ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, 26/08/2007

ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΑΝΙΚΑΝΗ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η ολοσχερής καταστροφή ολόκληρων περιοχών της χώρας και ο θάνατος δεκάδων ανθρώπων κάνουν διακριτές δύο διαφορετικές αντιλήψεις: Από τη μια η κυβέρνηση κάνει λόγο για εθνικό έγκλημα και εθνική συμφορά, θρήνο, οδύνη, και όλοι πρέπει να σταθούμε όλοι μαζί. Από την άλλη η αριστερά θα έπρεπε να βροντοφωνάξει ότι θύματα και εγκληματίες δεν μπορούν να θρηνούν μαζί. Ότι αυτό το ολοκαύτωμα αποτελεί και πολιτικό έγκλημα. Και υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση Καραμανλή έχει ευθύνες για την καταστροφική εξέλιξη των εμπρησμών: Γιατί στη λογική του λιγότερου κράτους διέλυσε τους μηχανισμούς πυρόσβεσης και προστασίας.  Γιατί εφαρμόζει δασοκτόνους νόμους και ρυθμίσεις που δίνουν το πράσινο φως για εκτεταμένους εμπρησμούς. Γιατί μηδενίζει τα κονδύλια για την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος. Γιατί ίδρωσε να αναθεωρήσει το άρθρο 24 κάνοντας ευκολότερο τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων. Γιατί διατηρεί 4.000 οργανικά κενά στην Πυροσβεστική, την ίδια στιγμή που βρίσκει κονδύλια για 6.000 γαλάζιους αγροφύλακες. Γιατί διατηρεί σε ομηρία τους δασοπυροσβέστες με καθεστώς συμβάσεων. Γιατί δαπανά τεράστια ποσά για πολεμικούς εξοπλισμούς, την ίδια στιγμή που οι προϋπολογισμοί δήμων και νομαρχιών για έργα πρόληψης και καθαρισμού των δασικών εκτάσεων έχουν στερέψει, την ίδια στιγμή που τα πυροσβεστικά μέσα δεν επαρκούν. Γιατί προωθεί με κάθε τρόπο (νομοσχέδια, χωροταξικά σχέδια) τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ακόμη κι όταν αυτά έρχονται σε αντίθεση με τη φύση, το περιβάλλον, την προστασία των δασών. Γιατί όλως τυχαίως όλη η περιοχή της Ηλείας που κάηκε αποτελούσε τεράστιο τουριστικό φιλέτο που έβρισκε εμπόδια στο δάσος του Καϊάφα και τις προστατευτικές ρυθμίσεις για την περιοχή. Γιατί όλως τυχαίως οι φωτιές ξεκίνησαν από την περιοχή που χαράχτηκε η Ιονία οδός.

Η κυβέρνηση Καραμανλή έχει ευθύνες γιατί με κυνικό τρόπο (και αφού οι φλόγες είχαν κατακάψει μεγάλο μέρος του δασικού πλούτου της χώρας, τη μισή Πάρνηθα, αλλά και ολόκληρα χωριά και τεράστιες εκτάσεις στην Αχαΐα), κήρυξε εκλογές διαλύοντας και παραλύοντας τον κρατικό μηχανισμό. Έχει ευθύνες γιατί πάνω από το καθήκον προστασίας και κάλυψης των αυξημένων αναγκών έβαλε τις εκλογικές της σκοπιμότητες. Γιατί η προεκλογική περίοδος διέλυσε κάθε έννοια πολιτικής προστασίας με αποτέλεσμα εγκλωβισμό και θάνατο από τη φωτιά δεκάδων συνανθρώπων μας.

