Η πρόταση της ΚΟΕ για την λειτουργία της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Να εφαρμοστούν επιτέλους οι αποφάσεις της Πανελλαδικής Σύσκεψης

Επειδή μπαίνουμε (αν δεν έχουμε μπει για τα καλά) σε μια προεκλογική περίοδο –κατά την διάρκεια των οποίων σημειώνονται διάφορα παραπολιτικά φαινόμενα– θέλουμε να ξαναθέσουμε το ζήτημα της εφαρμογής των αποφάσεων –όλων των αποφάσεων– της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και αυτές δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα.

Αυτό το σοβαρό έλλειμμα στη λειτουργία δημιουργεί προβλήματα και εντάσεις που πρέπει να ξεπεραστούν το ταχύτερο και να υπάρξει μια πολιτική συνεννόηση από όλους όσους αναφέρονται στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και να διασφαλιστεί η καλύτερη, αποτελεσματικότερη παρουσία του, σε μια δύσκολη και κρίσιμη πολιτική κατάσταση.

Ποιες ήταν οι αποφάσεις της Πανελλαδικής Σύσκεψης;

 1. Η πλουραλιστική εκπροσώπηση στον τύπο και την τηλεόραση.
 2. Η ουσιαστική σύνδεση της κοινοβουλευτικής ομάδας με τη γραμματεία και συνδιαμόρφωση πολιτικής γραμμής.
 3. Γραμματεία πολιτική και συγκροτημένη. Η απόφαση της Πανελλαδικής Σύσκεψης ήταν συγκεκριμένη: Η Κεντρική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ολιγομελές ευέλικτο όργανο και συγκροτείται με συμμετοχή εκπροσώπων των Συνιστωσών και ανένταχτων. (Τόση σπέκουλα έγινε γι’ αυτό περί Ρόζα και Ξεκίνημα – κι αν δεν είχαμε επιμείνει για να έρχονται οι δύο πρόεδροι, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη).
 4. Πολιτικές πρωτοβουλίες με βάση τα κρίσιμα ζητήματα.
 5. Περιοδικό διαλόγου και ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ.

(Σχετικά με το ζήτημα της εναλλαγής, η απόφαση της Πανελλαδικής Σύσκεψης ήταν σαφής και συγκεκριμένη: "Οι υπεύθυνοι συντονιστές των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ σ’ όλα τα επίπεδα εναλλάσσονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, που θα καθορίζει κάθε επιμέρους όργανο").

Με βάση την μέχρι τώρα αποκτημένη πείρα και με συναίσθηση των δυσκολιών και των αναγκών του ΣΥΡΙΖΑ, η ΚΟΕ κατέθεσε προτάσεις για την εφαρμογή των αποφάσεων αμέσως μετά τη σύσκεψη (κείμενο Θεωνά – Ρινάλντι) που μπλοκαρίστηκε με διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις, και στις 10/11/08 όταν συζητήθηκε το ζήτημα με αφορμή πρόταση των Ενεργών Πολιτών να αλλάξει ο συντονιστής της Γραμματείας και να εφαρμοστεί η ροτασιόν, η ΚΟΕ είχε κάνει την ακόλουθη πρόταση που την επαναφέρει και σήμερα και επιμένει στην εφαρμογή της άμεσα:

 • Να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει συντονιστικό της Γραμματείας με 5-6 άτομα δύο-τρεις φορές ή και παραπάνω την εβδομάδα. Τα άτομα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά και έχουν ξεχωρίσει ή μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά και ξέρουν το εγχείρημα. Η πρόταση είναι συγκεκριμένη: Αλέκος Φλαμπουράρης, Ρούντι Ρινάλντι, Γιάννης Μπανιάς, Αντώνης Νταβανέλλος, Γιάννης Θεωνάς, Μανώλης Γλέζος.
 • Η Γραμματεία συνεδριάζει (σε ολομέλεια) κάθε 15 μέρες.
 • Κάθε δύο μήνες πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη της γραμματείας με παρουσία συντρόφων από τοπικές επιτροπές ιδιαίτερα άλλων πόλεων [Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Πειραιάς κλπ] όπου γίνεται συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και συντονίζεται η κοινή δράση του ΣΥΡΙΖΑ.
 • Ουσιαστική λειτουργία επιτροπών και θεματικών και σύνδεσή τους με τη γραμματεία.
 • Επειδή υπάρχει μια πείρα, τη λειτουργία της συντονιστικής μπορούν να παρακολουθούν –όπως έχει γίνει σε πολλές περιπτώσεις– και στελέχη άλλων συνιστωσών και ανένταχτων. Δεν είναι ένα κλειστό όργανο.

Η πρόταση αυτή παίρνει υπόψη της συνολικά τα ζητήματα και τα προβλήματα που υπάρχουν, διασφαλίζει μια λειτουργία και ακολουθεί ορισμένα κριτήρια: Να υπάρχουν γενικοί κανόνες λειτουργίας – να εξασφαλίζεται ο πλουραλισμός παντού – να έχουμε αίσθηση μέτρων και κλίμακας κάθε δύναμης και κατάστασης.

Επίσης, για τον καλύτερο συντονισμό και διάλογο να διεκδικηθούν τα ακόλουθα:

 • Εβδομαδιαία δίωρη ραδιοφωνική εκπομπή στο ραδιοσταθμό Κόκκινο.
 • Στις εφημερίδες των συνιστωσών κάθε δεκαπέντε μέρες να διατίθενται δύο σελίδες για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η εφαρμογή των αποφάσεων της Πανελλαδικής Σύσκεψης και η εφαρμογή της πρότασης αυτής διασφαλίζουν με τον καλύτερο τρόπο: α) την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, β) την ανάπτυξή του και γ) τη διεύρυνσή του προς τα αριστερά. Για να μην συνεχιστεί η άσχημη εικόνα που δίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο "ΣΥΝ και οι φίλοι του" και όχι μια συνεργασία και ένα εγχείρημα αριστερών πολιτικών δυνάμεων και ανένταχτων της αριστεράς.

Το προχώρημα του ΣΥΡΙΖΑ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη λειτουργία του και την πολιτική του κατεύθυνση. Μέχρι σήμερα δεν έγινε δυνατό να γίνουν σοβαρά βήματα στην κάλυψη της αναντιστοιχίας που υπάρχει ανάμεσα στην εμβέλεια του εγχειρήματος και την οργανωτική του συγκρότηση. Αν αυτό δεν λυθεί, η απογοήτευση του κόσμου θα μεγαλώσει και η αξιοπιστία θα πέσει. Εμπόδιο στην υλοποίηση ενός μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο ο ηγεμονισμός της μεγαλύτερης δύναμης, αλλά και οι άκρατοι υποκειμενισμοί που εκδηλώνονται από άλλες μεριές. Δεν είναι "ισόπαλες" οι ευθύνες, αλλά έτσι διευκολύνεται το μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ ως μια βολική εκλογική και μόνο ομπρέλα.

Αλλά γι’ αυτά και άλλα που λέγονται, γράφονται, διαδρομίζονται, διαρρέουν κλπ, περισσότερα σε επόμενο σημείωμα…