Intracom: Απεργία ενάντια στις απολύσεις

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν, την Πέμπτη 21 Νοέμβρη, οι εργαζόμενοι στις εταιρείες και στα παραρτήματα του ομίλου ΙΝΤΡΑΚΟΜ σε όλη την Ελλάδα. Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση της εταιρείας για μηδενικές αυξήσεις σε όλους και 120-200 απολύσεις στον όμιλο, κύρια στις θυγατρικές Intracom Telecom και Intracom IT Services. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στις παραπάνω αποφάσεις την οδήγησαν τόσο η μείωση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων όσο και λόγοι εξορθολογισμού ενόψει της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Τα παραπάνω έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται. Ήδη ανακοινώθηκαν οι πρώτες από τις 35 απολύσεις μεταξύ των εργαζόμενων ενός συγκεκριμένου τμήματος που συνεργαζόταν με τον ΟΠΑΠ. Επίσης, στα σκαριά είναι το κλείσιμο του παραρτήματος της Ξάνθης, που απασχολεί σήμερα πάνω από 20 άτομα. Όταν αυτό συμβεί, οι τελευταίοι θα κληθούν να επιλέξουν ή τη μετάθεσή τους στο παράρτημα Θεσσαλονίκης ή την ανεργία.

Μετά απ’ όλα αυτά, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Προηγήθηκαν συγκεντρώσεις των εργαζόμενων σε όλους τους χώρους δουλειάς και ακολούθησε μια ιδιαίτερα μαζική γενική συνέλευση. Η προειδοποιητική απεργία με αιτήματα "Καμιά απόλυση – Αυξήσεις σε όλους" υποστηρίχτηκε τελικά, μετά από διάφορες παλινωδίες, απ’ όλες τις παρατάξεις που συμμετέχουν στο Δ.Σ. και ψηφίστηκε σχεδόν από το σύνολο των παρευρισκομένων. Προτάσεις όπως αυτή για τη συναίνεση όλων των εργαζόμενων στην περικοπή κατά 40% του χριστουγεννιάτικου δώρου τους, με αντάλλαγμα την απόσυρση των απολύσεων, δεν συνάντησαν εξαρχής καμία απήχηση.

Η Ένωση Εργαζομένων τάχθηκε εξαρχής υπέρ των κινητοποιήσεων. Συσχέτισε την κατάσταση στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ με την παγκόσμια οικονομική κρίση και τις προσπάθειες υπέρβασής της σε βάρος των εργαζόμενων. Προσπάθησε να αναδείξει τη σφοδρότητα της επίθεσης που δέχονται και το βάρος που πρέπει να δοθεί στην ενιαία, συνολική απόκρουσή της. Ο χώρος των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής εμφανίζει ιδιαίτερα συντεχνιακά και ελιτίστικα χαρακτηριστικά. Η συνειδητοποίηση, όμως, της λαίλαπας που έρχεται ευνοεί την υπέρβαση των τεχνητών διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στους εργαζόμενους. Και αυτό θα βοηθήσει στην προσπάθεια οργάνωσης του κοινού τους αγώνα.

Η απεργία είχε σχεδόν καθολική επιτυχία. Αποτελεί σταθμό για τους εργαζόμενους στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Επιπλέον, για τους περισσότερους από αυτούς αποτελεί την πρώτη απεργιακή κινητοποίηση σε καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο. Απέναντι στο ηχηρό μήνυμα των εργαζομένων, εκπρόσωπος της διοίκησης δήλωσε ότι η εταιρεία εμμένει στις μηδενικές αυξήσεις, ενώ άφησε να διαφανεί ένα περιθώριο συγκράτησης των απολύσεων στο ελάχιστο του ανακοινωθέντος.

Οι εργαζόμενοι τώρα ετοιμάζουν τα παραπέρα βήματά τους. Το στοίχημα της προειδοποιητικής απεργίας κερδήθηκε, όμως υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν. Ήδη η εταιρεία αρνήθηκε να επιτρέψει την πραγματοποίηση της επόμενης γενικής συνέλευσης του σωματείου εντός εργάσιμου χρόνου, προσπαθώντας έτσι να βάλει προσκόμματα στην έκφραση της βούλησης των εργαζόμενων.

Σπύρος Μηλιτσόπουλος