Δολοφονική βία από την ΕΛΑΣ, του Ν.Τ.

Με σπασμένο πλευρό και τρύπα στον πνεύμονα, νοσηλεύεται εδώ και τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ένας νεαρός που ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από αστυνομικούς το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, στο κέντρο της Αθήνας, στα Εξάρχεια. Όπως κατέθεσε ο νεαρός, την ώρα που καθόταν σε ένα μπαρ των Εξαρχείων και έπινε το ποτό του μαζί με 3 φίλους του, 12 αστυνομικοί της ομάδας Δέλτα, του επιτέθηκαν, τον συνέλαβαν αναίτια, για συμμετοχή με μικροεπεισόδια που είχαν προηγηθεί στη γύρω περιοχή, και άρχισαν να τον χτυπούν και να τον βρίζουν. Κάποιος τον έπιασε από τον λαιμό, τον σήκωσε στον αέρα και τον πέταξε στο έδαφος ενώ άλλοι τον χτυπούσαν με κλοτσιές στο στήθος και τα πλευρά. Κατόπιν τον έδεσαν σ’ ένα δένδρο για να κάνουν το ίδια στους υπόλοιπους της παρέας του και μετά όλους μαζί τους οδήγησαν με βαν στη ΓΑΔΑ. Εκεί, όταν διαπίστωσαν τη σοβαρότητα του τραυματισμού του, τον μετέφεραν στον Ευαγγελισμό. Ο νεαρός νοσηλεύεται στη θωρακοχειρουργική μονάδα του Ευαγγελισμού, αφού του τοποθετήθηκε σωληνάκι για την παροχέτευση των υγρών από τη πληγή που προκάλεσε στον πνεύμονά του, το σπασμένο πλευρό. Από τους γιατρούς της θωρακοχειρουργικής κλινικής, τα μέλη της οικογένειας ζήτησαν γραπτή γνωμάτευση, για… ευνόητους λόγους. Η απάντηση: “Εμείς δεν είμαστε ούτε δικηγόροι, ούτε δημοσιογράφοι”.

Ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος του νεαρού, χαρακτηρίζει ως “αυθαίρετη τη σύλληψη, καθώς οι ίδιοι οι αστυνομικοί κατέθεσαν ότι η ομάδα των νεαρών που τους πετούσε πέτρες και ξύλα φορούσε κράνη, και κατά συνέπεια ήταν αδύνατον να δουν τα πρόσωπα των δραστών”. Παρά το γεγονός αυτό, οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι ο 27χρονος πράγματι συμμετείχε στα επεισόδια, και μάλιστα, του αποδίδουν κακουργηματικές ενέργειες, όπως κατοχή εκρηκτικών και βομβών μολότοφ. “Η εν λόγω κατηγορία είναι ψευδής”, συνεχίζει ο δικηγόρος. “Οι καταστηματάρχες και οι κάτοικοι της περιοχής θα καταθέσουν στην ακροαματική διαδικασία ότι στην οδομαχία με τους αστυνομικούς δεν εκτοξεύθηκαν καν μολότοφ!”

Πώς δικαιολογείται, συνεπώς, η σύλληψη του εν λόγω νεαρού; Δικαιολογείται από την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει με κάθε κόστος το δόγμα της τάξης και της ασφάλειας προεκλογικά. Πρέπει να δείξει ότι παράγει κάποιο έργο σε αυτό τον τομέα για περιορίσει τις διαρροές προς τα δεξιά. Βέβαια το κίνημα και οι χώροι που συχνάζουν τα πιο ανήσυχα τμήματα της νεολαίας είναι συχνοί στόχοι της ΕΛΑΣ αφού η προσπάθεια καταστολής των αντιστάσεων, ειδικά σε περίοδο κρίσης, περνάει πρώτα από εκεί.

Ν.Τ.