Κώστας Ζαμπάρας: “Στόχος μας να μην κλείσει το εργοστάσιο”

Συνέντευξη με τον Κώστα Ζαμπάρα,
μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων κεραμοποιίας "Κατσίκης Α.Ε."

Ο 53χρονος Κώστας Ζαμπάρας, μέλος του Δ.Σ. του νεοσύστατου σωματείου εργαζομένων κεραμοποιίας "Κατσίκης Α.Ε." με έδρα το Αγρίνιο, μίλησε στην "Αριστερά!".

Τι ειδικότητα έχεις;

Ηλεκτρολόγος. Είμαι προϊστάμενος βάρδιας.

Είσαι παντρεμένος;

Ναι, με δύο παιδιά.

Σε τι οικονομική κατάσταση βρίσκεστε τώρα;

Προς το παρόν, δουλεύει η γυναικά μου, ευτυχώς. Και η μία μου κόρη δουλεύει, πάει όμως πίσω με τις σπουδές της.

Πότε σας ανακοινώθηκε ότι σταματάει η λειτουργία της επιχείρησης;

Τη Δευτέρα 27 Οκτώβρη, και ενώ η παραγωγή ήταν κανονικά σε εξέλιξη, ξαφνικά, στις 12 το μεσημέρι, ανακοινώνουν το σταμάτημά της. Πιο πριν ακούγονταν απλώς ψίθυροι, ενώ ο ίδιος ο εργοδότης ήταν άφαντος επί δύο μήνες.

Πώς αντέδρασαν οι εργάτες όταν άκουσαν ότι σταματά η παραγωγή;

Άλλος έφευγε από ’δώ, άλλος από ’κεί, έψαχναν να δούνε τι θα κάνουν. Ένας έλεγε ότι θα πάει σε δικηγόρο μόνος του… Πήρα, λοιπόν, την πρωτοβουλία και είπα να συσπειρωθούμε, να κάνουμε κάτι όλοι μαζί, να πάμε στο δικηγόρο, να κάνουμε σωματείο, που δεν είχαμε, και γενικά να μη σκορπίσουμε.

Πώς και δεν είχε φτιαχτεί από παλιά σωματείο;

Πριν από 25 χρόνια προσπαθήσαμε να φτιάξουμε σωματείο, αλλά υπήρχε ένα είδος τρομοκρατίας. Ενώ υπέγραψαν, τους έπαιρνε το αφεντικό έναν-έναν και με συμβολαιογραφική πράξη αναίρεσαν την υπογραφή τους.

Πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση;

Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε το εργοστάσιο όπως είναι και, σε περίπτωση που ανοίξει, να μπορεί να παράγει και να πουλάει. Δεν θέλουμε να το αφήσουμε στην τύχη του και χωρίς παραγωγή.

Προσπαθούμε να πάρουμε κάποιο βοήθημα από τον ΟΑΕΔ. Με βάση αυτά που λέει ο νόμος, μπορούμε να πάρουμε κάποιους μισθούς για να περάσουμε τις γιορτές. Τα πράγματα όμως είναι πολύ δύσκολα, άλλοι έχουν παιδιά που σπουδάζουν, άλλοι έχουν προβλήματα υγείας. Οι άμεσες ανάγκες καλύπτονται από δανεικά. Κάθε μέρα ακούω τη φράση "πήρα δανεικά από ’δώ, πήρα δανεικά από ’κεί".

Εσύ, αν κλείσει το εργοστάσιο, τι σκέφτεσαι να κάνεις;

Κοίταξε, θα το παλέψουμε πολύ για να μην κλείσει το εργοστάσιο. Είναι ένα εργοστάσιο που δεν πρέπει να κλείσει. Ας βρεθεί άλλος επενδυτής ή άλλη συνταγή… Εμάς ο στόχος μας είναι να μην κλείσει.

Στην περιοχή υπάρχουν δουλειές;

Μόνο κάτι οικοδομές, κι αυτές με απούλητα διαμερίσματα. Άλλα εργοστάσια δεν υπάρχουν, η αγροτική παραγωγή έχει σταματήσει. Τα καπνά καταργήθηκαν, καλαμπόκια υπάρχουν, κι αυτά όμως φθίνουν. Δεν υπάρχουν άλλες δουλειές να πάει ο κόσμος. Περιμένουν όλοι ένα έργο, όπως είναι η Ιονία Οδός, αλλά είναι δυνατό να απορροφήσει αυτό το έργο όλους τους εργάτες της περιοχής;

Τη συνέντευξη πήρε ο Γιώργος Σταμούλης