ΔΗΛΩΣΗ-ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ “ΑΥΓΗ”, 12/3/2007

Στην εφημερίδα Αυγή στις 9/3/07 δημοσιεύτηκε ένα κείμενο με τίτλο «Κοινή διακήρυξη ΑΚΟΑ, ΔΕΑ, Ενεργοί Πολίτες, ΚΟΕ, Κόκκινο, Συνασπισμός, Ανένταχτοι Αριστεροί» και την ακόλουθη εισαγωγή: «Δημοσιεύουμε το πλήρες κείμενο της Διακήρυξης που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ΑΚΟΑ, ΔΕΑ, Ενεργοί Πολίτες, ΚΟΕ, Κόκκινο, Συνασπισμός, Ανένταχτοι Αριστεροί». Στη συνέχεια ακολουθούσε το κείμενο που επεξεργάζεται μια επιτροπή των δυνάμεων αυτών.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι η ΚΟΕ δεν έχει υπογράψει καμιά κοινή διακήρυξη. Μετέχει στην επιτροπή και στις διεργασίες της -που δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

Αδυνατούμε να καταλάβουμε το ολίσθημα της Αυγής να θελήσει να δημοσιεύσει το κείμενο παρουσιάζοντάς το μάλιστα σαν να το έδωσαν τα κόμματα και οι οργανώσεις στην δημοσιότητα.

Η ΚΟΕ υπογραμμίζει πως η συμφωνία για μια συνεργασία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες κι όχι απλά από ένα κείμενο και την παραπληροφόρηση που υπάρχει με την γνωστή μέθοδο των διαρροών, των «ενημερώσεων» και άλλων τεχνασμάτων –που χρησιμοποιούνται κατά κόρο ιδιαίτερα σε προεκλογικές περίοδες.

Τονίζουμε προς πάσα κατεύθυνση πως η συμμετοχή μας σε οποιοδήποτε εγχείρημα εξαρτάται από την συνολική φυσιογνωμία που θα έχει και όχι από την αποτελεσματικότητα ή μη διαφόρων «τεχνικών».

Σε όποιους σκέπτονται με το σχήμα «τι θα κάνουν στο τέλος θα συρθούν», λέμε, ότι η αποτελεσματικότητα αυτής της νοοτροπίας είναι μηδενική όσο αφορά την ΚΟΕ.

Για να είναι καθαρά τα πράγματα σε όλους, η ΚΟΕ θα συνεχίσει μέχρι τέλους την προσπάθεια ώστε το εγχείρημα αυτό να αποτυπώνει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο έναν ενωτικό, κινηματικό, ριζοσπαστικό, νεανικό χαρακτήρα, να φαίνεται και να είναι μια ανοικτή συνεργασία δυνάμεων της Αριστεράς κι όχι μια νέα εκδοχή  -βελτιωμένη ή όχι δεν έχει σημασία – του σχήματος «ο ΣΥΝ και οι φίλοι του». Στο βαθμό που αυτό δεν γίνει κατορθωτό θα επανεκτιμήσει τη στάση της και να είναι σίγουροι ή ήσυχοι όλοι όσοι επιδίδονται σε τεχνάσματα ότι δεν «θα συρθεί».

ΥΓ. Το τελευταίο διάστημα έχουμε δεχτεί σαν ΚΟΕ σωρεία μειωτικών αντιμετωπίσεων από διάφορες πλευρές. Δεν είναι η στιγμή να απαντήσουμε σε κάθε μία ξεχωριστά. Όταν θα έρθει η στιγμή θα το κάνουμε. Απλά το τελευταίο δείγμα της Αυγής μας οδήγησε στο να υπάρξει ετούτη η δήλωση και μας «βοήθησε» να διευκρινίσουμε ορισμένα γενικότερα πράγματα.