Δ.T., εργαζόμενος της ANEΘ: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους»

Συνέντευξη με τον Δ.T., εργαζόμενο της ANEΘ (Aνώνυμη Nαυτιλιακή Eταιρεία Θάσου)

Οι εργαζόμενοι της ΑΝΕΘ (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρία Θάσου) βρίσκονται για δεύτερη εβδομάδα σε επίσχεση εργασίας. Για τον αγώνα τους μιλήσαμε με τον Δ.Τ., εργαζόμενο στην εταιρία.

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί και τι επιδιώκετε;

Από το Νοέμβριο του 2007 δημιουργήθηκε πρόβλημα με τη μισθοδοσία μας, αφού η πληρωμή των μισθών και των υπερωριών μας δεν ήταν τακτική. Όλο αυτό το διάστημα των 17 μηνών μας έδιναν «έναντι» αποδοχών. Έτσι έχει συσσωρευτεί ένα ποσό μεταξύ 15.000 με 20.000 ευρώ ανά εργαζόμενο. Φανταστείτε ότι είμαστε γύρω στους 70 εργαζόμενους, και συνολικά μας χρωστάνε κάπου 1.500.000 ευρώ, με όλες τις αποδοχές (άδειες, δώρα κ.λπ.). Από την εταιρία είχαμε μόνο υποσχέσεις πως θα γινόταν η εξόφληση σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Στις 15 Mαρτίου μας είχαν πει ότι θα μας δώσουν ένα μισθό και από εκεί κι έπειτα θα ξεκινήσει η πληρωμή μας. Γι’ αυτό και ξεκινήσαμε την επίσχεση εργασίας.

Eπειδή η εταιρία δεν τήρησε τις υποσχέσεις της.

Eνάμιση χρόνο ακούμε αυτές τις υποσχέσεις, που όμως δεν έγιναν πράξη από την εταιρία, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή την κίνηση, την επίσχεση εργασίας. Kίνηση καλυμμένη νομικά, αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζόμενων. Είμαστε κανονικά στη δουλειά και μας στηρίζουν σωματεία, μέλη της ΠΝΟ: η Πανελλήνια Ένωση Λιμενικών Εμπορικού Ναυτικού και η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Στέφενσον».

Η επίσχεση εργασίας έχει κάποιο χρονικό όριο ή θα συνεχιστεί επ’ αόριστον;

Όχι, δεν έχει κάποιο χρονικό όριο, θα συνεχιστεί μέχρι την εξόφλησή μας. Δεν θα κάνει πίσω κανένας. Το θέμα είναι όμως ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα, διότι η εταιρία κατασκεύασε καινούριο πλοίο που είναι εδώ στο νησί. Eνώ εμείς παραμένουμε απλήρωτοι και αμφιβάλλουμε αν θα πάρουμε τα λεφτά μας.

H απόφαση για την επίσχεση πώς πάρθηκε; Yπάρχει σωματείο;

Υπάρχει σωματείο που λειτουργεί τυπικά, και θέλουμε να το επανιδρύσουμε. Την απόφαση ουσιαστικά την πήραμε όλοι μαζί οι εργαζόμενοι. Όπως και όλοι μαζί την τηρούμε, συμμετέχοντας στην επίσχεση, αν και υπάρχουν και  απειλές από τη διοίκηση – αλλά αυτά είναι δευτερεύοντα για εμάς. Eίναι ευπρόσδεκτοι όλοι οι φορείς και όλα τα πολιτικά κόμματα για συμπαράσταση στον αγώνα μας.

Tην συνέντευξη πήρε ο Πάνος Λεονταράκης