Πανόραμα Θεσσαλονίκης: “Άγια” μέσα, της Χριστίνας Κωστοπούλου

Την εκλεκτή περιοχή του Πανοράματος Θεσσαλονίκης, ένα ήσυχο και υγιεινό περιβάλλον μέσα στη φύση, επέλεξε η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για την ανέγερση ξενώνα ασθενών και ηλικιωμένων. Το ακίνητο, έκτασης 32 στρεμμάτων, της παραχωρήθηκε δωρεάν από το δημόσιο, το οποίο και προθυμοποιήθηκε να επιλύσει ορισμένα μικροπροβληματάκια, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αναστείλουν την πρόοδο του ευγενούς εκκλησιαστικού έργου:

1) Η έκταση είναι δασική, αλλά ευχαρίστως αποχαρακτηρίστηκε και της αποδόθηκαν καταρχάς οι προβλεπόμενοι για εκτός σχεδίου πόλης όροι δόμησης.

2) Επειδή η γύρω περιοχή έχει κηρυχθεί αναδασωτέα, οι όροι δόμησης στην –πρώην– δασική έκταση επιδέχονται ρύθμιση μόνο με προεδρικό διάταγμα. Ωστόσο, εφόσον για τις ανάγκες του έργου την περίπτωση ανέλαβε η νομαρχία, που πέφτει και πιο κοντά.

3) Το ακίνητο διασχίζεται και από ένα ρέμα, αλλά τώρα τελευταία δεν είδαμε να κατεβάζει νερό, οπότε κι αυτό αποχαρακτηρίστηκε, ώστε απρόσκοπτα να μπαζωθεί.

4) Η έκταση δεν μπορεί να παραχωρηθεί απευθείας από το υπουργείο στο οποίο ανήκει (Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης). Γι’ αυτό μεταβιβάστηκε πρώτα σε ένα ενδιάμεσο υπουργείο (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), που μπορούσε ανετότερα να το προωθήσει στον επόμενο ιδιοκτήτη.

Το ακίνητο ασφαλώς προικοδοτήθηκε με όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες υπουργείων και νομαρχίας (οργανισμός ρυθμιστικού, εφορία αρχαιοτήτων, πολεοδομία, τοπογραφική και δασική υπηρεσία κ.ο.κ.) και παραδόθηκε έτοιμο προς χρήση, επισφραγίζοντας για μια ακόμη φορά τη μακραίωνη αμφισυμφέρουσα συνεργασία κράτους και εκκλησίας, μπροστά στην οποία οι νόμοι, και εν προκειμένω και το φυσικό περιβάλλον, υπάρχουν μόνο για να καταπατούνται. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νομαρχιακή Κίνηση Θεσσαλονίκης "Αριστερά!", αναλαμβάνοντας το ρίσκο να αφοριστούν από το σεβασμιότατο και να καταδικαστούν σε μετά θάνατον τιμωρία, το επόμενο διάστημα θα αναδείξουν το θέμα σε συνεργασία με φορείς της πόλης, κινήσεις πολιτών και επιστημονικούς συλλόγους.

Χριστίνα Κωστοπούλου