Η ΚΡΙΣΗ “ΤΡΩΕΙ” ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ, από www.dikaioma.gr

Η κρίση "τρώει" τα αποθεματικά των ταμείων

πηγή: www.dikaioma.gr

Σε 600 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα χρήματα που έχασαν τα ασφαλιστικά ταμεία από τις επενδύσεις τους στα δομημένα ομόλογα λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης των χρηματιστηρίων. Συνολικά 1,4 δισ. ευρώ από την περιουσία των ταμείων είχαν επενδυθεί σε τέτοια προϊόντα, των οποίων η αξία έχει πέσει σήμερα στα 800 εκατ. ευρώ. Άγνωστο είναι ακόμα το ποσό που έχει επενδυθεί σε μετοχές που επίσης χάνουν συνεχώς την αξία τους, οπότε η ζημιά για τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί συνέχεια στη ληστεία των χρημάτων των εργαζόμενων και αφήνει έκθετους τους υποστηρικτές των "επενδύσεων" και τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν τους σχετικούς νόμους. Καμιά ασφάλεια, κανένα κέρδος δεν μπορεί να υπάρξει για τους εργαζόμενους, όταν τα αποθεματικά των ταμείων τζογάρονται ελεύθερα στο χρηματιστήριο. Το αντίθετο, με αυτόν τον τρόπο γίνονται εύκολη λεία για τους αετονύχηδες των χρηματαγορών.

Η σημερινή κατάσταση αντανακλά τα σχέδια που εκπονούνται για το μέλλον των ταμείων. Η δημιουργία των επαγγελματικών ταμείων και η εκχώρηση μεγαλύτερου μεριδίου στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες σημαίνει την ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των αποθεματικών και τον κίνδυνο ανά πάσα στιγμή οι εργαζόμενοι να βρεθούν στο δρόμο. Αυτό δεν είναι κινδυνολογία, είναι πραγματικότητα. Οι διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των επενδύσεων αποτελούν σκέτη κοροϊδία, γιατί στόχος τους είναι η υφαρπαγή της περιουσίας των ταμείων προκειμένου να αποτελέσουν πηγή κέρδους για το κεφάλαιο. Η υπεράσπιση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης απαιτεί να μπει τέλος στη ληστεία.