ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΧΑΪΑΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ ALPHA, 06/09/2007

Ο Βασίλης Χατζηλάμπρου, υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος της ΚΟΕ, σε παρουσία του στην τηλεόραση του Alpha σήμερα Πέμπτη 6/9/2007 στις 15:00, δήλωσε:

Βασίλης Χατζηλάμπρου

Βασίλης Χατζηλάμπρου

"..Εάν είχαμε το debate του 2004 θα βλέπατε ότι το κεντρικό σύνθημα της ΝΔ ήτανε να αλλάξει την καθημερινότητα του Έλληνα, ότι την ξέρει καλά και θα την αλλάξει. Ας σκεφτεί ο Έλληνας πόσο άλλαξε η καθημερινότητά του. Πόσο χειρότερη είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία, πόσο χειρότερο είναι το μεροκάματό του, πόσο μεγαλύτερη είναι η ακρίβεια. Το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι ο ένας είναι το σκοτάδι κι ο άλλος είναι το φως. Ομολόγησε προχθές ο κ. Παπανδρέου ότι στις βασικές επιλογές τον στήριξε τον κ. Καραμανλή. Αυτό είναι σκάνδαλο από την αξιωματική αντιπολίτευση να στηρίζει την κυβέρνηση. Όταν λέγαμε ότι έχουμε αντιπολίτευση, η οποία είναι ο βασικός συμπολιτευόμενος κι ο βασικός εταίρος, φάνηκε σ’ αυτή την πορεία ότι το πρόγραμμά τους είναι ίδιο.

Η θλιβερή εικόνα του πρωθυπουργού για την οποία μίλησε ο κ. Αλαβάνος είναι η εξής: ότι αλλάξανε, έκαναν στροφή 180 μοιρών τις τελευταίες μέρες της προεκλογικής περιόδου όσον αφορά τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας, και την πυρόπληκτη περιοχή της Μεσσηνίας. Λίγες μέρες πριν, κάηκε η Αιγιαλεία. Τα προγράμματά τους και οι προτάσεις τους ήτανε «θα πάρετε μόνο ό,τι ισχύει από τον ΕΛΓΑ, ό,τι ισχύει τα ΠΣΕΑ, θα πάρετε δέκα εκατομμύρια ευρώ η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση» από τα οποία σημειωτέον, δεν πήρε ούτε μία δραχμή και δεν κηρύχθηκε καθόλου πυρόπληκτη η Αιγιαλεία. Κι είχαμε και νεκρούς και καμένους στην Αχαΐα.

Μόνο όταν σε προεκλογικό χρόνο είχαμε τις φωτιές στην Ηλεία άλλαξε εκεί το βιολί, εκεί μπόρεσαν να δώσουν και προκαταβολή… Τώρα είχαμε μια πλειοδοσία… Όλα έγιναν επομένως για προεκλογικούς λόγους. Αυτό ήταν το κίνητρό τους.

Ο Αλέκος Αλαβάνος στις 12 Αυγούστου που βρέθηκε στα καμένα της Αιγιαλείας μαζί μου και με τον Μανόλη Γλέζο και με ένα κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ είπε τρία πράγματα: άμεσα έργα για τις πλημμύρες, άμεσα αποζημιώσεις στο σύνολο των ποσών και να μην πέσει ο κόσμος στο τραπεζικό σύστημα. Εκεί ετοιμάζουν να τον οδηγήσουν τον κόσμο. Ο κόσμος δεν θα έχει εισόδημα για πολλά χρόνια και θα του ζητάνε – έστω άτοκα – να πληρώσει δόσεις. Δεν μπορεί να τις δώσει. Θα τον πνίξουν.

Γι’ αυτό εμείς δεν έχουμε λόγο να αλλάξουμε τη γραμμή μας – σας θυμίζω ότι αυτές οι δηλώσεις του κ. Αλαβάνου έγιναν στις 12 Αυγούστου, πριν κηρυχθούν οι εκλογές -με καμένη Πεντέλη στις 16 Αυγούστου κηρύχθηκαν οι εκλογές- γι’ αυτό λέω ότι το κίνητρό τους δεν είναι να απαλύνουν τον πόνο του φτωχού Έλληνα. Το κίνητρό τους είναι να αναπαράγουν την εξουσία τους, να κερδίσουν τις εκλογές, και όλα τα δίνουν στο βωμό αυτού του πράγματος.

Στην πυρόπληκτη Αιγιαλεία διατυπώθηκε ότι αν άλλαζαν πολιτική σήμαινε να καταργήσουν την αναθεώρηση του άρθρου 24, τους νόμους τους αντιδραστικούς που υπάρχουν, να πάρουν πίσω το χωροταξικό του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον τουρισμό, που σημαίνει να χτίζεις μέσα σε natura, να χτίζεις και μέσα σε δάσος, άρα να δημιουργήσουν αντικίνητρα στο να καίγονται τα δάση και οι καλλιέργειες. Έβαλε άλλο ένα στοιχείο ο Αλέκος Αλαβάνος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει κινητοποίηση των ίδιων των κατοίκων ώστε τα καμένα να μην αλλάξουν χρήσεις γης στο μέλλον και κινητοποίηση των ίδιων των κατοίκων για να πάρουν τις αποζημιώσεις. Σε μια τέτοια κινητοποίηση θα βρεθούμε και με τους ανθρώπους του ΚΚΕ και με όλο το λαό.

Σχετικά με τον ισχυρισμό ότι τα δύο κόμματα κρύβουν εκπλήξεις μετά τις 16 Σεπτεμβρίου, νομίζω ότι δεν είναι έκπληξη η πολιτική τους. Είναι στρατηγική πολιτική και των δύο, και γι’ αυτό αρχίζουν και προετοιμάζουν το λαό ως προς το ότι θέλουν συναίνεση, ως προς το ότι να οργανώσουν έναν κοινωνικό διάλογο που να τους εντάξουν όλους μέσα, εργαζόμενους, αγρότες..

Ετοιμάζουνε να πειράξουνε και τα όρια προς τα πάνω, και τις εισφορές και το μέγεθος των συντάξεων. Ετοιμάζουνε λύσεις σοκ την επόμενη περίοδο. Θα μιλήσουν για πολύ άσχημη κατάσταση της οικονομίας και θα τα φορτώσουνε όλα στις λαϊκές τάξεις. Από αυτή την άποψη ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα αυτό που έχουμε προσπαθήσει είναι ένα ραντεβού κυρίως για την επόμενη μέρα. Ένα ραντεβού να δυναμώσει η πάλη του λαού ενάντια σ’ αυτά τα μέτρα. Εάν αυτό δεν μπορέσουμε να το καταφέρουμε με ρεαλισμό, κι εκεί προφανώς το προσκλητήριο αφορά και το ΚΚΕ, αφορά κι όλο το λαό, γιατί δεν νομίζω ότι συναινεί σ’ αυτό ο κόσμος ούτε του ΠΑΣΟΚ ούτε της ΝΔ. Είμαστε συνέχεια μέσα στους αγώνες, το θέμα είναι να δημιουργούμε συνθήκες ώστε μπορέσει ο εργαζόμενος να αγωνιστεί ενωτικά και με αποτελέσματα. Αυτό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».