Μακελειό στη Σρι Λάνκα, του Ε.Φ.

Η Σρι Λάνκα (Κεϊλάνη) είναι ένα νησιωτικό κράτος, πρώην βρετανική αποικία, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της ινδικής χερσονήσου. Έχει 21 εκατομμύρια κατοίκους, από τους οποίους τα 2,6 εκατομμύρια (12,5%) ανήκουν στην εθνότητα των Ταμίλ. Οι μισοί περίπου από τους Ταμίλ που ζουν σήμερα στη Σρι Λάνκα είναι απόγονοι των Ταμίλ που οι Βρετανοί αποικιοκράτες είχαν φέρει από την Ινδία για να δουλεύουν στις φυτείες. Οι άλλοι μισοί ζούσαν στο νησί από την αρχαιότητα.

Το 1983 ξέσπασε η ένοπλη εξέγερση της οργάνωσης LTTE (Τίγρεις Απελευθέρωσης του Ταμίλ Εελάμ), που επιδιώκει αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία για τους Ταμίλ. Από τότε μέχρι σήμερα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι (στην πλειοψηφία τους άμαχοι) έχουν χάσει τη ζωή τους στις αιματηρές συγκρούσεις, κυρίως εξαιτίας μαζικών δολοφονιών που διέπραξαν παραστρατιωτικές συμμορίες. Οι Ταμίλ με τα χρόνια κατόρθωσαν να απελευθερώσουν μια σειρά περιοχές στο βόρειο και ανατολικό τμήμα του νησιού, όπου δημιούργησαν ένα ντε φάκτο ανεξάρτητο κράτος. Πέρυσι όμως η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα κατήγγειλε αιφνιδιαστικά και μονομερώς την πολυετή εκεχειρία, που είχε επιτευχθεί με διαμεσολάβηση της νορβηγικής κυβέρνησης, και ξεκίνησε ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον των "Τίγρεων".

Στα τέλη Ιανουαρίου ο κυβερνητικός στρατός κατέλαβε και το τελευταίο προπύργιο των Ταμίλ μετά από αδιάκριτους βομβαρδισμούς και μάχες, που προκάλεσαν εκατοντάδες νεκρούς ανάμεσα στους εγκλωβισμένους αμάχους. Βομβαρδίστηκαν και καταστράφηκαν ολοσχερώς πολλά σχολεία, νοσοκομεία, κατοικίες και καταφύγια αμάχων. Χιλιάδες είναι οι νεκροί, οι ακρωτηριασμένοι, οι πεινασμένοι και άστεγοι, στο έλεος του προελαύνοντος κυβερνητικού στρατού και των παραστρατιωτικών ομάδων. Στο τελευταίο γνωστό "επεισόδιο", τουλάχιστον 16 ασθενείς σε περιοχή κοντά στο χωριό Πουτουματαλάν σκοτώθηκαν, όταν το νοσοκομείο βρέθηκε στο στόχαστρο βομβαρδισμών τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.

Η αιματηρή τραγωδία βρίσκεται σε εξέλιξη στο "Ευλογημένο Νησί" – κατά τραγική ειρωνεία, αυτό σημαίνουν οι λέξεις "Σρι Λάνκα"! Οι περιοχές των Ταμίλ θυμίζουν σήμερα την κατάσταση που επικρατούσε στη Γάζα τις μέρες της ισραηλινής εισβολής. Όμως η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα απορρίπτει τις εκκλήσεις να σταματήσει προσωρινά την επίθεσή της εναντίον των "Τίγρεων" προκειμένου να διασωθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί στην εμπόλεμη ζώνη. Και η λεγόμενη διεθνής κοινότητα σφυρίζει, όπως πάντα, αδιάφορα. Άλλωστε η οργάνωση LTTE περιλαμβάνεται στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές λίστες των "τρομοκρατικών οργανώσεων", οπότε γιατί κάποιος ν’ ανησυχήσει; Οι παράπλευρες απώλειες είναι αναγκαίο κακό στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας…

Ε.Φ.