ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΠΙΣΤΑ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙΖ.Α., 29/08/2007

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΕΜΠΑΙΓΜΟΥ

Στην καμένη γη της Ηλείας που θρηνεί ανθρώπους και περιβάλλον, η κυβέρνηση της ΝΔ στήνει εκλογικό μηχανισμό εξαγοράς και εξευμενισμού ενόψει εκλογών. Τα μέτρα 15 ημερών που εξήγγειλε ο Καραμανλής, έχουν καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα, και δείχνουν μια κυβέρνηση τρομοκρατημένη. Φοβισμένη από την αγανάκτηση των πληγέντων, τρέχει να εξαγοράσει τους καμένους, να εφεύρει θεωρίες συνωμοσίας, να καλύψει τις ευθύνες της.

Κ.Μπίστας

Κ.Μπίστας

Ο τρόπος που μοιράζονται τα επιδόματα, δείχνει επίσης μια κυβέρνηση που δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα, που πατάνε στον πόνο και στην ανάγκη των πυρόπληκτων και προχωράνε σε έναν πρωτοφανή εκλογικό κανιβαλισμό: υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ στην Ηλεία, την Τρίτη 28/8 μοίραζαν αιτήσεις, παρακάμπτοντας κάθε νομιμότητα και κάθε λογική.

Σήμερα στην Ηλεία σε κάθε τράπεζα και υπηρεσία συρρέουν χιλιάδες, πυρόπληκτοι και μη. Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την αποζημίωση των πραγματικά πυρόπληκτων. Νοιάζεται για την τηλεοπτική αναμετάδοση της εικόνας των ανθρώπων που τους μοιράζονται αφειδώς τριχίλιαρα, ώστε να αποδείξει την ευαισθησία της. Η ψήφος στην Ηλεία κοστολογείται 3.000 € το κεφάλι. Μετά την καταστροφή από τις φωτιές έρχεται η αφαίρεση της αξιοπρέπειας.

Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι καθαρά εκλογικού χαρακτήρα γιατί δεν διευκρινίζεται ποιο θα είναι το μέγεθος της αποζημίωσης. Οι προπληρωμές που έχουν αναγγελθεί (και που έτσι κι αλλιώς προβλέπονταν από τον ΕΛΓΑ κι ας τις εμφανίζει η κυβέρνηση σαν «απόφασή» της) είναι στο 1/5 της αξίας των ζώων και στο 1/10 της σοδειάς που θα έδιναν φέτος τα χωράφια. Μετά; Στην περίπτωση αυτή ισχύει το «πάρτε αυτά τώρα – δεν δεσμεύομαι για το πόσα θα δώσω συνολικά – ψηφίστε με και βλέπουμε».

Αντίστοιχου χαρακτήρα μέτρα είναι η αναστολή εξαμήνου για φόρους, εισφορές, δόσεις, χωρίς δέσμευση για μετά. Αντίστοιχου χαρακτήρα μέτρα είναι η μερική κρατική επιδότηση των κατεστραμμένων σπιτιών. Απαιτούν δηλαδή από ανθρώπους που δεν θα έχουν εισόδημα να φτιάξουν με έξοδά τους κατά τα 2/3 το σπίτι τους;

Η πρώτη προτεραιότητα σήμερα είναι να μείνουν οι συμπολίτες μας στον τόπο μας. Αλλά αυτό δεν γίνεται με προεκλογικού χαρακτήρα μέτρα και αποζημιώσεις στα όρια του εμπαιγμού. Απαιτείται ολοκληρωμένο, δημόσιο, σχέδιο ανασυγκρότησης. Απαιτείται δημόσιο οικιστικό σχέδιο για την ανακατασκευή των καμένων σπιτιών και οικημάτων. Απαιτείται δέσμευση για το μετά. Και η δέσμευση αυτή δεν υπάρχει. Αρκεί η 15μερη επιχείρηση μέχρι τις εκλογές. Μετά έχει ο Θεός…

Η ανασυγκρότηση θα πρέπει να γίνει με δυνάμεις της περιοχής, για το καλό του λαού του τόπου μας, και όχι των επενδυτικών ομίλων που θα σπεύσουν στην κατεστραμμένη γη να κερδοσκοπήσουν. Είναι γνωστό ότι όλη η Δυτική Πελοπόννησος αποτελεί μεγάλο τουριστικό φιλέτο. Ο κ.Δούκας έσπευσε να βεβαιώσει ότι θα εργαστούν για να έρθουν οι επενδύσεις. Πριν φύγει η κάπνα από την καμένη γη της Ηλείας, διαρρέονται σχέδια –με δικομματική συναίνεση- για νομοσχέδια ανασυγκρότησης που θα βάλουν στο παιχνίδι ιδιωτικούς ομίλους, αλλάζοντας τη χρήση γης, δημιουργώντας χιλιάδες εσωτερικούς μετανάστες.

Αυτά είναι τα μέτρα της κυβέρνησης. Υπάρχουν και τα μέτρα που πρέπει να πάρει ο λαός και να αγωνιστεί για αυτά. Το πρώτο μέτρο είναι να ανατραπεί ο πολιτικός συσχετισμός, ώστε να ανατραπούν και οι πολιτικές προτεραιότητες αυτού του συστήματος. Το δεύτερο μέτρο είναι να διεκδικήσουμε αποζημίωση και αποκατάσταση 100% στους πληγέντες, ανθρώπους και γη. Το τρίτο μέτρο είναι να καταργηθεί όλο το θεσμικό πλαίσιο που επιβάλει έξαρση των εμπρησμών, ευνοώντας τα ιδιωτικά τουριστικά και κατασκευαστικά συμφέροντα. Το τέταρτο μέτρο είναι να καταργηθεί κάθε σκέψη για επιχειρηματικές επενδύσεις ιδιωτικών ομίλων και να υπάρξει ολοκληρωμένο δημόσιο σχέδιο ανοικοδόμησης και προστασίας.

Και η πρώτη προτεραιότητα είναι να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες για αυτό το εθνικό έγκλημα και να πληρώσουν οι ανίκανοι και επικίνδυνοι.

Κυριάκος Μπίστας

Αγρότης – Κτηνοτρόφος

Υποψήφιος Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ηλείας