ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, από www.dikaioma.gr

Εμπορική Τράπεζα

Μια μικρή νίκη στον αγώνα για τα ασφαλιστικά δικαιώματα

πηγή: www.dikaioma.gr

Το Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε τους εργαζόμενους στην Εμπορική Τράπεζα, αφού με απόφασή του έκρινε άκυρη και αντισυνταγματική την υπαγωγή του επικουρικού τους ταμείου στο ΕΤΑΤ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων). Το ΕΤΑΤ δεν είναι παρά μια επινόηση της κυβέρνησης-νομοθέτη προκειμένου να ξεφορτωθούν οι τράπεζες τα επικουρικά ταμεία των εργαζόμενων και να κερδίσουν με αυτόν τον τρόπο πάνω από 5 δισ. ευρώ.

Με την απόφαση του Πρωτοδικείου στην ουσία κηρύσσονται άκυροι και ανεφάρμοστοι οι τελευταίοι νόμοι της κυβέρνησης της ΝΔ για το ασφαλιστικό των Τραπεζών. Σύμφωνα με το σύλλογο εργαζομένων τα βασικά σημεία της απόφασης είναι :

1. Η υποχρεωτική υπαγωγή των ασφαλισμένων του Ταμείου με νόμο (ν.3455/2006) κρίνεται παράνομη ως αντισυνταγματική. Χαρακτηριστικά τονίζεται πως «η υποχρεωτική βάσει του άρθρου 26 Ν. 3455/2006 υπαγωγή των ασφαλισμένων του ΤΕΑΠΕΤΕ στα Ταμεία ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑΜ επιφέρει αποτελέσματα αντίθετα στη συνταγματική αρχή της ισότητας…»

2. Η καταγγελία από την πλευρά της τράπεζας για τη διάλυση του Ταμείου είναι άκυρη.

3. Αναγνωρίζει ότι ο διαχωρισμός των εργαζομένων σε προσληφθέντες πριν και μετά το 1993 –δηλαδή σε παλαιούς και νέους– είναι αντίθετος με το Σύνταγμα. Χαρακτηριστικά τονίζεται πως η διάκριση αυτή «αποτελεί ένα κριτήριο τυχαίο, μη αντικειμενικό και ουδόλως σχετιζόμενο με τις συνθήκες απασχόλησής τους, η δε εφαρμογή του θα έχει ως συνέπεια εργαζόμενοι οι οποίοι παρέχουν την ίδια ακριβώς εργασία υπό τις αυτές συνθήκες και ανήκουν στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα, να λαμβάνουν διαφορετική σύνταξη απλώς και μόνο διότι προσελήφθησαν σε διαφορετική ημερομηνία…».

Το τελευταίο σημείο, όπως και ολόκληρη η απόφαση για την μη υπαγωγή, έχουν ιδιαίτερη σημασία, αφού στο συγκεκριμένο ταμείο δεν ίσχυε ο διαχωρισμός σε ασφαλισμένους πριν και μετά το ‘93. Επίσης το τρίτο σημείο ακυρώνει την ουσία του ν. Σιούφα και όλων των αλλαγών που έχουν γίνει μετά από αυτόν και στηρίζονται στο διαχωρισμό των εργαζομένων.

Η θετική αυτή απόφαση δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε με το συγκεκριμένο θέμα σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, αλλά αναμφισβήτητα αποτελεί ένα θετικό βήμα και ένα πάτημα για τις διεκδικήσεις μας.