ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΓΙΑΝΝΑΚΙΤΣΑ, 20 ΕΤΩΝ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΕ, ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ, 29/08/2007

Δόθηκε σήμερα Συνέντευξη Τύπου από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια από τον επικεφαλής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Α.Αλαβάνο. Μιλήσαν επίσης τρεις υποψήφιοι που δεν μπόρεσαν να είναι στις εκλογικές λίστες λόγω ορίου ηλικίας. Ανάμεσά τους ο Λουκάς Γιαννακίτσας, 20 ετών, μέλος της ΚΟΕ.

 

Ο Αλέκος Αλαβάνος ανάμεσα σε άλλα τόνισε:

«Από όλους τους υποψηφίους που θεωρούσαμε ότι είναι πολύ σημαντικοί και θα βοηθήσουν πάρα πολύ τη δουλειά μας, θα ήθελα να σας παρουσιάσω τρεις υποψηφίους. Είναι η Βέρα Αρμένη, φοιτήτρια της Νομικής, η οποία νομίζω είναι σε πάρα πολλούς γνωστή και μέσα από την παρουσία της στους αγώνες για το άρθρο 16. Είναι ο Γιώργος Τσουρούτας. Είναι φοιτητής Φυσικού, πρωταθλητής Ελλάδας Ανδρών της Ξιφασκίας και Βαλκανιονίκης. Και είναι ο Λουκάς Γιαννακίτσας, σπουδαστής ΙΕΚ, εργαζόμενος κατά καιρούς, της γενιάς όχι των 700, αλλά των 300 και 350 € και ανήκει στο κίνημα «Μπλόκο» των Δυτικών συνοικιών της Αθήνας.

Ενώ ομόφωνα θέλαμε αυτούς τους υποψηφίους, δεν μπορέσαμε τελικά να τους συμπεριλάβουμε στις λίστες μας, γιατί η Βέρα Αρμένη είναι 23 ετών, ο Γιώργος Τσουρούτας είναι 20 ετών και ο Λουκάς Γιαννακίτσας είναι 20 ετών επίσης.

Εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι μια προσβολή προς τη νέα γενιά. Σε άλλες χώρες της Ε.Ε. η ηλικία του εκλέγεσθαι ξεκινάει από τα 18 έτη. Δανία 18, Γερμανία 18, Ισπανία 18, Ολλανδία 18, Αυστρία 18, Πορτογαλία 18, Φινλανδία 18, Σουηδία 18. Η Ελλάδα, με βάση τις συνταγματικές ρυθμίσεις που υπάρχουν -συναινετικές ανάμεσα στα δύο κόμματα- έχει την μεγαλύτερη ηλικία του εκλέγεσθαι και σημαίνει ότι συνταγματικά έχει τη μικρότερη εμπιστοσύνη στη νέα γενιά. Πώς μπορεί κάποιος να είναι Βαλκανιονίκης και πρωταθλητής Ανδρών και να μην μπορεί να έχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Πώς μπορεί κάποια να πρωταγωνιστεί, μαζί με πολλούς άλλους φοιτητές, στο κίνημα το οποίο σφράγισε τις πολιτικές εξελίξεις, οδήγησε τη συνταγματική αναθεώρηση στο καλάθι των αχρήστων και να μην έχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Πώς μπορεί ένας νέος, δραστήριος κοινωνικά και ο οποίος δουλεύει για να μπορέσει να ζήσει και να μην έχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

Εμείς ζητάμε τη στήριξη από τη νέα γενιά στην προσπάθειά μας να προωθηθούν οι θεσμικές εκείνες αλλαγές που θα καθιερώσουν και στην Ελλάδα το δικαίωμα του εκλέγεσθαι από τα 18».

 

Ο Λουκάς Γιαννακίτσας, μέλος της ΚΟΕ και του νεολαιίστικου δικτύου «Μπλόκο στα Δυτικά» δήλωσε:

«Κι εγώ με τη σειρά μου θα ήθελα να εκφράσω την αδικία που νιώθω σαν νέος άνθρωπος επειδή δεν μου δίνεται το δικαίωμα να συμμετάσχω ενεργά στις εκλογές και να δυναμώσω τη φωνή μου και να δυναμώσει η φωνή της νεολαίας. Αλλά, όπως βλέπουμε όλοι, η νεολαία πάντα ήταν ένα σώμα σε αυτή την κοινωνία που πάντα αντιστεκόταν, πάντα μιλούσε, κι έκανε την πιο ενεργή αντιπολίτευση που μπορούσε να υπάρξει. Έτσι βλέπουμε ότι είναι φυσικό να αποδυναμώνουν τη φωνή μας, αλλά ενισχύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουμε ότι δυναμώνει η φωνή μας περισσότερο και κάνουμε προσπάθειες για να ακούγεται η φωνή μας δυνατότερα».