Η κυβέρνηση Καραμανλή μέσα στην καταστροφή, απέσυρε όλους τους εκπροσώπους της και προσπάθησε να περάσει κλίμα σιωπής για τις ευθύνες. Σε διάγγελμα του ίδιου του πρωθυπουργού επιχείρησε να εμφανιστεί σαν το θύμα που χτυπιέται από κάποιο οργανωμένο σχέδιο και κάλεσε όλους τους Έλληνες να είμαστε μαζί, συστρατευμένοι και ενωμένοι. Κάλεσε τον ελληνικό λαό να στείλουμε «όλοι μαζί το μήνυμα». Μας είπε ότι «ενώνει μαζί μας την ψυχή του». Το Σάββατο βράδυ αμέσως μετά το διάγγελμα Καραμανλή η ΝΔ έκανε διαρροές (μέσω Νικήτα Κακλαμάνη) για τρομοκρατία, ίσως αντιεξουσιαστές, για συνωμοσία που θέλει να χτυπήσει την Ελλάδα και κατ’ επέκταση την κυβέρνηση. Τα σενάρια αυτά καλλιεργήθηκαν από τα κανάλια, τα αξιοποίησε ο Καρατζαφέρης φωνασκώντας για δάκτυλο των Τούρκων, αλλά βρήκαν έδαφος και στο ΚΚΕ που μίλησε για διεθνή γεωπολιτικά συμφέροντα που θέλουν να αλλάξουν την ατζέντα των εκλογών από τα πραγματικά προβλήματα του λαού και του τόπου (βλέπε Αμερικάνους, μυστικές υπηρεσίες κλπ).

Η κυβέρνηση Καραμανλή προσπάθησε να κρύψει τις ευθύνες της κάτω από τις στάχτες με κλίμα ομόψυχου θρήνου από τη μια πλευρά, και εθνικής ενότητας πίσω από τον εαυτό της από την άλλη. Τα κόμματα της αριστεράς δεν αμφισβήτησαν αυτή την προσπάθεια. Το ΚΚΕ έθεσε τα μέλη του στη διάθεση των τοπικών αρχών και κάλεσε σε εγρήγορση ενάντια στους εμπρηστές, ενώ για τις ευθύνες «θα μιλήσουμε αργότερα». Το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη την Κυριακή 26/08 είναι «Λαϊκή επαγρύπνηση και κινητοποίηση για τις πυρκαγιές». Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν συμφώνησε να προχωρήσει σε άμεση καταγγελία της ανοργάνωτης, ανέτοιμης, ένοχης κυβέρνησης, και δια των δηλώσεων του προέδρου του ΣΥΝ κάλεσε σε σύγκλιση συμβουλίου αρχηγών υπό τον πρόεδρο της δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση Καραμανλή πρέπει να καταγγελθεί για μια σειρά από προκλητικούς χειρισμούς: ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Αντώναρος υπαινίχθηκε ότι αυτοί που κάηκαν ζωντανοί φταίγαν, γιατί δεν άκουσαν τις αρχές και δεν συμμορφώθηκαν προς τις οδηγίες. Ο κυβερνητικός βουλευτής Σούρλας δήλωσε επί λέξει ότι «όποιος ξεφύγει από τα όρια (σ.σ. της εθνικής ενότητας μπροστά στην καταστροφή) θα υποστεί τις συνέπειες», προσπαθώντας να επιβάλει κλίμα σιωπής.

Οι αξίες και οι αρχές της αριστεράς δεν μπορούν να είναι ίδιες με τις σκοπιμότητες και τους χειρισμούς της δεξιάς. Δεν μπορούν τα πάντα να υποτάσσονται στο βωμό της εκλογικής τακτικής και της προεκλογικής περιόδου. Η γραμμή για ηρεμία, να μην κάνουμε κάτι και κατηγορηθούμε, να μην προκαλέσουμε, να μην φωνάξουμε, να μην καταγγείλουμε, είναι μια πυροσβεστική προσπάθεια της λαϊκής αγανάκτησης. Δίνει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση. Ακόμη κι αν αυτό γίνεται στο όνομα του να μην κερδίσει το ΠΑΣΟΚ, αυτή η στάση είναι βαθιά προβληματική.

Η προσπάθεια μαζί με τις φλόγες να κατασβεστεί ή έστω να μην εκφραστεί η λαϊκή οργή και αγανάκτηση είναι βλαπτική. Διαπαιδαγωγεί στην μικροπολιτική και στην υποταγή των πάντων στα πρόσκαιρα οφέλη. Διαπαιδαγωγεί λάθος μια νέα γενιά στην αριστερά που θα πρέπει να έχει αγωνιστικό ήθος και να μην υπολογίζει τα μικροκομματικά οφέλη. Στην ουσία ο χειρισμός Καραμανλή, συνεπικουρούμενος από το τεράστιο σοκ από την καταστροφή, βρήκε ανταπόκριση στη σιωπή της αριστεράς για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης. Και άφησε έδαφος στον Παπανδρέου που απάντησε με ένα κάποιο τρόπο μιλώντας για τις ευθύνες της κυβέρνησης και κυρίως την κομματικοποίηση της Πυροσβεστικής.

