Ο “θαυμαστός” και χρυσοφόρος νέος κόσμος των κολεγίων, του Κώστα Κωστόπουλου

Ο θαυμαστός καινούριος κόσμος των κολεγίων: "Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 36/2005, ένα βρετανικό πανεπιστήμιο, ένα ελληνικό πανεπιστήμιο και το BCA College παρέχουν ισότιμα πτυχία στους αποφοίτους τους…"

Η παραπάνω προκλητική διαφήμιση που κατέκλυσε τις τηλεοράσεις δείχνει ποιο ήταν, είναι και θα είναι το ψητό: Οι χιλιάδες απόφοιτοι που αναζητούν πανεπιστημιακές σπουδές πρέπει να γίνουν πελατεία των επιχειρηματιών εκπαίδευσης…

Αλλεπάλληλες διαφημίσεις έπεσαν για να ολοκληρώσουν αυτό που πασχίζει το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση Καραμανλή: Είτε με τη βάση του 10 είτε με τη συνεχόμενη απαξίωση του δημόσιου ΑΕΙ και ΤΕΙ, να στραφούν οι απόφοιτοι και οι οικογένειές τους στο "θαυμαστό" κόσμο των κολεγίων.

Ο "θαυμαστός" κόσμος των κολεγίων κάθε άλλο παρά θαυμαστός είναι. Επί της ουσίας, οι τόσες διαφημίσεις και τα τόσα φώτα που πέφτουν στα κολέγια εντάσσονται στην προσπάθεια να μετατραπεί η μέχρι τώρα δημόσια και δωρεάν παιδεία σε ένα ακόμη εμπόρευμα του σωρού. Σαν να πρόκειται για οδοντόπαστα ή για άρωμα.

"Ανοίξαμε και σας περιμένουμε"

Το σημαντικό, όμως, σε όλες τις διαφημίσεις εμπορευμάτων δεν είναι το τι λένε, αλλά το τι δεν λένε.

  • Δεν λένε ότι, μόνο φέτος, 60.000 μαθητές αποκλείστηκαν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, δημιουργώντας μια πρώτης τάξης εν δυνάμει πελατεία για τα κολέγια. Ο υπ. παρά-Παιδείας, Ευρ. Στυλιανίδης, ήταν πιο ειλικρινής: "…τα ΚΕΣ είναι ένας εναλλακτικός δρόμος για κάποια παιδιά που δεν μπόρεσαν να πάνε στο πανεπιστήμιο για να οδηγηθούν προς την αγορά εργασίας"
  • Δεν λένε ότι το κόστος για κάθε οικογένεια που θα "πειστεί" από τις διαφημίσεις θα είναι της τάξης των 8.000 ευρώ το χρόνο.
  • Δεν λένε ότι ο "θαυμαστός" τους κόσμος είναι τόσο σάπιος που ήδη εμφανίστηκαν κολέγια-φαντάσματα που δεν αντιστοιχούν σε υπαρκτά πανεπιστήμια του εξωτερικού (περίπτωση Hellenic American Institute).
  • Δεν λένε ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εκμετάλλευση του χρυσοφόρου ορίζοντα που λέγεται Παιδεία.
  • Δεν λένε ότι, στο βαθμό που θα γίνει πραγματικότητα η ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων, θα σημάνει το τέλος των δημόσιων πανεπιστημίων.

Η φετινή αύξηση κατά 15% στις εγγραφές σε κολέγια δεν οφείλεται στις διαφημίσεις ή στη λεγόμενη ποιότητα των κολεγίων. Αυτά απλώς επηρεάζουν το πώς θα γίνει η μοιρασιά της ήδη δημιουργημένης πελατείας. Οφείλεται στη σχεδιασμένη από χρόνια και επιβεβλημένη –από την ελληνική άρχουσα τάξη και την ΕΕ– πολιτική της κυβέρνησης και του νεοφιλελευθερισμού.

Το ποτήρι ξεχειλίζει

Το ποτήρι γεμίζει χρόνια τώρα. Με την ακρίβεια να χτυπάει πλέον κόκκινο, με την ανεργία να είναι στα ύψη, με την επιδίωξη να μετακυλιστεί η οικονομική κρίση στο σύνολο του λαού μέσω της φορολογίας και όχι μόνο, με το πλήρες ξεπούλημα των πάντων (ΔΕΗ, Ολυμπιακή, ΟΣΕ κ.ά.). Ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που σε άλλες χώρες το κράτος παρεμβαίνει για να διασώσει την υπό κατάρρευση οικονομία του (βέβαια κι εκεί η επιδίωξη είναι το συνολικό κόστος να το πληρώσει ο λαός), εδώ ιδιωτικοποιεί ακόμη και την παιδεία, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι ο νεοφιλελευθερισμός εφαρμόζει ομοιοπαθητική για να γιάνει τις πληγές του. Το συμπέρασμα είναι ότι το πρόβλημα είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, η πιο νεοφιλελεύθερη και επικίνδυνη κυβέρνηση. Και η λύση δεν θα δοθεί από αυτούς που δημιουργούν το πρόβλημα.

Να βαθύνουμε το ρήγμα

Όσο κι αν για κάποιους θεωρείται δεδομένος ο "καινούριος κόσμος" των ιδιωτικών κολεγίων, ωστόσο δεν είναι υπαρκτός και δεν μπορούμε να τον αποδεχτούμε ως τέτοιον. Το μέλλον του εξαρτάται από την υλοποίηση της κοινοτικής οδηγίας 36/2005 από τη μία. Από την άλλη, το κεντρικό ερώτημα είναι αν θα επιτρέψουμε να υλοποιηθεί. Το ζήτημα των κολεγίων μπορεί να αποτελέσει τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι. Και γι’ αυτό καλούμαστε να δουλέψουμε.

Την ίδια στιγμή, το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας πλήττεται. Η επίθεση πλέον ξεκινάει από το νηπιαγωγείο και τους παιδικούς σταθμούς και συνεχίζεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Έτσι, δημιουργείται μια αντικειμενική βάση ενότητας των συμφερόντων όλων των κομματιών της εκπαίδευσης, η οποία πρέπει και μπορεί να εκφραστεί και να αγωνιστεί από κοινού. Και όλα αυτά πρέπει να αθροίζονται στη ευρύτερη κατεύθυνση του αντικυβερνητικού – αντινεοφιλελεύθερου αγώνα. Όσο κι αν επιδιώκουν να μας θαμπώσουν με τα λαμπερά φώτα και τις επιβλητικές διαφημίσεις, η πραγματικότητα εξακολουθεί να είναι σκληρή και να μας υπενθυμίζει ότι τίποτα δεν χαρίζεται. Τα πάντα κατακτούνται. Ήδη έχουμε κατακτήσει πράγματα. Μαθητές, φοιτητές, γονείς, εκπαιδευτικοί θα συνεχίζουν να αγωνίζονται για:

  • Καμία αναγνώριση των κολεγίων – Καμία εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 36/2005
  • Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Όχι στην άμεση ή έμμεση αναθεώρηση του άρθρου 16
  • Πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία
  • Ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Κώστας Κωστόπουλος