Για ένα στενάχωρο ζήτημα… μικροπολιτικής, λαϊκισμού και τραυματισμού του ΣΥΡΙΖΑ

Τα όσα έγιναν γύρω από τις προτάσεις για συμμετοχή της Κ. Κούνεβα σε ευρωψηφοδέλτια δημιούργησαν μια άσχημη εικόνα και κατάσταση που δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη. Η ιδέα κυκλοφορούσε από καιρό σε διάφορους χώρους, αλλά κανείς δεν έβγαινε ή δεν είχε κάτι συγκεκριμένο επί της ουσίας αφού δεν ήταν γνωστά ούτε η πραγματική κατάσταση και πορεία της υγείας της ούτε το τι θέλει, ποια η γνώμη της κλπ. Και ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση πρώτα ερωτάται και συζητιέται μια πρόταση με τον ενδιαφερόμενο, στην περίπτωση αυτή τα πράγματα έγιναν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Για την ιστορία, ο Αλέκος Αλαβάνος με υπεύθυνο τρόπο έκφρασε έναν προβληματισμό και συνέστησε να μην γίνουν γνωστά δημόσια τα όσα πρότεινε, είπε πως μια τέτοια πρόταση θα την χρωστούσε η Ελλάδα, η αριστερά και το κίνημα στην Κ. Κούνεβα. Τόνισε ότι πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα μιας τέτοιας πρότασης, να ρωτηθεί και η ίδια και να κινηθούμε υπεύθυνα για να μην λειτουργήσει άσχημα μια δημοσιοποίηση.

Στη συνέχεια έγιναν δημόσια γνωστές δύο προτάσεις (στις εφημερίδες), μία από το ΠΑΣΟΚ, ότι μελετά ένα ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, και μία από την ΑΚΟΑ που πρότεινε η Κούνεβα να τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησαν διάφορα δημοσιεύματα που παρουσίαζαν την κατηγορηματική άρνηση της Κούνεβα και των οικείων της σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Επίσης σχολιάστηκε πολύ αρνητικά η πρόταση ως έντονα ψηφοθηρική, έξω από αρχές ή ακόμα ως προκάλυμμα για άλλα παζαρέματα. Η ΑΚΟΑ προτίμησε να επιμένει στην πρότασή της έως ότου η ίδια η Κούνεβα να αρνηθεί (λες και γίνονται έτσι οι προτάσεις με δελτία τύπου και με δηλώσεις στα ΜΜΕ).

Έτσι η Κ. Κούνεβα μετά την απόπειρα δολοφονίας της βρίσκεται μπροστά σε μια απόπειρα εκμετάλλευσης και ενσωμάτωσής της σε ένα πολιτικάντικο παιχνίδι. Όσο πιο γρήγορα σταματήσει αυτό το θλιβερό γαϊτανάκι τόσο το καλύτερο. Με σεβασμό προς την Κούνεβα και σεβασμό προς τον εαυτό μας.

Φυσικά η όλη στενάχωρη διαχείριση του θέματος θα χρεωθεί συνολικά στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην Γραμματεία του δεν έχει γίνει συζήτηση γι’ αυτό (άλλο ένα φάουλ των μεθοδεύσεων που ακολουθήθηκαν).

Κάτω από άλλους όρους και με σοβαρότητα –κι όχι τέτοια επιπολαιότητα– και αφού θα υπήρχαν ορισμένοι όροι, μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε να προχωρήσει και να αποτελέσει ένα παράδειγμα για μια ενωτική παρουσία όλης της αριστεράς ώστε μέσα από μια εκλογική διαδικασία να τεθεί ένα κρίσιμο και κεντρικό θέμα όπως η επισφάλεια, οι νέες εργασιακές σχέσεις, το δουλεμπόριο. Με κριτήριο πάντα να απελευθερώνονται δυνάμεις και να αλλάζουν οι συσχετισμοί και όχι να είναι το μυαλό μας στα ποσοστά και στις έδρες.

Το ότι έχουμε μπει σε μια προεκλογική περίοδο οδηγεί πολλούς και σε νευρικές κινήσεις, και σε "καψίματα" προτάσεων, και σε διάφορα παζαρέματα.

Αν μας ενδιαφέρει η αριστερά να ξαναποκτήσει την αξιοπιστία της πρέπει να φροντίσουμε να μην παίζουμε με σοβαρά θέματα. Ο χειρισμός του ζητήματος έβλαψε σημαντικά τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να έχουν ευθύνη τα όργανά του ή όλες οι συνιστώσες και οι ανένταχτοι που τον απαρτίζουν. Αποκλειστική ευθύνη έχει η ΑΚΟΑ που παρακάμπτοντας διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ εξέθεσε τον ΣΥΡΙΖΑ με λαϊκίστικο και ψηφοθηρικό τρόπο. Οι σκοπιμότητες αλλά και η πολιτική του κρεοπωλείου δημιουργούν προβλήματα στο προχώρημα του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Η δε μεγάλη δημοσιότητα που πήρε το θέμα –όχι με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ– μας αναγκάζει να τοποθετηθούμε σε αυτό το άκρως στενάχωρο (όπως το κατάντησαν) ζήτημα…