Ηλεία: Αγώνας ενάντια στα συμφέροντα, του Κυριάκου Μπίστα

Δύο χρόνια μετά τις φονικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007, η Πανηλειακή Επιτροπή Αγώνα συνεχίζει τη δράση της για τους πυρόπληκτους, το περιβάλλον και τα δάση. Δράση εντελώς διαφορετική από αυτή που έχουν τα ΜΜΕ, τα κόμματα του δικομματισμού και οι εκπρόσωποί τους στο νομό. Εξακολουθεί να ενημερώνει τους κατοίκους του Πύργου άλλα κι άλλων όμορων περιοχών ότι το έργο “καταστροφή-τσιμεντοποίηση-υποβάθμιση” του περιβάλλοντος και της ζωής μας δεν έχει σταματήσει και ότι θα συνεχίζεται όσο τα διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα αλωνίζουν ανενόχλητα στο νομό μας.

Το καλοκαίρι του 2008, η επιτροπή πραγματοποίησε μια μεγάλη κινητοποίηση, ώστε να σταματήσει η ανεξέλεγκτη κοπή των δέντρων και η περισυλλογή τους με βαριά ερπυστριοφόρα οχήματα, χωρίς να υπολογιστεί η τεράστια οικολογική καταστροφή στο εύθραυστο οικοσύστημα του Καϊάφα (όλα αυτά στο όνομα της αναδάσωσης). Σε αυτή την κινητοποίηση η επιτροπή αγώνα ήρθε αντιμέτωπη με έξι δημάρχους της περιοχής, το δασάρχη και την ΕΤΑ (Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης).

Φέτος, στις αρχές Αυγούστου, η Πανηλειακή Επιτροπή Αγώνα πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από τις εγκαταστάσεις ενός νέου –υπό ανέγερση– ξενοδοχειακού συγκροτήματος, που χτίζεται στο άλλοτε παρθένο δυτικό τμήμα του λόφου της Σκαφιδιάς, όπου τη δεκαετία του’80 και του ’90 κάηκε δύο φορές (αμέσως μετά τη διάνοιξη από το δασαρχείο δασικών δρόμων). Σκοπός της κινητοποίησης ήταν η καταγγελία της προσπάθειας του συγκεκριμένου επιχειρηματία να δυσχεράνει –έως να κάνει αδύνατη– την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην πανέμορφη και ξεχωριστή παραλία του Γόρτυ, δίπλα στο Λεβεντοχώρι.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχε πρόσβαση στην παραλία από ένα μονοπάτι καθώς κι από ένα δασικό δρόμο. Σήμερα, όλη η περιοχή είναι ένα απέραντο εργοτάξιο, όπου, αντί για δάσος, δασικό δρόμο και μονοπάτι, έχουμε τόνους τσιμέντου και μια τεράστια κλειδωμένη σιδερένια πύλη, η οποία απαγορεύει την είσοδο και την πρόσβαση στην παραλία. Αυτός είναι ο μονόδρομος της τουριστικής ανάπτυξης του νομού μας και το αποτέλεσμα από τα χρήματα του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, για το οποίο τόσο πανηγύρισαν οι τοπικοί άρχοντες και τα ΜΜΕ.

Η Πανηλειακή Επιτροπή Αγώνα αμφισβητεί το μονόδρομο της άκρατης τουριστικοποίησης και είναι ενάντια στα σχέδια που θέλουν τα δάση-φιλέτα να μετατραπούν σε τουριστικά πάρκα (Καϊάφας κ.λπ.), όπου ο κάθε δήμος, με τη συνεργασία διάφορων επιχειρηματιών, θα τα εκμεταλλεύεται με μοναδικό σκοπό το κέρδος. Είναι ενάντια σε όσους θέλουν, στο όνομα της ανάπτυξης, να θέσουν υπό διαπραγμάτευση το συνταγματικό δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες όλης της χώρας. Είναι σαφές πως τα μεγαλόσχημα κτίρια που κατασκευάζουν για τη γενικότερη διαμόρφωση του χώρου έχουν σαν στόχο μία ακόμα οργανωμένη παραλία, πλήρως εμπορευματοποιημένη, όπου η πρόσβαση θα επιτρέπεται μόνο στους κατόχους της ιδιότητας του “πελάτη ξενοδοχείου” ή του “ενοικιαστή ξαπλώστρας”.

Όσοι συμμετείχαμε στην κινητοποίηση και στην Πανηλειακή Επιτροπή Αγώνα (ΚΟΕ, αγωνιστές από το δίκτυο Alternative Media Movement Ηλείας, Σύλλογος Φίλων Βουνού και Θάλασσας, ανένταχτοι αριστεροί αγωνιστές, δημοκρατικοί πολίτες) δεν αποδεχόμαστε την ιδιότητα του πελάτη αλλά και τις πελατειακές σχέσεις. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε τόσο για τη δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία (χωρίς όρους και προϋποθέσεις) όσο και για το μπλοκάρισμα κάθε επιχειρηματικού σχεδίου, που απολαμβάνει την ανοχή ή ακόμα και την παρότρυνση του κράτους. Παράλληλα, απαιτούμε από την τοπική αυτοδιοίκηση (Νομαρχία Ηλείας και το Δήμο Πύργου) να πάρουν άμεσα θέση για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες στο νομό Ηλείας.

Κυριάκος Μπίστας