Περίληψη των σημερινών (29/12/2008) δημοσιευμάτων από το http://imemc. org/

Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

Συνεχίστηκαν για μέρα οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας.

Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν σήμερα το απόγευμα πως χτυπήθηκε ένα τζαμί στην πόλη Jabaliya και δύο σπίτια στην πόλη της Γάζας. Το πρωί βομβαρδίστηκε σπίτι στην ίδια περιοχή με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα 5 παιδιά μιας οικογένειας και άλλα μέλη της να βρίσκονται θαμμένα κάτω από τα ερείπια.

 

Ιατρικές πηγές από την Παλαιστίνη ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 325 και των τραυματιών στους 1500, από τους οποίους οι 200 είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει συνεχώς, καθώς νέα πτώματα ανασύρονται από τα ερείπια και οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται.

 

Σε συνέντευξή του στέλεχος του υπουργείου υγείας της Γάζας, ανέφερε πως τα νοσοκομεία της Γάζας λειτουργούν χωρίς καθόλου ιατρικές προμήθειες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πλήρης έλλειψη 105 φαρμάκων, 225 τύπων ιατρικού εξοπλισμού και 93 υλικών που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία ιατρικών εργαστηρίων. Τρία από τα βασικά νοσοκομεία έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ η υπηρεσία ασθενοφόρων λειτουργεί με το 50% των δυνάμεών της εξαιτίας έλλειψης ιατρικών πόρων και προσωπικού. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, ολόκληρη η περιοχή εξυπηρετείται τώρα από 5 ασθενοφόρα και τρία πυροσβεστικά οχήματα.

 

Εκατοντάδες παλαιστίνιοι διαδήλωσαν σήμερα, σε πόλεις της Δυτικής Όχθης. Διαδηλώσεις έγιναν στην Ιερουσαλήμ, τη Βηθλεέμε, τη Χεβρώνα και τη Ραμάλα ενάντια στην στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ. Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ στην Ιερουσαλήμ και τραυμάτισαν 50 διαδηλωτές, ενώ 5 ακόμα τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά σε διαδήλωση στην πόλη της Χεβρώνας. Στις διαδηλώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δολοφονήθηκαν από ισραηλινούς στρατιώτες δύο νεαροί Παλαιστίνιου στην πόλη της Ραμάλα.

 

Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν πως ισραηλινοί στρατιώτες επιτέθηκαν σε κοινότητες της Δυτική Όχθης (Χεβρώνα, Bilin, Madama)  το πρωί της Δευτέρας και απήγαγαν τουλάχιστον 10 παλαιστίνιους πολίτες.

 

Ομάδες της παλαιστινιακής αντίστασης εκτόξευσαν αυτοσχέδιους πυραύλους Qassam σε κοντινούς ισραηλινούς στόχους στην πόλη Ashkilon και σε αρκετές περιοχές της Negev στο βόρειο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας ισραηλινός και να τραυματιστούν άλλοι 14. Η ομάδα Al Qassam, ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε πως οι επιθέσεις έγιναν σε απάντηση των επιθέσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.