Το ΠΑΜΕ κλέβει την έδρα της Ένωσης Eργαζομένων, του Xρίστου Kαραμάνου

Πρωτοφανής πρακτική του ΠΑΜΕ: Στις εκλογές του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) επέβαλε, καθώς έχει την πλειοψηφία στην Εφορευτική Επιτροπή, την εφαρμογή του καλπονοθευτικού νόμου 1264 του ΠΑΣΟΚ. Ο νόμος αυτός εφαρμόζει την ενισχυμένη αναλογική, ενώ το Καταστατικό του Σωματείου προβλέπει την απολύτως απλή αναλογική. Έτσι, η έδρα της «Ένωσης Εργαζομένων», που προέκυπτε με βάση την απλή αναλογική και το Καταστατικό του Σωματείου, πήγε στο ΠΑΜΕ.

Στο πρακτικό που συντάχθηκε, τα μέλη του ΠΑΜΕ στην Εφορευτική Επιτροπή επιχειρούν να δικαιολογήσουν τη στάση τους, λέγοντας ότι «εφαρμόζεται η παράγραφος 5 του άρθρου 12 του ν. 1264, για να είναι οι εκλογές έγκυρες». Ακυρώνουν έτσι το δημοκρατικό Καταστατικό ενός Σωματείου, που μάλιστα έχει εγκριθεί από το Πρωτοδικείο. Ακυρώνουν μια σημαντική κατάκτηση ενάντια στο χειρισμό των εργαζομένων. Και θεωρούν σαν «νόμιμο» το καλπονοθευτικό σύστημα, αυτό που θεσπίστηκε από το ΠΑΣΟΚ για να διαστρεβλώνεται η θέληση των εργαζομένων και να κυριαρχεί ο δικομματισμός. Αντίθετες σε αυτή τη στάση του ΠΑΜΕ στάθηκαν οι παρατάξεις «Αριστερή Πρωτοβουλία» (εκφράζει το χώρο της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς) και Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΝ).

Το ΚΚΕ με την κίνηση αυτή δείχνει ξεκάθαρα πόσο πολύ στηρίζει το αίτημα για απλή αναλογική σαν πάγιο σύστημα σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες. Και πόσο αληθινά είναι τα μεγάλα λόγια. Αν είναι να φιμωθεί μια φρέσκια, ζωντανή και αναπτυσσόμενη φωνή, που χαλάει τον «στημένο», άνευρο και «καθωσπρέπει» συνδικαλισμό του ΠΑΜΕ, τότε θα καταπιεί τα μεγάλα λόγια. Πάλι. Θα γίνει το κόμμα της τάξης – όχι της εργατικής, αλλά της συνταγματικής και νομικής. Όπως το Δεκέμβρη.

Μια του κλέφτη…

Σημειώνουμε ότι σε δύο τουλάχιστον προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις του ΣΜΤ, το 2005 και το 2007, δεν χρησιμοποιήθηκε η ενισχυμένη αναλογική του ν. 1264, αλλά η απλή αναλογική που προβλέπει το Καταστατικό του Σωματείου. Τότε το ΠΑΜΕ δεν μίλησε, γιατί προφανώς δεν ήταν αυτό που θα κέρδιζε αν εφαρμοζόταν ο ν. 1264. Άραγε τότε δεν είχε πρόβλημα με την «εγκυρότητα των εκλογών»;

Δυο του κλέφτη…

Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, το ΠΑΜΕ ανακάλυψε εκ των υστέρων ότι καμιά… 40ριά ψηφοδέλτια έπρεπε να ακυρωθούν, διότι τάχα δεν είχαν τα σωστά σύμβολα: Είχαν κύκλο αντί για σταυρό στους υποψηφίους. Αν έβγαιναν άκυρα όλα αυτά τα ψηφοδέλτια, τότε η έδρα θα πήγαινε στο ΠΑΜΕ – οπότε οι κουτοπόνηροι λένε ότι «εφαρμόζουμε τον (καλπονοθευτικό) νόμο για να διορθώσουμε την αδικία». Μόνο που, όπως δείχνει και η παραπάνω φωτογραφία, έξω από το παραβάν της ψηφοφορίας ήταν κολλημένο χαρτί, που επέτρεπε στους ψηφοφόρους να χρησιμοποιήσουν κι αυτά τα σύμβολα. Τα μέλη του ΠΑΜΕ στην Εφορευτική Επιτροπή ήταν μέσα στο μικρό δωμάτιο της ψηφοφορίας επί τρεις μέρες: δεν είπαν τίποτα, άφηναν τον κόσμο να ψηφίζει με βάση το χαρτί που ήταν κολλημένο – και μετά πάνε να του βγάλουν τις ψήφους άκυρες!

Άραγε πώς λέγεται αυτό; Είναι δυνατόν αριστερές δυνάμεις να χρησιμοποιούν τέτοιες μεθοδεύσεις;

Xρίστος Kαραμάνος

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ

ΠΑΡΑΤΑΞΗ

ΨΗΦΟΙ

ΕΔΡΕΣ Δ.Σ.
(πραγματικές)

ΕΔΡΕΣ Δ.Σ.
(καλπονοθευτικές)

ΕΔΡΕΣ
ΕΚΑ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

617

4

4

7

ΕΣΑΚ (ΠΑΜΕ)

422

2

3

4

ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

89

1

0

1

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

31

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

15

ΑΚΥΡΑ-ΛΕΥΚΑ

7

 

 

 

ΨΗΦΙΣΑΝ

1.181

7

7

12