Η στάση της ΚΟΕ όπως εκφράστηκε στις ανακοινώσεις, τις δηλώσεις στελεχών της και τις προτάσεις της στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν πως πρέπει οι υπεύθυνοι να πληρώσουν για το έγκλημα. Δεν μπορεί την ώρα αυτού του ολοκαυτώματος, η κυβέρνηση, ο βασικός υπεύθυνος για την καταστροφική εξέλιξη των εμπρησμών, να μένει στο απυρόβλητο με δηλώσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση ότι δεν είναι η ώρα των ευθυνών. Δεν μπορούμε να μετράμε πάντα και πάνω από όλα τις εκλογικές ανάγκες. Πρέπει να βγει στην επιφάνεια η λαϊκή οργή και η αγανάκτηση. Είναι ο μόνος δρόμος για να τιμωρηθεί αυτό το έγκλημα.

Η στάση του ΣΥΝ που επιβλήθηκε (χωρίς πολλή συζήτηση) στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήταν κάλεσμα για εθνική συνεννόηση (με τη σύγκλιση των αρχηγών για να δεσμευτούν για την επόμενη μέρα και την προεκλογική περίοδο), συμμετοχή στο εθνικό πένθος και διαχωρισμό βεβαίως από τα σενάρια συνωμοσίας, υπογραμμίζοντας όμως πάντα, πως δεν είναι η ώρα των ευθυνών (αν και ευθύνες υπάρχουν). Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ κάλεσε να μην γίνει κομματική εκμετάλλευση. Στην ουσία κάλεσε σε ηρεμία, σε προστασία της προεκλογικής περιόδου και των εκλογών. Όμως η κομματική εκμετάλλευση γίνεται ήδη από την κυβέρνηση με το κάλεσμα για εθνική συστράτευση πίσω από τον ένοχο Καραμανλή.

Η καταγγελία στην κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι δεν βλέπουμε σχέδιο εμπρηστών. Σαφώς και υπάρχει σχέδιο. Αλλά δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται η ύπαρξη ενός οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών ως συγχωροχάρτι για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, τον ανύπαρκτο, παράλυτο, ανίκανο, κρατικό μηχανισμό. Το όποιο σχέδιο εμπρησμών μετατράπηκε σε ολοκαύτωμα της Πελοποννήσου, της Εύβοιας, και δεκάδων περιοχών της χώρας, ακριβώς επειδή απέναντι στο σχέδιο αυτό βρέθηκε μια κυβέρνηση ανέτοιμη, ανίκανη, υπεύθυνη για την παραλυσία του συντονισμού της πυρόσβεσης, υπεύθυνη για τον αφοπλισμό μέσων πρόληψης και προστασίας, υπεύθυνη για το νομοθετικό πλέγμα που επιβραβεύει και ενθαρρύνει εμπρηστές κάθε είδους, προέλευσης, σκοπιμότητας.

Οι δεκάδες αδικοχαμένοι, τα δεκάδες καμένα χωριά, τα εκατοντάδες ή χιλιάδες καμένα σπίτια, τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα που έγιναν κάρβουνο, επιβάλουν εδώ και τώρα την απόδοση ευθυνών στην κυβέρνηση. Να μην επαναληφθεί η λήθη και η παραγραφή των τραγωδιών και των εγκλημάτων του παρελθόντος. Μόνο αν αυτή η κυβέρνηση πληρώσει, η οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση ίσως μετρήσει περισσότερο την αξία της ανθρώπινης ζωής, της φύσης, του περιβάλλοντος.

Και το έγκλημα, και ο θρήνος για το έγκλημα δεν είναι οικουμενικά. Δεν φταίμε όλοι, και οι κυβερνώντες και οι κυβερνώμενοι. Και δεν θρηνούμε όλοι, και οι καμένοι και οι υπεύθυνοι για την τεράστια έκταση της καταστροφής. Αυτό είναι το κρίσιμο που η αριστερά και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα πρέπει να αναδείξουν. Αυτό είναι που η ΚΟΕ θα επιχειρήσει να αναδείξει με την δημόσια παρέμβασή της, είτε μέσα στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, είτε αυτοδύναμα.