ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ “ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ”, 12/3/2007

Να προχωρήσουμε στο χρήσιμο και στο αναγκαίο: «Αριστερή Ενότητα»

Η «Αριστερή Ενότητα», η συσπείρωση πολλών εκατοντάδων φοιτητών του μπλοκ των καταλήψεων, η συσπείρωση σχημάτων και παρατάξεων από πάνω από 120 συλλόγους ΑΕΙ και ΤΕΙ, είναι γεγονός. Η «Αριστερή Ενότητα» έχει ληξιαρχική πράξη γέννησης το διήμερο της 10-11 Μάρτη. Το διήμερο που χαρακτηρίστηκε από μαζικότητα, αγωνιστικότητα, ενθουσιασμό, αλλά και από πραγματική πολιτική συζήτηση, δημοκρατία και σεβασμό στην άλλη άποψη. Στην ουσία όμως, γεννήθηκε πολύ νωρίτερα από το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Γεννήθηκε μέσα στο κίνημα των καταλήψεων του καλοκαιριού, γεννήθηκε μέσα στο κίνημα για το άρθρο 16. Γεννήθηκε από την ανάγκη να ξεπεραστούν αδιέξοδες λογικές περιχαράκωσης, πολυδιάσπασης, ανούσιας όξυνσης. Γεννήθηκε από την ανάγκη να υπάρξει πολιτική έκφραση στο μπλοκ των καταλήψεων χωρίς να απαιτούνται συμφωνίες «στρατηγικού» χαρακτήρα. Χωρίς δηλαδή να προαπαιτείται δήλωση συμφωνίας στο ένα ή στο άλλο σχέδιο πολιτικών κομμάτων ή οργανώσεων.

Η «Αριστερή Ενότητα» γεννήθηκε από την ανταπόκριση παρατάξεων και σχημάτων από όλη την Ελλάδα στο κάλεσμα της ΚΟΕ για την «παράταξη του 16». Παρατάξεων και σχημάτων που όλη την προηγούμενη περίοδο χωρίς δεύτερη σκέψη βρέθηκαν στο μπλοκ του αγώνα, που έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις για να νικήσει το φοιτητικό κίνημα. Την ιδρυτική διακήρυξη την υπογράφουν τα Αριστερά Σχήματα, το Δίκτυο Ανεξάρτητων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων (ΔΑΡΑΣ), και δεκάδες άλλα ανεξάρτητα, αγωνιστικά, ριζοσπαστικά σχήματα από όλη την Ελλάδα.

Η επόμενη περίοδος θα είναι περίοδος αγώνα και όχι επιστροφής στην ομαλότητα. Η ανοικτή προσφυγή της κυβέρνησης στην βία και στην καταστολή, η διαρκής προειδοποίηση κυβερνητικών εφημερίδων για την «βία που οδηγεί τις εξελίξεις» δείχνει ότι η αυταρχική, αντιδραστική, βαθιά δεξιά κυβέρνηση Καραμανλή έχει απομονωθεί. Ψηφίζει άρον άρον έναν νόμο που καταγγέλλεται και από τους μέχρι πρότινος συμμάχους της στον χώρο των Πανεπιστημιακών. Η ΔΑΠ επιστρατεύοντας τραμπούκους ή και συμμαχώντας με την ΠΑΣΠ προσπαθεί να φέρει τα Πανεπιστήμια και τους φοιτητές, στα μέτρα της κυβέρνησης. Ο αγώνας του κινήματος θα συνεχιστεί, απαιτώντας την κατάργηση του νόμου – πλαίσιου, επιδιώκοντας την επ’ αόριστον αναστολή του, μπλοκάροντας παντού τις ρυθμίσεις του σε τμήματα και σχολές.

Τα Αριστερά Σχήματα θα αγωνιστούν για να είναι η νέα αυτή συσπείρωση, η Αριστερή Ενότητα, πραγματικά ανοιχτή, δημοκρατική, ενωτική και ριζοσπαστική. Για να αποτελέσει έναν πόλο της αριστεράς που δεν θα προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες, αλλά θα αγωνίζεται διαρκώς για μια πλατιά συνεργασία αριστερών σχημάτων, παρατάξεων και αγωνιστών. Για να αποτελέσει έναν πόλο της αριστεράς που θα αφήσει στο παρελθόν όλη την αντιδημοκρατική, γραφειοκρατική λειτουργία δικτυώσεων που λειτουργούν σαν το μακρύ χέρι οργανωμένων δυνάμεων. Για να αφήσει στο παρελθόν λογικές και τοποθετήσεις που δεν βοηθούν στην ανάπτυξη αγώνων και κινημάτων, που δεν προσανατολίζουν σωστά τις μάχες του φοιτητικού κινήματος, που αγνοούν την αναγκαιότητα σύνδεσης του φοιτητικού κινήματος με το λαϊκό κίνημα και την κοινωνία. Για να αφήσει στο παρελθόν τοποθετήσεις που τα δικά τους αδιέξοδα τα φορτώνουν στο κίνημα.

Τα Αριστερά Σχήματα θα αγωνιστούν για να υπάρξει πραγματική ανταπόκριση από δυνάμεις που πρωταγωνίστησαν στο κίνημα των καταλήψεων, αλλά που οι κεντρικοί πολιτικοί τους σχεδιασμοί, τους απαγορεύουν να προχωρήσουν σε μια κίνηση πραγματικής ανασύνθεσης της αριστεράς και ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος. Το διήμερο της 10-11 Μάρτη ήταν πρώτης τάξης ευκαιρία να συμμετάσχουν όλες οι δυνάμεις που όψιμα αναγνώρισαν ότι το αίτημα της ενότητας είναι απαίτηση των ανένταχτων φοιτητών του κινήματος. Ακόμη κι αν ξεπέρασαν το σημερινό υπαρκτό κάλεσμα με δικά τους «καλέσματα» για μια κάποια «ενότητα» και «επανίδρυση» στο μέλλον, ο δρόμος είναι ανοικτός για την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων της αριστεράς κόντρα στον νεοφιλελευθερισμό, την κυβέρνηση, τον δικομματισμό, την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, τις πολιτικές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΕ.

Η «Αριστερή Ενότητα» είναι αυτό που λέει το όνομά της, συγκροτείται πολιτικά σε αυτά που δηλώνει η διακήρυξή της, αλλά συνιστά και κάτι περισσότερο: Μια διαρκής αναμέτρηση με την ανάγκη να εκφραστεί πολιτικά το μπλοκ των καταλήψεων. Μια διαρκής αναμέτρηση με την ανάγκη να αποδεχτούν οι πολιτικές συνιστώσες της φοιτητικής αριστεράς, αυτό που ομολογείται ανοικτά από τον κάθε αγωνιστή του φοιτητικού κινήματος: ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν πολιτικές συνεργασίες που να μην κρίνονται από τον ποιον επιλέγουμε για σύμμαχο, αλλά από τον ποιον επιλέγουμε για αντίπαλο.

Τα Αριστερά Σχήματα θα αγωνιστούν για να γίνει η Αριστερή Ενότητα πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Η Αριστερή Ενότητα μπορεί να φέρει την αριστερά στο προσκήνιο. Μπορεί να κάνει περισσότερη πολιτική και λιγότερο συνδικαλισμό. Μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για ευρύτερες αναζητήσεις και ανησυχίες. Μπορεί να γίνει το πρώτο αναγκαίο βήμα για να περάσει ο νεοφιλελευθερισμός στο περιθώριο. Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή.

12/3/2007