ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΟΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΕ ΛΑΚΩΝΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΗΛΕΙΑ, 24/08/2007

Αυτή η προκλητική, κυνική, αναιδέστατη κυβέρνηση, που επί των ημερών της σε ένα καλοκαίρι κάηκε όλη την Ελλάδα, και δεκάδες άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί μέσα σε μια μέρα, και που παρόλα αυτά δείχνει ευχαριστημένη με το έργο της, πρέπει να τιμωρηθεί.

Πάνω στις στάχτες και στους νεκρούς στην καμένη Αρεόπολη και στη Ζαχάρω, η κυβέρνηση Καραμανλή μιλά για τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Με ακραίο θράσος οι υπουργοί της ΝΔ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν διστάζουν να δικαιολογούν την πρωτοφανή ανοργανωσιά και παράλυση του μηχανισμών πυρόσβεσης, και να περηφανεύονται για τα κατορθώματά τους. Με ακραίο θράσος η ΝΔ ανακοίνωσε ότι σε ένδειξη πένθους θα αναστείλει τα τηλεοπτικά σποτ. Με ακραίο θράσος στέλνει την ΕΥΠ και την αντιτρομοκρατική στην Ηλεία προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει.

Ακραία είναι η κρατική παραλυσία του μηχανισμού της "νέας διακυβέρνησης". Ακραία είναι η δασοκτόνα πολιτική των νόμων του ΠΑΣΟΚ το 2003, που διατήρησε και εφάρμοσε και η ΝΔ. Ακραία είναι η επιχειρούμενη δασοκτόνα αναθεώρηση του άρθρου 24 που έδωσε το πράσινο φως αυτό το καλοκαίρι στις πυρκαγιές που έκαναν στάχτη εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων, κατέστρεψαν καλλιέργειες, σπίτια και περιουσίες και αφαίρεσαν ανθρώπινες ζωές. Αυτές οι δασοκτόνες πολιτικές οπλίζουν το χέρι εμπρηστών, καταπατητών, μεγάλων συμφερόντων. Όσο η κυβέρνηση Καραμανλή δεν δεσμεύεται να μην αλλάξει το άρθρο 24, δεν είναι τίποτε άλλο, από ηθικός αυτουργός της τεράστιας οικολογικής και ανθρώπινης καταστροφής.

Όταν στο φόντο της φωτιάς από την καιγόμενη Πεντέλη ο Καραμανλής πριν μια βδομάδα προκήρυσσε πρόωρες εκλογές, επειδή έτσι τον βόλευαν οι δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία του λαού τον έκρινε αρνητικά για αυτό το ιδιότυπο εκλογικό πραξικόπημα στα μέσα του καλοκαιριού.

Σήμερα η πλειοψηφία της κοινωνίας πρέπει να καταδικάσει τον δικομματισμό που συνειδητά εδώ και χρόνια: Δεν συντάσσει δασολόγιο. Δεν δημοσιεύει τους δασικούς χάρτες. Επιχείρησε να νομιμοποιήσει τα δασικά αυθαίρετα. Διέλυσε τη δασοπυρόσβεση. Διατηρεί 4.000 οργανικά κενά στην Πυροσβεστική. Δεν νοιάστηκε για αντιπυρική θωράκιση. Έκλεισε το μάτι σε κάθε λογής καταπατητές, οικοπεδοφάγους. Έκανε νομοσχέδια για τουριστικά μεγαθήρια παρά τον βιασμό της φύσης και του περιβάλλοντος. Αδιαφόρησε και καθυστέρησε για τις πυρκαγιές, αλλά βιάστηκε να κάνει τη φύση, το περιβάλλον, τα δάση, πηγή κέρδους για τα ιδιωτικά συμφέροντα. Την ίδια στιγμή στέλνει τους αγρότες που κάηκαν οι περιουσίες τους στα αρπακτικά νύχια των τραπεζών.

Για την Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. η εκλογική μάχη δεν μπορεί παρά να μετατραπεί σε μια μάχη αποκάλυψης και καταγγελίας της δολοφονικής για το περιβάλλον και τα δάση, πολιτικής του νεοφιλελευθερισμού. Ο δικομματισμός έκαψε τη χώρα. Να τον σταματήσουμε. Να κάνουμε την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, την υπεράσπιση των δασών μας, κριτήριο ψήφου.