Σε κοντέινερ το 1ο ΕΠΑΛ Άνω Λιοσίων

Έχετε δει τη διαφήμιση των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ;

Γραβατοφορεμένοι μαθητές πηγαινοέρχονται στις άρτιες κτιριακές και εργαστηριακές εγκαταστάσεις κι ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία.

Αυτά στην τηλεόραση. Την πραγματικότητα την είδαμε στο 1ο ΕΠΑΛ Άνω Λιοσίων, όπου το λιγότερο είναι η έλλειψη βιβλίων. Το βασικότερο πρόβλημα είναι το κτιριακό. Από το 1999, οπότε λόγω του σεισμού το σχολείο κρίθηκε ακατάλληλο, οι μαθητές στεγάζονται σε λυόμενα και κοντέινερ, ενώ οι εργασίες για νέο σχολείο εδώ και χρόνια έχουν παγώσει. Σήμερα υπάρχουν 13 κοντέινερ με 20 μαθητές στο καθένα, ενώ προγραμματίζεται η εγκατάσταση άλλων 7 μέσα στον Οκτώβρη, σε ένα πολύ μικρό προαύλιο. Κάνοντας μάθημα σε αυτές τις άθλιες συνθήκες οι μαθητές αποφάσισαν κατάληψη με αίτημα την άμεση έναρξη των εργασιών για νέο σχολείο. Η απόφαση τους αυτή πάρθηκε με γενική συνέλευση του σχολείου που έγινε στις 25/9.

Μιλώντας με τους μαθητές διαπιστώσαμε όχι μόνο το δίκαιο των αιτημάτων τους, αλλά και την αγανάκτησή τους. Χαρακτηριστικά μας είπαν:

"Η βάση του 10 μας έχει οδηγήσει στο ΕΠΑΛ. Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη πως θα βγούμε αναγνωρισμένοι επαγγελματίες από εδώ. Θέλουμε να αποφοιτήσουμε, αλλά δείτε την κατάσταση. 13 κοντέινερ και 290 μαθητές. Τα εργαστήρια τα κάνουμε στο 2ο ΣΕΚ Άνω Λιοσίων. Οι στέγες στάζουν. Τα τζάμια είναι σπασμένα και μετά από κατάληψη μας έβαλαν κλιματισμό για το κρύο. Δεν είναι χώρος μάθησης εδώ! Είναι πάρκινγκ μαθητών 2ης κατηγορίας. Αν αυτό συνέβαινε στην Κηφισιά, θα υπήρχε μετά από τόσα χρόνια αυτό το χάλι; Έχει το κουράγιο κάποιος από εδώ να δώσει πανελλαδικές; Ξέρουμε πως το έργο έχει αλλάξει 3 εργολάβους μέχρι τώρα. Και ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. Ζητάμε να εφαρμοστούν αυτά που ο Δήμος και το Υπουργείο Παιδείας έχουν υποσχεθεί από το 1999 και για τα οποία πληρώνουν οι γονείς μας. Βαρεθήκαμε την κοροϊδία! Πέρυσι ο υφυπουργός Παιδείας Λυκουρέτζος είχε έρθει εδώ και είχε δεσμευτεί πως την 1/1/2008 θα ξεκινούσαν ξανά οι εργασίες. Αλλά δεν έχει εμφανιστεί ούτε ένας εργάτης. Δεν θα υποτιμούν πλέον τη νοημοσύνη μας και δεν θα μας αναγκάσουν να ζήσουμε χειρότερα κι από τους γονείς μας. Παλεύουμε για αξιοπρέπεια κι όχι για επιβίωση! Δεν θα μας φοβίσει το κόψιμο των εκδρομών, ούτε οι απειλές που δέχονται πολλοί μαθητές. Ζητάμε από τους καθηγητές, τους γονείς και τους δημότες να είναι δίπλα μας κι όχι απέναντί μας". Η κατάληψη έληξε την Τετάρτη 1/10 μετά από διαβεβαίωση του Δήμου πως οι εργασίες κατασκευής του νέου σχολείου θα ξεκινήσουν στις 10/10. Οι μαθητές δήλωσαν χαρακτηριστικά: "Αν αυτό δεν γίνει, το σχολείο θα το κλείσουμε σίγουρα μέχρι τα Χριστούγεννα, και μάλιστα σε συντονισμό με τα υπόλοιπα σχολεία της περιοχής".

Π.Π.