“Αχρείοι και αριστεριστές του Ουισκόνσιν”

2010_01_28_logo

Άρθρο του Γ. Παπαϊωάννου, στελέχους της ΚΟΕ, στον Δρόμο

2010_01_28_logoΗ πολιτεία των ΗΠΑ συγκλονίζεται από τη συνεχιζόμενη κινητοποίηση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων. Το κέντρο του Μάντισον, της πρωτεύουσας του Ουισκόνσιν, και η τοπική βουλή έχουν περικυκλωθεί για μέρες. Αιτία το νομοσχέδιο της τοπικής κυβέρνησης για δραστικές περικοπές των μισθών. Ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Σκοτ Ουόκερ δήλωσε χαρακτηριστικά «Δεν θα γίνουμε Ελλάδα».

Είναι πολλοί οι Αμερικανοί που κάνουν λόγο για την «Αίγυπτο των ΗΠΑ». Πολιτειακά και ομοσπονδιακά ΜΜΕ μιλάνε για άμεση επίδραση των εξεγέρσεων στη Μεσόγειο στις νέες συνήθειες των Αμερικανών εργαζόμενων. «Οι Αιγύπτιοι είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για μας», είπε ο συνταξιούχος δάσκαλος Τζιμ Σνάιντερ. «Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι πολύ σημαντικό για όσα θα συμβούν και σε άλλες πολιτείες, όπως ακριβώς αυτό που συνέβη στην Αίγυπτο είχε επιπτώσεις σε πολλές άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή». Σε μια μεγάλη διαδήλωση 80.000 ανθρώπων την Παρασκευή, στο παγωμένο Μάντισον, το πανό που κρατούσε ένας διαδηλωτής έγραφε: «Δεν το ήξερα πως στο Κάιρο κάνει τόσο κρύο». Οι διαδηλωτές αποκαλούν τον κυβερνήτη της πολιτείας τους «Χόσνι Ουόκερ» σε έναν ευθύ παραλληλισμό με τον Αιγύπτιο δικτάτορα. Αυτό που δεν έχουμε πληροφορηθεί είναι αν δεξιά και αριστερά κόμματα και μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ έχουν εξεγερθεί για αυτούς τους παραλληλισμούς. Αν κάνουν λόγο για προβοκάτορες, για αχρείους που τολμάνε να παραλληλίζουν τις ΗΠΑ με την Αίγυπτο, την πλατεία του Μάντισον με την πλατεία Ταχρίρ και τον Ουόκερ με το Μουμπάρακ.

2011_02_26_hosni_walkerΜαθαίνουμε ακόμα ότι διαδηλωτές έχουν καταλάβει ακόμα και τον προθάλαμο του γραφείου του Κυβερνήτη και αρνούνται να φύγουν. Ότι διοργάνωσαν μαραθώνια ομιλία στην αίθουσα της Βουλής στην οποία τις πρώτες μέρες είχαν ήδη τοποθετηθεί πάνω από 450 διαδηλωτές με μάξιμουμ χρόνο ομιλίας τα 2 λεπτά ο καθένας. Δεν ξέρουμε αν αυτό προκαλεί στους πιο συντηρητικούς Αμερικανούς, την ίδια ανατριχίλα που προκαλεί σε κάποιους υπεύθυνους σχολιαστές και δημοσιογράφους, όλων των κομματικών αποχρώσεων, το «εξτρεμιστικό» σύνθημα «Όλοι μαζί – Συνέλευση θα κάνουμε μέσα στη Βουλή» που ακούγεται στις διαδηλώσεις της Αθήνας και η εμπρηστική διάθεση τμημάτων του γνωστού προβοκάτορα λαού να περικυκλώσουν το κοινοβούλιο στις 5 Μάη ή στις 23 Φλεβάρη.

Και να ήτανε μόνο αυτά; Οι 14 γερουσιαστές του Ουισκόνσιν που έχουν εκλεγεί με το κόμμα των δημοκρατικών για να αποτρέψουν να τεθεί σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο αποχώρησαν όχι μόνο από τη Γερουσία αλλά και από την πολιτεία, καταφεύγοντας στο γειτονικό Ιλινόις για να μη συλληφθούν! Στο άκουσμα της είδησης, θυμηθήκαμε την πρόταση κάποιων να αποχωρούσαν οι βουλευτές της αριστεράς από τη Βουλή των Ελλήνων, όταν η ψήφιση του μνημονίου και οι διαδικασίες που δρομολόγησε η κυβέρνηση ξεφτίλισαν κάθε έννοια νομιμότητας και συνταγματικής ή κοινοβουλευτικής «τάξης». Φυσικά, όσοι την είχαν εκστομίσει κατακεραυνώθηκαν τότε ως αριστεριστές και πάλι από πολιτικούς και δημοσιογράφους πολλαπλών αποχρώσεων. Δε γνωρίζουμε αν ανάλογη καταγγελία έχει δεχτεί το γνωστό αριστερίστικο κόμμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ. Εκείνο που φανταζόμαστε, ως ερμηνεία, είναι ότι πολλές φορές οι αστοί της Μητρόπολης επιδεικνύουν μεγαλύτερη ψυχραιμία από κάποιους στις επαρχίες αυτού του κόσμου που εύκολα κυριεύονται από εξαλλοσύνη και πανικό μπροστά στην προσβολή των καθιερωμένων πλαισίων και συνηθειών.