
  2. Κάθε φοιτητής δικαιούται δωρεάν συγγράμματα ίσα με τα μαθήματα που απαιτούνται για να πάρει πτυχίο. Δηλαδή, αν κάποιος φοιτητής διαλέξει κάποιο μάθημα επιλογής (υπάρχουν σε όλες τις σχολές) κι έπειτα από κάποιο διάστημα αποφασίσει να το αλλάξει, γιατί δεν του άρεσε, απέτυχε στις εξετάσεις κ.λπ., για το δεύτερο μάθημα δεν θα πάρει σύγγραμμα, εκτός αν έχει να το πληρώσει.
    Αν συνυπολογίσουμε τις διαφόρων ειδών συναλλαγές που θα κάνουν διάφοροι εκδοτικοί οίκοι με καθηγητές, για να προταθούν τα δικά τους βιβλία, μπορούμε να καταλάβουμε το μεγάλο φαγοπότι που θα στηθεί στις πλάτες των φοιτητών, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα.
  • Αύξηση των δαπανών για την παιδεία
  • Να δοθούν τώρα (κι όχι λίγο πριν από την εξεταστική) όλα τα συγγράμματα που χρειάζονται στους φοιτητές δωρεάν
  • Όχι στη λίστα συγγραμμάτων – Όχι στο νέο νόμο-πλαίσιο

Γιώργος Πασσαλίδης