ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΟΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ, 29/06/2007

Οι στάχτες του νεοφιλελευθερισμού σκεπάζουν την χώρα. Ο πολυήμερος καύσωνας και η πύρινη λαίλαπα που ακολουθεί έχουν υπεύθυνους. Είναι πια ολοφάνερο ότι κάθε δικαιολογία για «ακραία καιρικά φαινόμενα» επιχειρεί να καλύψει με σκοταδισμό και μοιρολατρία τις υπαρκτές και υλικές αιτίες των καταστροφών.

Η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας καταγγέλλει:

Τις πολυεθνικές και το σύστημα τους, που προκαλούν τεράστια βλάβη στην περιβαλλοντική ισορροπία του πλανήτη και γεννούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα –καύσωνες και πλημμύρες σ’ ολόκληρο τον πλανήτη με χιλιάδες θύματα. Ο νεοφιλελεύθερος παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός είναι η μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωση της ανθρωπότητας

Την κυβέρνηση Καραμανλή, που όχι μόνον έχει αδιαφορήσει για μια ουσιαστική πολιτική πυροπροστασίας και δασοπροστασίας αλλά συνειδητά διέλυσε τον όποιο μηχανισμό υπήρχε. Χωρίς εξοπλισμό, χωρίς προσωπικό, με δασοπυροσβέστες συμβασιούχους και επί μήνες απλήρωτους ήταν απολύτως αναμενόμενο να συμβεί η καταστροφή. Από κοντά και η διάλυση της ΔΕΗ, με στόχο το μελλοντικό ξεπούλημα της, που βύθισε την χώρα στο σκοτάδι.

Τα κροκοδείλια δάκρυα του ΠΑΣΟΚ, που σαν συναινετική αντιπολίτευση καθόλου δεν εμπόδισε το έργο της ΝΔ αλλά και που στο παρελθόν προξένησε με την πολιτική της ανάλογες καταστροφές.

Τον αχαρακτήριστο υπουργό Δημοσίας Τάξεως Βύρωνα Πολύδωρα, που εν μέσω της καταστροφής επαίρεται για τον «καλό κυβερνητικό συντονισμό». Είναι κυνικός εμπρηστής όχι μόνο των δημοκρατικών δικαιωμάτων αλλά και των δασών. Το να αποπεμφθεί (αφού δεν παραιτείται) είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει.

Σήμερα μπροστά στο εφιαλτικό θέαμα της καραφλής Πάρνηθας κάποιοι χαίρονται. Είναι οι μεγάλοι όμιλοι του real estate και οι νεοφιλελεύθεροι δασοκαταστροφείς (προσπάθεια κατάργησης του άρθρου 24, δασοκτόνος νόμος 3208/03 που μόλις μπαίνει σε εφαρμογή).

Η ΚΟΕ καλεί να μετατρέψουμε την οργή μας για τους νεκρούς συνάνθρώπους μας και το θυμό μας από τα αποκαΐδια που αναπνέουμε σε μαζική και αγωνιστική καταγγελία και σε παλλαϊκή, κινηματική υπεράσπιση των βουνών και του περιβάλλοντος.