ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΑΛΑΝΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β΄ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙΖ.Α., 29/08/2007

Σε παρουσία του στην τηλεόραση «Κανάλι 10», σήμερα Τετάρτη 29/08/2007 στις 22:00, ο υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και στέλεχος της ΚΟΕ Νίκος Γαλάνης μεταξύ άλλων τόνισε:

 

Νίκος Γαλάνης

Νίκος Γαλάνης

Ο λαός πρέπει να κατέβει στις κάλπες μαζικά και να τιμωρήσει την ΝΔ. Να μην ξεχάσει όμως και τι έκανε το ΠΑΣΟΚ. Ζητάμε να ενισχύσει την ενωτική αριστερά. την αριστερά που βρέθηκε στα κινήματα και τους αγώνες μέσα κι έξω από τη Βουλή. Στα μεγάλα κινήματα για την παιδεία, για το περιβάλλον, για τα δικαιώματα.

Το κλίμα στην αριστερά είναι πιο ενωτικό τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει ενώσει κόμματα και οργανώσεις από την κομμουνιστική αριστερά, μέχρι το σοσιαλιστικό χώρο. Και χρειάζεται επίμονος αγώνας για να συνεχίσουμε αυτή την πολιτική, να ενώσουμε κι άλλους, όσο το δυνατόν περισσότερους. Αυτό αποτελεί σήμερα μια μεγάλη ελπίδα. Και βέβαια η αριστερά, επειδή έχει κάνει λάθη, πρέπει να δει το παρελθόν της αυτοκριτικά, πρέπει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, να εμπνεύσει και πάλι την αξιοπιστία.

 

Πρώτο:

Γιατί λέμε να τιμωρηθεί η ΝΔ; Γιατί η απόδοση πολιτικών ευθυνών είναι πρόληψη για το μέλλον, δεν είναι εμμονή στο παρελθόν. Αν αυτό το έγκλημα των φωτιών αποτελεί εθνική τραγωδία, πρέπει να δούμε ποιοι είναι οι υπεύθυνοι που με την πολιτική τους οδηγούν στην εθνική τραγωδία. Αλλιώς οι τραγωδίες θα επαναλαμβάνονται.

Για ποιο λόγο υπάρχει πολιτική ευθύνη; Εκτός από το άρθρο 24 που είναι γνωστό και η κυβέρνηση θέλει να αναθεωρήσει, υπάρχει και το άρθρο 117. Να σας διαβάσω την τρίτη παράγραφο:

«Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό».

Τι κακό λέει η παράγραφος αυτή και πασχίζει η ΝΔ να την αλλάξει; Για ποιο λόγο θέλει να αναθεωρήσει η ΝΔ το συγκεκριμένο άρθρο; Αυτά αποδεικνύουν ότι η ΝΔ είναι ο εκτελεστής ενός πολιτικού εγκλήματος.

 

Δεύτερο:

Θυμάστε την τροπολογία Μπασιάκου με την οποία συμφώνησε ο κ.Αλογοσκούφης και η οποία αποσύρθηκε εσπευσμένα; Η τροπολογία αυτή προέβλεπε την αναστολή κατεδαφίσεων αυθαιρέτων στις δασικές εκτάσεις. Αποσύρθηκε μετά από φασαρία. Αυτή η δεδομένη πολιτική νομιμοποίησης των καταπατήσεων δεν οδηγεί σε καταστροφή των δασών;

 

Τρίτον και σημαντικότερο:

Αυτό που είναι το μεγαλύτερο έγκλημα είναι η πολιτική που λέει όλο και λιγότερο κράτος. Όλο και λιγότερο κράτος για τις κοινωνικές ανάγκες, για την δασοπροστασία, για την πυρόσβεση, για την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια. Αυτή την πολιτική εκπροσωπούν τα δύο μεγάλα κόμματα.

Εμείς θέλουμε περισσότερα νοσοκομεία, περισσότερους γιατρούς, περισσότερα κρεβάτια. Θέλουμε περισσότερα λεφτά να πάνε στα δημόσια Πανεπιστήμια, στη δημόσια έρευνα. Περισσότερα λεφτά στην προστασία του περιβάλλοντος. Περισσότερα λεφτά για μισθούς και συντάξεις. Περισσότερα λεφτά για τα κοινωνικά αγαθά. Συμφωνούν σε αυτά τα δύο μεγάλα κόμματα; Οι κοινωνικές δαπάνες εδώ και χρόνια κάθε χρόνο μειώνονται.

Ένα τελευταίο στοιχείο: Για ποιο λόγο δεν διορίστηκαν πυροσβέστες; Για ποιο λόγο δεν καλύπτονται τα κενά; Για ποιο λόγο δεν μονιμοποιούνται οι δασοπυροσβέστες; Ας δούμε τι ομολογεί ο ποιητής της κυβέρνησης ο κ.Πολύδωρας στις 4 Απρίλη του 2007: «η στελέχωση των υπηρεσιών παρουσιάζει σημαντικά κενά της τάξης του 30%».

Αυτό δεν αποδεικνύει το προαναγγελθέν έγκλημα;