2ο Λύκειο Πρέβεζας: Οι μαθητές αρνούνται να πληρώσουν για βιβλία

Παρακάτω δημοσιεύουμε ένα γράμμα που στάλθηκε στην ιστοσελίδα των Αριστερών Σχημάτων από μια μαθήτρια της Β’ Λυκείου από το 2ο Γενικό Λύκειο Πρέβεζας. Το αναδημοσιεύουμε εδώ όπως μας στάλθηκε:

"Φέτος μας ζητήθηκε στην αρχή της χρονιάς να καταβάλουμε ένα χρηματικό ποσό της τάξης των 20 ευρώ, για την αγορά των ξενόγλωσσων βιβλίων, και συγκεκριμένα του βιβλίου των αγγλικών. Αντιδράσαμε λοιπόν, μετά από κοινή απόφαση όλων των μαθητών, και γνωστοποιήσαμε τόσο στη διευθύντρια του σχολείου μας όσο και στο διευθυντή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την άρνησή μας να πληρώσουμε έστω και ένα ευρώ για κάποιον τέτοιο σκοπό. Επειδή το μόνο που καταφέραμε προς στιγμήν είναι να μεταβιβαστεί η γνωστοποίησή μας στη σχολική περιφέρεια – μιας και κανένας "δεν είχε την αρμοδιότητα" να μας απαντήσει, σκεφτήκαμε να τη δημοσιεύσουμε στις τοπικές εφημερίδες αλλά και σε κάποια άλλα περιοδικά με ευρύτερο και νεανικότερο αναγνωστικό κοινό. Παρακάτω παραθέτουμε το άρθρο μας, το οποίο, αν και εσείς θεωρήσετε ενδιαφέρον, θα χαιρόμασταν πάρα πολύ να το βλέπαμε δημοσιευμένο στο περιοδικό σας. Κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν!

Πρέβεζα, 27/9/2008

Οι μαθητές της Β’ Λυκείου του 2ου Γενικού Λυκείου Πρέβεζας, μετά από κοινή απόφαση, αντιδράσαμε στο θεσμό που αφορά στην αγορά, από τους ίδιους τους μαθητές, των ξενόγλωσσων βιβλίων. Στα πλαίσια της αντίδρασής μας αυτής, υποβάλαμε στη διεύθυνση του σχολείου μας και στην αντίστοιχη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τη γνωστοποίηση που παραθέτουμε αυτούσια παρακάτω:

Γνωστοποίηση

Τα 5μελή συμβούλια της Β’ τάξης του 2ου Γενικού Λυκείου Πρέβεζας, μετά από κοινή απόφαση όλων των μαθητών που την απαρτίζουν, σας γνωστοποιούν την άρνησή τους να καταβάλουν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό για την αγορά οποιουδήποτε βιβλίου (συμπεριλαμβανομένου και του βιβλίου των αγγλικών). Επειδή, οποιαδήποτε καταβολή χρηματικού ποσού συνιστά καταπάτηση του δικαιώματός μας στη δημόσια και δωρεάν παιδεία, που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα, θα παραμείνουμε αμετάκλητοι στη θέση μας αυτή. Ελπίζουμε, η απόφασή μας αυτή να αντιμετωπιστεί με την ανάλογη σοβαρότητα…

Πρόεδροι και Γραμματείς των 5μελών συμβουλίων της Β’ τάξης.

Υ.Γ. Πολλοί ίσως προσπαθήσουν να αντικρούσουν αυτή μας τη θέση, υποστηρίζοντας πως είναι υποχρέωσή μας η αγορά αυτή. Πρώτο μέλημα και βασική υποχρέωση των μαθητών, όμως, είναι η διαφύλαξη της δημόσιας-δωρεάν παιδείας και κατ’ επέκταση της ζωής μας. Είμαστε ρεαλιστές, ζητάμε το αδύνατο, και γνωρίζουμε πως τα μικρά πράγματα μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο… "