Μόνο υποσχέσεις έδωσε ο Στυλιανίδης στο Μεσολόγγι

Ανακοίνωση της Α’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας

Λάβαμε από την Α’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας ανακοίνωση σχετικά με την επίσκεψη του υπουργού Παιδείας στο Μεσολόγγι. Δημοσιεύουμε εκτενή αποσπάσματα.

Την Κυριακή 5 Οκτωβρίου επισκέφτηκε το Μεσολόγγι ο κ. υπουργός Παιδείας, έχοντας ήδη εξαγγείλει συνάντηση με φορείς της πόλης το μεσημέρι. (…) Το μοτίβο γνωστό αλλά εντελώς ψεύτικο: "Όλα στην εκπαίδευση δουλεύουν στην εντέλεια, βιβλία-καθηγητές έγκαιρα στα σχολεία, όλα γίνονται νωρίς, μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο και με τον προβλεπόμενο τρόπο".

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ παραβρέθηκε στη συνάντηση αυτή, παρόλο που επίσημα δεν είχαμε καλεστεί. Ο κ. Στυλιανίδης, βέβαια, ζήτησε να ακούσει τις απόψεις μας, οπότε εμείς μιλήσαμε για τα συσσωρευμένα προβλήματα στην εκπαίδευση και ειδικά στην περιοχή μας. Αναφερθήκαμε με ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνική εκπαίδευση και στις τρομερές ελλείψεις τόσο σε υποδομές όσο και σε έμψυχο υλικό: Ήδη, το μήνα Οκτώβριο, τα ΕΠΑΛ δεν μπορούν να λειτουργήσουν, καθώς λείπουν καθηγητές σε βασικές ειδικότητες (Φιλόλογοι στην Κατοχή, ειδικότητες Υγείας στη Ναύπακτο κ.λπ.). Τονίσαμε τα συσσωρευμένα κτιριακά προβλήματα που δεν βρίσκουν λύση (ΕΠΑΛ Ναυπάκτου, ΕΠΑΛ Κατοχής, Παλαμαϊκή κ.λπ.) και αναφέραμε ότι ακόμα υπάρχουν 40 κενές θέσεις στο νομό.

Ο υπουργός μάς απάντησε με φτηνές δικαιολογίες, με τις γνωστές υποσχέσεις και μοίρασε τα ήδη μοιρασμένα χρήματα. Όσον αφορά τα κενά που υπάρχουν ακόμα, είπε ότι οφείλονται στις… άδειες κύησης. (…)

Για τα ΕΠΑΛ ο κος Στυλιανίδης τόνισε την επιτυχία της πολιτικής του υπουργείου, που πέτυχε επιτέλους να συρρεύσει μαθητικό δυναμικό στις ΕΠΑΛ και ότι σ’ αυτή την αύξηση μαθητικού δυναμικού οφείλονται τα κενά και οι ελλείψεις. (…) Δεν καταλάβαμε όμως πώς γίνεται σε ΕΠΑΛ, που είναι γνωστό ότι θα λειτουργήσει τη νέα χρονιά ειδικότητα νοσηλευτικής κι άλλες ειδικότητες υγείας, να μην έχει σταλεί ούτε ένας καθηγητής της αντίστοιχης ειδικότητας.

Ανέφερε αρκετούς παιδικούς σταθμούς που πρόκειται να χτιστούν, στην πλειονότητά τους μονοθέσιοι και όχι σε κεντρικές περιοχές, ενώ είναι γνωστό πως και στα αστικά κέντρα υπάρχουν προβλήματα εφόσον η προδημοτική εκπαίδευση έχει καταστεί υποχρεωτική. (…)

Τέλος, ανέφερε ότι το κονδύλι προς τη νομαρχία θα είναι 70 εκ. ευρώ για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όταν είναι γνωστό ότι μόνο ο προϋπολογισμός της Νομαρχίας Αιτωλ/νίας για σχολικές κτιριακές υποδομές στην πενταετία 2008-2012 ανέρχεται στα 120 εκ. ευρώ.

Συμπερασματικά, λοιπόν, φαίνεται ότι η επίσκεψη του κ. υπουργού Παιδείας έγινε καθαρά για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους, αφού ουσιαστικά δεν πρόσφερε τίποτα το αξιόλογο στο χώρο της εκπαίδευσης, της οποίας οι υποδομές είναι σε πολλές περιπτώσεις απαράδεκτες. (…)