ΕΥΑΘ: “Η ιδιωτικοποίηση του νερού δε θα περάσει!”, του Νίκου Νούλα

Κινητοποιήσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης, οι οποίες για ακόμα μια φορά δεν έχουν κάλυψη από τα ΜΜΕ, έχουν ξεκινήσει οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ. Όπως δήλωσε στην “Αριστερά!” ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, “πάνω από όλα θέτουμε το να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση του νερού στην πόλη μας και, με βάση αυτό το αίτημα, καλούμε σε ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση τόσο τους εργαζόμενους στην εταιρεία όσο και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Έχουμε αποφασίσει και υλοποιούμε μια σειρά κινητοποιήσεις που είναι οι στάσεις εργασίας, οι αφισοκολλήσεις στην πόλη, η πραγματοποίηση ημερίδας. Κορύφωση θα αποτελέσει η πορεία που αποφασίσαμε μαζί με φορείς της πόλης και πρωτοβουλίες πολιτών για τις 25/6, ενώ στις 26/6 που είναι και η ημέρα που θα γίνει η συνέλευση των μετόχων της εταιρείας σχεδιάζουμε επίσης διαμαρτυρία”.

Οι εργαζόμενοι είναι εξοργισμένοι με τη στάση της κυβέρνησης και των αρμοδίων. Ο Γιώργος Αρχοντόπουλος συνέχισε τονίζοντας ότι “βασιλεύει ο νόμος της σιωπής, δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση, ο γραμματέας της Ειδικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων κ. Κόλλιας δήλωσε άγνοια όταν τον επισκεφτήκαμε χωρίς ραντεβού μιας και μας απέφευγε συστηματικά, και μας παρέπεμψε στον κ. Καλαφάτη και στον κ. Παπαθανασίου. Αλλά ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης δε μας έχει δεχτεί ακόμα και η γραμματεία του δηλώνει και αυτή… άγνοια. Γιατί τόση μυστικότητα τη στιγμή που στον τύπο βγαίνουν συνεχώς δημοσιεύματα και μάλιστα πολύ συγκεκριμένα; Όλες οι πληροφορίες λένε ότι προτίθενται να μετοχοποιήσουν εκτός από το 26% που είναι ήδη εισηγμένο στο χρηματιστήριο (από το οποίο η SUEZ έχει επίσημα 5% και ανεπίσημα ίσως πάνω από το διπλάσιο) και ακόμα 23%. Μάλιστα διαρρέουν ότι θα πουληθεί και μάνατζμεντ”.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ανυποχώρητοι καθώς μπροστά τους έχουν τη διοίκηση του Σκόδρα η οποία έχει προβεί σε μια βιομηχανία μηνύσεων και τρομοκράτησης των εργαζομένων. “Δεν μπαίνουμε σε διαπραγματεύσεις με μια διοίκηση η οποία διώκει συνδικαλιστές και απλούς εργαζόμενους. Πρέπει να αποσυρθούν όλες οι διώξεις και οι μηνύσεις από τη μεριά της διοίκησης”, επισημαίνει ο Πασχάλης Λόγγος, μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή φορείς και δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος έχουν υιοθετήσει ψηφίσματα ενάντια στη δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστάτησε στην προσπάθεια ενεργοποίησης των πολιτών, έχοντας εκδώσει ήδη φυλλάδιο και έχοντας πραγματοποιήσει ειδική εκδήλωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση με κεντρικό ομιλητή τον πρέσβη της Βενεζουέλας. Ενδιαφέρον προκαλεί η υπό σύσταση πρωτοβουλία “το νερό δεν πωλείται” που φιλοδοξεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση των πολιτών. Όπως δήλωσε ο Αποστόλης Χαραλαμπίδης που είναι από τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας, “δεν έχουμε μπροστά μας πολύ χρόνο ως τις 26/6, έχουμε όμως μαζί μας τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Αν σπάσουμε το τοίχος της σιωπής και υπάρξει ενημέρωση του κόσμου, τότε μπορεί να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση!”.

Νίκος Νούλας