Ο αγώνας συνεχίζεται: Μετά τη Βιαμύλ, η Siemens

Εδώ και 4 εβδομάδες, οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της Siemens στη Θεσσαλονίκη απεργούν, λόγω της απόφασης της διοίκησης να κλείσει το εργοστάσιο. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους με τη συλλογή υπογραφών, και έχουν συγκεντρώσει ως τώρα περίπου 3.000 υπογραφές. Οι περαστικοί υπέγραφαν αυθόρμητα, χωρίς πολλή σκέψη. Ο αγώνας των εργαζομένων της Siemens είναι και δικός τους!

Παράλληλα προχώρησαν σε μια σειρά κινητοποιήσεων, όπως ο συμβολικός αποκλεισμός της οδού Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας, πορείες στο κέντρο της πόλης, συνεντεύξεις τύπου. Την περασμένη εβδομάδα κοινοποιήθηκε αγωγή της διοίκησης προς το σωματείο, προκειμένου να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Όμως το δικαστήριο δικαίωσε τους εργαζόμενους. Η απόφαση του καταλήγει ως εξής: "Με βάση όλα αυτά, η απεργία των μελών του εναγομένου σωματείου δεν είναι ούτε παράνομη ούτε καταχρηστική. Απεναντίας, σε κάθε περίπτωση η επιχειρηματική επιλογή της ενάγουσας να κλείσει μια κερδοφόρα και παραγωγική επιχείρηση και να οδηγήσει στην ανεργία 231 εργαζόμενους που στην πλειοψηφία τους απασχολούνται στο εργοστάσιο αυτό πάνω από 20 έτη, γεγονός που δεν συνεκτιμά καθόλου η εργοδότρια, αδιαφορώντας για την τύχη και το μέλλον τους, κρίνεται καταχρηστική κατά παραδοχή."

Η ΚΟΕ βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων από την αρχή. Με παρουσία στο εργοστάσιο, στις κινητοποιήσεις, στη συλλογή υπογραφών. Αυτές τις μέρες τοιχοκολλείται η αφίσα της Siemens στην πόλη και ετοιμάζεται το video της απεργίας.

Επιμέλεια Κείμενων: Δέσποινα Ιωαννίδου, Νίκος Νούλας


Οι εργαζόμενοι είπαν στην "Αριστερά!"

Βρισκόμαστε στην 25η μέρα απεργίας. Σήμερα, 15/10, το δικαστικό σώμα έγραψε ιστορία με την απόρριψη της αγωγής της εταιρίας Siemens για κήρυξη της απεργίας μας ως παράνομης και καταχρηστικής. Μάλιστα, χωρίς να έχουμε την απόφαση ακόμα στα χέρια μας, πληροφορηθήκαμε πως αναφέρει ότι απαγορεύονται οι απολύσεις. Ο αγώνας μας συνεχίζεται μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά μας! Καλαϊτζίδης Μπάμπης, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Siemens.

Μια πρώτη και καθοριστική μάχη κερδήθηκε. Αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι την τελική νίκη. Θα μείνουμε ενωμένοι και αρραγείς. Θα καταρρίψουμε όλα τα ανυπόστατα επιχειρήματα της εταιρίας, τα οποία ούτως ή άλλως, με την απόφαση του δικαστηρίου στο σύνολό τους και επί της ουσίας, έχουν καταρριφθεί. Χαρίλαος Μαρκόπουλος, εργαζόμενος στη Siemens.

Αυτή η εταιρία δεν πρέπει να κλείσει. Φτάνει πια η ανεργία στη Θεσσαλονίκη! Τα λουκέτα διαδέχονται το ένα το άλλο, τα μαγαζιά υπολειτουργούν και η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Φτάνει πια! Ως εδώ! Αυτός ο αγώνας είναι δίκαιος, είναι ταξικός και μας ανήκει. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας. Δουλειά ζητάμε, τίποτα άλλο. Δουλειά! Τιμηλιώτης Πέτρος, εργαζόμενος στη Siemens.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας κανονικά. Ζητάμε ανάκληση της απόφασης για κλείσιμο του εργοστασίου. Είμαστε όλοι οι εργαζόμενοι ενωμένοι και θα φτάσουμε μέχρι τα άκρα αν χρειαστεί. Από τις 19/9 που έχει κλείσει το εργοστάσιο η ΚΟΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δίπλα μας. Οι υπεύθυνοι υπουργοί έχουν κλειστεί στα γραφεία τους και κοροϊδεύουν. Θεωρούν το παιχνίδι τελειωμένο. Αναστασία Τσαβδαρίδου, εργαζόμενη στη Siemens.

Προσπαθούμε να κάνουμε το πρόβλημά μας γνωστό στον κόσμο. Έχουμε μαζέψει μέσα σε λίγες μέρες περίπου 3.000 υπογραφές. Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος καταλαβαίνει το πρόβλημά μας, που είναι κοινό με πολλούς εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης. Μόνο η κυβέρνηση και οι τοπική άρχοντες δεν το αντιλαμβάνονται. Δημήτρης Φωτιάδης, εργαζόμενος στη Siemens.