Δελτίο τύπου για τα σχόλια περί πλατείας Συντάγματος και “Ταχρείων”, 25/2/2011

Έκπληξη μας προκάλεσε η χθεσινή φραστική επίθεση του Διευθυντή της Αυγής και μέλους της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Ν.Φίλη με βαρείς χαρακτηρισμούς σε προσωπικό επίπεδο. Το να αποκαλείς “Ταχρείους” (=αχρείους) στελέχη της αριστεράς επειδή κάλεσαν σε παραμονή στην πλατεία Συντάγματος, είναι μάλλον άστοχη ενέργεια. Την αστοχία αυτή ακολούθησε η εκτροπή του ΛΑΟΣ που ζήτησε …να “συλληφθεί ο Αλαβάνος”.

Η διάψευση των προσδιοκιών των ΜΜΕ για φοβερά επεισόδια, η διάψευση του πρωτοσέλιδου του Ριζοσπάστη για κάποια τεράστια προβοκάτσια, αλλά και η αποδοκιμασία διαδηλωτών προς τα μπλοκ της αριστεράς που έφυγαν από το Σύνταγμα, έκαναν έναν έμπειρο δημοσιογράφο και παλαιό στέλεχος της αριστεράς να χάσει την ψυχραιμία του.

Αν είχε παραμείνει και ο ίδιος μπροστά στη Βουλή, θα διαπίστωνε ότι η επιμονή χιλιάδων διαδηλωτών να παραμείνουν στην πλατεία Συντάγματος, απέτρεψε τη μονότονα επαναλαμβανόμενη κατάσταση των μπουκαλιών και των χημικών. Θα είχε επίσης διαπιστώσει την απόπειρα της κυβέρνησης να αποκλείσει την πλατεία, αποτρέποντας την προσέλευση διαδηλωτών, πολύ αργότερα από το ξεφόρτωμα του “πολεμικού υλικού”. Τέλος θα κατανοούσε ότι η αποδοκιμασία προς τα οργανωμένα μπλοκ της αριστεράς δεν ήταν σχέδιο κάποιων (όπως διαδίδεται), αλλά αυθόρμητη αντίδραση διαδηλωτών.

Είμαστε σίγουροι ότι κανένας στην αριστερά δεν θέλει να δώσει χείρα βοηθείας σε μια χρεοκοπημένη κυβέρνηση.

Επίσης είμαστε σίγουροι ότι ουδείς προσδοκά μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική αλλαγή χωρίς τη μαζική, παρατεταμένη, συνεχόμενη έκφραση της λαϊκής οργής και της κοινωνικής αγανάκτησης, μέχρι να πέσει η κυβέρνηση και να φύγει η τρόικα.

Για όσους δεν κατάλαβαν, αυτό ήταν το νόημα του παραλληλισμού της πλατείας Συντάγματος με την πλατεία Ταχρίρ. Αν την πρόταση για την παραμονή στο Σύνταγμα δεν την εκφωνούσαν σύντροφοι και δυνάμεις του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα ενεργοποιούνταν τα αντανακλαστικά σκατζόχειρου. Όπως και να έχει, στα επόμενα μεγάλα συλλαλητήρια, θα βρεθούμε μαζί μπροστά στη Βουλή.