Παντελής Κοσμίδης: “Κανείς δεν καταργεί την συλλογική σύμβαση”

Συνέντευξη με τον Παντελή Κοσμίδη,
Αναπληρωτή Γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό

Έκλεισε το Μετρό της Αθήνας στις 20 και 21 Νοέμβρη από δύο συνεχόμενες εικοσιτετράωρες απεργίες των Σωματείων Λειτουργίας Μετρό και Ηλεκτροδηγών. Την Πέμπτη 20 Νοέμβρη μιλήσαμε με τον Παντελή Κοσμίδη, αναπληρωτή γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών:

Έχουμε δει φέτος αρκετές κινητοποιήσεις στο μετρό. Θέλετε να μας πείτε δυο κουβέντες για την κατάσταση;

Από το καλοκαίρι ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για τις αυξήσεις και τα θεσμικά αιτήματα των εργαζομένων στο μετρό της Αθήνας. Η διοίκηση πελαγοδρομούσε όλο αυτό το διάστημα ανάμεσα σε υπουργικές αποφάσεις και επιλογές δικές της, μη μπορώντας να πάρει θέση. Μετά ήρθε ο νόμος του Ιουλίου στο θερινό τμήμα της Βουλής, που ουσιαστικά απαγορεύει οι συμβάσεις να κινηθούν πέρα απ’ το ύψος της ΓΣΕΕ, χτυπώντας έτσι όλες τις μέχρι τώρα κατακτήσεις. Σε αυτό οι εργαζόμενοι αντέδρασαν και αντιδρούν δυναμικά γιατί πιστεύουν ότι κανείς δεν μπορεί να καταργεί το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης. Αυτό ακυρώνει στην πράξη το ρόλο των συνδικάτων, και ως εργαζόμενοι δεν είμαστε διατεθειμένοι να το ανεχτούμε. Αυτός, λοιπόν, είναι ο κύριος λόγος που απεργούμε. Ο Νοέμβριος τελειώνει και οι εργαζόμενοι στο μετρό της Αθήνας δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ αύξηση.

Η τελευταία συνέλευσή σας ήταν πολύ μαζική. Οι απεργίες σας έχουν μεγάλη επιτυχία. Είναι όντως θετικά τα σημάδια από τη συμμετοχή του κόσμου;

Μέχρι τώρα ο κόσμος στέκεται δίπλα στο σωματείο, υπάρχει ενιαίο μέτωπο σ’ αυτό, γιατί κάθε εργαζόμενος καταλαβαίνει ότι το συνδικάτο είναι το μόνο εργαλείο που μπορεί να προασπιστεί τα δικαιώματά του. Στην τελευταία συνέλευση, για πρώτη φορά στη δεκαετή λειτουργία του συνδικάτου, είχαμε απαρτία με την πρώτη, μια πολύ μεγάλη συνέλευση των τριακοσίων πενήντα ανθρώπων. Αυτό δείχνει ότι οι εργαζόμενοι θα πολεμήσουν με αποφασιστικότητα τα νομοσχέδια νεοφιλελεύθερου τύπου και θα τα ακυρώσουν στην πράξη.

Τη συνέντευξη πήρε ο Γιώργος Παπαϊωάννου