ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΟΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, 23/08/2007

Οι δηλώσεις Καραμανλή για το ασφαλιστικό από τη μια δείχνουν την ανάγκη της κυβέρνησης να ξεφύγει από το τεράστιο σκάνδαλο των ομολόγων και από την άλλη προδίδει την αγωνία της ΝΔ να καθησυχάσει –ψευδώς- τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι δίκαια ανησυχούν πως την επόμενη των εκλογών όποιο από τα κόμματα του δικομματισμού κυβερνήσει θα ξεθεμελιώσει το ασφαλιστικό σύστημα σε βάρος των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι ανήσυχοι γιατί την επόμενη των εκλογών όποιο από τα κόμματα του δικομματισμού κυβερνήσει θα αυξήσει τα όρια ηλικίας, θα μειώσει τις συντάξεις, θα αυξήσει τις εισφορές των εργαζομένων, θα συνεχίσει να κάνει τα στραβά μάτια στην εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών, θα συνεχίσει να καταληστεύει τα ταμεία με δανεικά και αγύριστα ομόλογα που χρηματοδοτούν τρύπες του κρατικού προϋπολογισμού και υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα. Άλλωστε αυτές είναι δεσμεύσεις που για την εφαρμογή τους καλεί η ΕΕ και αποδέχονται τα δύο μεγάλα κόμματα.

Ο κ.Καραμανλής πίσω από τις προσεκτικά διατυπωμένες δηλώσεις του προσπάθησε να καλύψει πέντε μέτρα:

– Η εξυγίανση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών σημαίνει ότι θα περικοπούν και αυτά που ήδη υπάρχουν. Άρα τέρμα σε μεγάλο ποσοστό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

– Η εθελοντική παραμονή στην αγορά εργασίας, σημαίνει ότι οι συντάξεις θα φτάσουν σε τέτοιο σημείο φτώχειας και εμπαιγμού που κανείς δεν θα μπορεί να ζήσει από την σύνταξή του για αυτό και θα πρέπει να παραμείνει εργαζόμενος.

– Το τριπλό μοντέλο (βασική σύνταξη, επικουρικό ταμείο, ιδιωτική ασφάλιση) σημαίνει ευθύτατο σπρώξιμο του ασφαλισμένου στις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης που μάλιστα θα ενθαρρύνεται!

– Η αναδιάρθρωση ασφαλιστικών φορέων σημαίνει (όπως φάνηκε ολοκάθαρα στο επικουρικό ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων) μικρότερες συντάξεις και εξίσωση προς τα κάτω και τεράστια επιβάρυνση του ΙΚΑ με χρωστούμενα των εργοδοτών.

– Η αξιοποίηση των αποθεματικών στην οικονομία καζίνο, τις χρηματαγορές και τα δομημένα ομόλογα σημαίνει ότι το τζογάρισμα που δημιουργεί υπερκέρδη για τους τραπεζικούς και χρηματιστηριακούς ομίλους και δανεικά και αγύριστα τεράστια ποσά που παίρνει το κράτος, θα συνεχιστεί.

Οι εξαγγελίες Καραμανλή «ξέχασαν» το κρίσιμο θέμα της χρηματοδότησης της καταληστευμένης Κοινωνικής Ασφάλισης, της επιστροφής των κλεμμένων στα ταμεία, της απόδοσης των χρεών του δημοσίου, τα χαμένα του χρηματιστηρίου, τις αρνητικών αποδόσεων καταθέσεις στις τράπεζες. Οι εξαγγελίες Καραμανλή θυμήθηκαν ότι «η εισφοροδιαφυγή έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις» αλλά ξέχασαν ότι εισφοροδιαφεύγουν οι εργοδότες και το κράτος και όχι οι εργαζόμενοι.

Συμπέρασμα; Ο υπαινιγμός για άνοιγμα του ασφαλιστικού «χωρίς αύξηση των ορίων ηλικίας και χωρίς μείωση των συντάξεων» αποτελεί ανοικτή κοροϊδία και προσπάθεια καθησυχασμού και υποκλοπής της ψήφου και της συναίνεσης σε μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική. Τα κόμματα του δικομματισμού την επόμενη μέρα θα ανοίξουν το ασφαλιστικό με όρους επαχθείς για τον εργαζόμενο κόσμο. Ο στόχος τους είναι να ζεις για να δουλεύεις και να πεθαίνεις δουλεύοντας.