Kώστας Mαριόγλου: «Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ»

Συνέντευξη με τον Kώστα Mαριόγλου, πρόεδρο του Σωματείου Eργαζομένων της EYAΘ (πρώην Ύδρευση)

Το έδαφος έχει προετοιμαστεί κατάλληλα και τώρα η εταιρία ύδρευσης της Θεσσαλονίκης ξεπουλιέται. Ένα μέρος αρχικά και κατόπιν βλέπουμε. Η ιδιωτικοποίηση θα βλάψει όχι μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και το λαό της Θεσσαλονίκης, αφού είναι σίγουρο ότι η ποιότητα του νερού θα υποβαθμιστεί. Για όλα αυτά μιλήσαμε με τον Κώστα Μαριόγλου, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ (πρώην Ύδρευση).

Η ιδιωτικοποίηση ενός μέρους της ΕΥΑΘ, πού μπορεί να οδηγήσει; Ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους εργαζόμενους και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης;

Το θέμα δεν είναι μόνο πού θα οδηγήσει τους εργαζόμενους. Το κύριο ζήτημα είναι πού θα οδηγήσει τα τιμολόγια του νερού και την ποιότητα του νερού που πίνουν οι πολίτες. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι όταν παίρνουν οι πολυεθνικές μερίδιο κρατικής ύδρευσης σε κάποια πόλη υπόσχονται λαγούς και πετραχήλια, υπόσχονται επενδύσεις και εγκαταστάσεις, αλλά στην πράξη το νερό ιδιωτικοποιείται – όπως στη Λατινική Αμερική, έτσι και στην Αγγλία επί Θάτσερ. Το πείραμα απέτυχε, η εταιρία μπήκε μέσα, δεν έγινε καμία επένδυση και τελικά κλήθηκε το κράτος να το πάρει πίσω. Το ίδιο έγινε και στη Σόφια το 2001, όπου μια κοινοπραξία πολυεθνικών έταζε κι εκεί λαγούς με πετραχήλια: «θα κάνουμε, θα… θα… θα…». Ανέβασαν τα τιμολόγια του νερού και τελικά το κράτος της Βουλγαρίας αναγκάστηκε να το πάρει πίσω. Κάπως έτσι και στην Πολωνία. Επομένως το πείραμα αυτό έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει. Kαι, τη στιγμή που σε όλη την Eυρώπη η κατεύθυνση είναι να κρατικοποιηθούν επιχειρήσεις, πόσο μάλλον κοινής ωφέλειας όπως είναι η ύδρευση, η δική μας κυβέρνηση πάει να πουλήσει τα πάντα. Aκούω ένα αστείο ποσό, μερικές εφημερίδες μιλάνε για 50 εκατομμύρια, κάποιες για 70 με 80 – έστω λοιπόν ότι είναι 75 εκατομμύρια. Eνάμισι εκατομμύριο κάτοικους έχει η Θεσσαλονίκη, αντιστοιχούν 50 ευρώ ανά άτομο. Mιλάμε, δηλαδή, για ένα αστείο ποσό. Nα συνυπολογίσουμε πόσο θα αυξηθούν τα τιμολόγια, με βάση τα διεθνή στοιχεία, το πόσο θα αυξηθούν τα τέλη σύνδεσης, και ακόμη ότι στη Θεσσαλονίκη έχουμε παραδείγματα όπου ιδιώτες διαχειρίζονταν το νερό, και δεν ήταν κατάλληλο προς πόση• αντίθετα, ήταν επικίνδυνο για την υγεία, ειδικά των μικρών παιδιών. Oπότε δεν είναι το θέμα μόνο το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους, αλλά και το τι θα γίνει με το νερό που πίνουμε τελικά. Όσον αφορά τώρα την τύχη των εργαζόμενων, είναι γνωστή: Όπου μία δημόσια επιχείρηση γίνεται ιδιωτική, ο ιδιώτης ενδιαφέρεται μόνο για το κέρδος, υποβαθμίζει τις υπηρεσίες, τις συνθήκες εργασίας, και πηγαίνουν τα πράγματα από το κακό στο χειρότερο.

Tι σκοπεύετε να κάνετε από εδώ και πέρα;

Θα γίνουν κάποιες κινητοποιήσεις. Σκοπός των κινητοποιήσεων δεν είναι να δημιουργηθεί πρόβλημα στην υδροδότηση των κατοίκων της Θεσσαλονίκης• και σε προηγούμενή μας κινητοποίηση (κάποιους μήνες πριν), φροντίσαμε να μη λείψει το νερό από κανέναν. Θέλουμε να δείξουμε ότι οι ισχυρισμοί της διοίκησης τής ΕΥΑΘ περί υπεράριθμου προσωπικού δεν ευσταθούν, αφού καλούνται οι εργαζόμενοι να κάνουν δουλειές δύο ή και τριών ειδικοτήτων. Θα απέχουμε λοιπόν από ειδικότητες για τις οποίες έχουμε προσληφθεί και θα προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο της Θεσσαλονίκης ότι ο Καραμανλής, που εκλέγεται στη Θεσσαλονίκη, ξεπουλάει το νερό της πόλης που τον εκλέγει. Θα ενημερώσουμε τον κόσμο για το τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση του νερού και το τι θα επιφέρει. Πρόκειται για κάτι που λεγόταν εδώ και τρία χρόνια. Ήταν σαφές ότι η πολιτική της  ΕΥΑΘ θα οδηγούσε εδώ. Aυτή εξάλλου ήταν η δουλειά του τελευταίου διευθύνοντα σύμβουλου, και προέδρου της εταιρίας πλέον, τον τελευταίο χρόνο: να διαλύσει τα σωματεία των εργαζομένων, ούτως ώστε να πουληθεί πιο εύκολα η επιχείρηση.

Tην συνέντευξη πήρε η Kατερίνα Tριανταφύλλου